Στριμωγμένη ανάμεσα στα δύο άρθρα

Ένα μικρό άγχος το έχουν στην ΑΕΚ… Οι γνωστές ασάφειες –που είναι και της μόδας– σε άρθρα του ποινικού και του αθλητικού κώδικα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό στις τάξεις της κιτρινόμαυρης διοίκησης, καθώς είναι άλλο να χαθούν κάποιοι βαθμοί από το φετινό πρωτάθλημα της Football League (μάλλον αναίμακτο συμβάν) και άλλο να ξεκινήσει ο μαραθώνιος της Super League της σεζόν 2015-2016 με αρνητική βαθμολόγηση.

Αυτό που αποδέχονται σίγουρα στην ΠΑΕ είναι η τιμωρία της έδρας, η αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα και το χρηματικό πρόστιμο. Αυτές είναι και οι ποινές που προβλέπονται από το καταστατικό (άρθρο 42 του νόμου, περί διακοπής αγώνα Κυπέλλου). Ωστόσο, η πιθανότητα καταλογισμού ευθύνης της ΠΑΕ για εκτεταμένα επεισόδια στο ΟΑΚΑ (αν και στο φύλλο αγώνα δεν γράφτηκε κάτι τέτοιο, με τον αθλητικό δικαστή πάντως να έχει τον τελευταίο λόγο) ενδέχεται να μεταβάλει το κατηγορητήριο και από απλή υπόθεση να μετατραπεί σε… παιχνίδι εκτεταμένων επεισοδίων.

Η διοίκηση της Ένωσης είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία τέτοια πιθανή εξέλιξη, με δυνατό χαρτί το φύλλο αγώνα που δεν αναφέρει πουθενά εκτεταμένα επεισόδια, αλλά και το βίντεο της αναμέτρησης. Υπάρχει αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης, κάτι που δεν ισχύει απόλυτα όσον αφορά στην άλλη μάχη που δίνει η διοίκηση, σχετικά με την «Αγία Σοφία».

Η ΑΕΚ καλείται τις επόμενες μέρες, μετά την κατάθεση του υπομνήματος σχετικά με τη χρήση των 6 στρεμμάτων που δημιουργούν τη ρήξη με τον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, να προετοιμάσει το έδαφος εν αναμονή της απόφασης και να βάλει τις… μπουλντόζες στην πρώτη ταχύτητα.

Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας δε δώσει τελικά έγκριση και επιστρέψει τα στρέμματα στη δικαιοδοσία του δήμου, τότε η ΑΕΚ εγκλωβίζεται για τα καλά και το κομμάτι του οικοπέδου δεν θα μπορεί πια με τίποτα να χωρέσει γήπεδο 33.000 θέσεων. Άρα, πλήρης εγκατάλειψη του σχεδίου «Αγία Σοφία» και νέες… μακέτες με μικρότερο γήπεδο ή το ίδιο γήπεδο, αλλά σε διαφορετικό οικόπεδο.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως αν το έργο ξεκινήσει πριν από την απόφαση του ΣτΕ και μπουν σε μία σειρά οι δουλειές εργολάβων, πολιτικών μηχανικών, κατασκευαστικών εταιρειών κτλ., τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει τη δικαιοδοσία να σταματήσει το έργο εάν η πλευρά του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας καταθέσει προσφυγή εντός κάποιων χρονικών ορίων. Πρόκειται φυσικά για έναν άτυπο αγώνα δρόμου, αλλά εδώ που τα λέμε, η ΑΕΚ έχει καθυστερήσει πάρα πολύ με τις τελικές εγκρίσεις έναρξης του έργου που κανείς δεν μπορεί να ποντάρει ότι θα υπερκεράσει το ΣτΕ στις ημερομηνίες. Υπολογίζεται ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα βγάλει απόφαση για το γήπεδο της ΑΕΚ σε δύο μήνες περίπου.

Αν στην ΑΕΚ ρισκάρουν και περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ είναι πιθανό να πάθουν μεγάλη ζημιά, αλλά η γραφειοκρατία δεν είναι σύμμαχός της σε αυτή την υπόθεση, με τη νέα κυβέρνηση να μη δείχνει διάθεση επίσπευσης των διαδικασιών. Αν δεν είχαν γίνει εκλογές, ίσως το θέμα να είχε τελειώσει!

Τα δύο εναλλακτικά πλάνα για έδραΤο οικόπεδο στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας χαμένο δεν θα πάει. Ακόμη κι αν όλα πάνε στραβά, ο Μελισσανίδης έχει έτοιμα δύο άλλα πλάνα τα οποία θα μπουν σε εφαρμογή αν το ΣτΕ στηρίξει το αίτημα του δήμου και των δημοτών.

Το πρώτο αφορά την ανταλλαγή των στρεμμάτων μεταξύ της ΑΕΚ και της Νέας Ιωνίας (γήπεδο Ίκαρου Ελευθερούπολης). Σε αυτή την περίπτωση, η ΠΑΕ παίρνει στην κατοχή της ένα οικόπεδο πάνω στο οποίο άνετα χτίζεται γήπεδο 33.000 θέσεων, αλλά παράλληλα θα χρειαστεί να χτίσει ανταποδοτικά για τις ανάγκες του δήμου Νέας Ιωνίας ένα στάδιο πολύ μικρής χωρητικότητας.

Το άλλο σενάριο έχει να κάνει με τα οικόπεδα στην οδό Ηρακλείου, κάποια μέτρα δίπλα από τη Ριζούπολη, στα πρώην στούντιο της Columbia. Σε αυτή την περίπτωση, ο Μελισσανίδης θα χρειαστεί να αγοράσει κάποια τετραγωνικά μέτρα γης, αλλά θα μείνει στην ερασιτεχνική το οικόπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου κάλλιστα μπορεί να γίνει το κλειστό γυμναστήριο που τόσο οραματίζονται ο Αλεξίου και ο Αγγελόπουλος, ο ηγέτης της ερασιτεχνικής και της ΚΑΕ.

Τα δύο αυτά σενάρια είναι σίγουρα πιο χρονοβόρα (αφού στη Νέα Φιλαδέλφεια έχουν ολοκληρωθεί οι μετρήσεις και οι γεωτρήσεις) αλλά θα επιβαρύνουν το πρότζεκτ, είτε με την αγορά των τετραγωνικών μέτρων στην Ηρακλείου, είτε με την ανταποδοτική κατασκευή γηπέδου για τις ανάγκες της Νέας Ιωνίας!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα