Στο Βερολίνο η Φώφη, χορεύουν οι “βενιζελικοί”

Στο Βερολίνο για την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά, προσκεκλημένη του ηγέτη του SPD και Αντικαγκελαρίου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το ενδιαφέρον όμως, εστιάζεται κυρίως στις επαφές που θα έχει στην γερμανική πρωτεύουσα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς το ‘παρών’ θα δώσουν μεταξύ πολλών άλλων ο Πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάνισεφ, ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Τζιάννι Πιτέλα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

Αν σε αυτά προσθέσει κανείς, το …δέος που νιώθουν ουκ ολίγοι σύντροφοι της Φώφης Γεννηματά για το SPD, θεωρώντας το περίπου ως παράδειγμα λειτουργίας για ένα σοσιαλιστικό κόμμα σε βάθος χρόνου, αντιλαμβάνεστε τη σημασία της επίσκεψης.

Βροχή ερωτήσεων

Στο μεταξύ στελέχη του Κινήματος, που βρίσκονται πλησίον του Ευάγγελου Βενιζέλου υποβάλλουν σειρά ερωτήσεων, με στόχο αφενός την υπεράσπιση του έργου του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, αφετέρου την ξεχωριστή παρουσία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερώτηση με τίτλο «Η αλήθεια για το PSI» κατέθεσε στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος. Σε αυτή, μιλά για «κατ’ εξακολούθηση διαστρέβλωση της αλήθειας», υποστηρίζοντας ότι είναι κύριο γνώρισμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανδρώθηκε μέσα από την διασπορά ψευδών υποσχέσεων και πλαστών προσδοκιών», λέει, θυμίζοντας ότι το κυβερνόν κόμμα επανέφερε προσφάτως στην επικαιρότητα το θέμα του PSI και των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ο εταίρος του στην κυβέρνηση άρχισε να εκτοξεύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση. Με την ερώτησή του ζητά να κοινοποιηθούν όλα τα έγγραφα που απαντούν στο ποια ήταν η ονομαστική και ποια η τρέχουσα αξία των Ελληνικών κρατικών ομολόγων (ΟΕΔ ) που κατείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία πριν από το PSI, ποια ήταν η ονομαστική και ποια η τρέχουσα ( αγοραία ) τιμή των αξίων των ΟΕΔ που κατείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία μετά το PSI, πώς χρησιμοποίησαν το ισοδύναμο ρευστού που έλαβαν από την ανταλλαγή ομολόγων τα ασφαλιστικά ταμεία, ποια θα ήταν η τύχη των χαρτοφυλακίων σε ΟΕΔ των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων αν δεν γινόταν η εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων μέσω PSI , πόσο ήταν το σύνολο της επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων από το Δημόσιο την περίοδο 2009-2015και την υποπερίοδο 2012-2015 και πόσες θα ήταν οι προσδοκώμενες αποδόσεις από το χαρτοφυλάκιο ΟΕΔ που κατείχαν τα ταμεία, αν δεν μεσολαβούσε το PSI και μήπως το κούρεμα των ομολόγων των ταμείων λόγω PSI, είναι απλώς ενδοκυβερνητικός συμψηφισμός δημοσίου χρέους στο επίπεδο της γενικής κυβέρνησης που δεν έχασε τίποτα αλλά κέρδισε ονομαστική μείωση χρέους κατά περίπου 96 δις ευρώ.

Την ίδια ώρα, επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σχετικά με τρία ζητήματα που αφορούν τους παλιούς αναπτυξιακούς νόμους και απασχολούν σήμερα μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες : την παράταση των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, την εξυγίανση των προγραμμάτων και την χρηματοδότηση των ‘ζωντανών’ επενδύσεων. Απαντώντας, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση θα δώσει στους αναπτυξιακούς νόμους παράταση 18 μηνών, από 1/1/2016 έως τα μέσα του2017, που θα αφορά όλες τις επενδύσεις. Σχετικά με τη διαδικασία εξυγίανσης είπε πως οι επιχειρήσεις που δεν θα έχουν καταθέσει αίτημα παράτασης έως τον Ιούνιο του 2016, θα απενταχθούν αυτόματα, έχουν όμως μία ευκαιρία, αν επιθυμούν να αναπροσαρμόσουν το αρχικό επενδυτικό τους σχέδιο. Τέλος, για την χρηματοδότηση ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επανέφερε την πρότασή του για αξιοποίηση των πρώτων500 εκ. ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα από τη Συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τονώνοντας την εγχώρια επιχειρηματικότητα και συντηρώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, με τον κ. Σταθάκη να δεσμεύεται να την αξιολογήσει μαζί με άλλες και να ενημερώσει άμεσα τους βουλευτές για το θέμα.

Στο μεταξύ, την φημολογία περί νέων φόρων εν είδει … «δώρου» από την κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα, δεν λησμόνησε να σχολιάσει με δηλητηριώδη τρόπο ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος. «Η Κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στο δρόμο της αναξιοπιστίας θρυμματίζοντας και τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης που υπάρχουν», δήλωσε, θυμίζοντας ότι ενώ το ένα απόγευμα ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε δημόσια αναδρομικές αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων του 2015, το επόμενο πρωί το διέψευσε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα