Στο επίκεντρο οι Ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς είχε ως βασικό στόχο να επαναφέρει την Ελλάδα στη σφαίρα του ενδιαφέροντος των ισχυρών παικτών στο διεθνές τοπίο. Έτσι το πρώτο βήμα ήταν να την καταστήσει αξιόπιστη. Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα καταφέρει να ενισχύσει το προφίλ της θα είναι σαφώς πιο εύκολο να προσελκύσει επενδύσεις με καλύτερους όρους.

Στη σκιά της διελκυνστίνδας με την τρόικα, ο Πρωθυπουργός ως ηγέτης της χώρας που έχει την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2014 συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και προγραμματίζεται η συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην καρδιά της Ε.Ε. στις 26 Μαρτίου, από τον οποίο προσδοκά στήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής οικονομίας, λίγο πριν τελική ευθεία για το εγχείρημα της εξόδου στις αγορές.

Το Μαξίμου άνοιξε πολλές φορές τις πόρτες του για να υποδεχθεί ρώσους αξιωματούχους και απεσταλμένους του Πούτιν, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε πολλές συναντήσεις – ακόμη και ιδιωτικού τύπου – με τους επικεφαλής της Gazprom για το ζήτημα της ΔΕΠΑ, ωστόσο οι σκιές παρέμειναν. Το κλίμα έδειξε να αποκαθίσταται με την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και της Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βαλεντίνας Ματβιένκο.

Πλέον, οι κ.κ. Σαμαράς και Πούτιν είχαν την ευκαιρία να τα πουν και δια ζώσης. Η πραγματοποίηση της συνάντησης έχει από μόνη της ιδιαίτερη αξία, καθώς η ρωσική πλευρά αποφεύγει να ορίζει τετ α τετ του Ρώσου Προέδρου χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα.

Η Αθήνα θέλει το παρών της Μόσχας στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Παρά το ναυάγιο με τη ΔΕΠΑ, το ρωσικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά δεν έχει εκλείψει, όπως και οι συζητήσεις των ρωσικών εταιρειών για τον ΟΣΕ και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σαμαράς έθεσε εκ νέου, αν και είναι άγνωστο αν έλαβε θετική απάντηση, το μείζον για την ελληνική οικονομία ζήτημα του κόστους φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα από τη Gazprom ενώ μία επαναβεβαίωση από τον κ. Πούτιν της… διάθεσης των Ρώσων να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη.

Οι άλλες επαφές

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα και το Ισραήλ, στα πλαίσια της σύσφιξη των σχέσεων Αθήνας και Τελ Αβίβ, ενώ η εβραϊκή κοινότητα έχει πολύ καλή εικόνα για τον Πρωθυπουργό που μίλησε για το Ολοκαύτωμα στις Βρυξέλλες, κυρίως για τον τρόπο που κινήθηκε και κινείται η κυβέρνησή του έναντι της Χρυσής Αυγής.

Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει η Αθήνα και στην ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ, με την κυβέρνηση Βενιαμίν Νετανιάχου να επιθυμεί περαιτέρω στρατιωτικές συμφωνίες, ενώ εδώ και καιρό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να κατασκευάσουν πολεμικά πλοία. Στο κρίσιμο ζήτημα για τα ενεργειακά, υπάρχει στασιμότητα, ενώ έχει υπογραφεί τριμερές μνημόνιο συνεργασίας, Ισραήλ – Κύπρου και Ελλάδας.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα