Στροφή στους νέους ψηφοφόρους

Σε ένα ιδιότυπο εμφύλιο έχει εισέλθει η Νέα Δημοκρατία από τις πρώτες ημέρες της προεκλογικής περιόδου για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος στις 22 Νοεμβρίου. Μπορεί οι τέσσερις μονομάχοι προς το παρών να αποφεύγουν τις κατά πρόσωπο επιθέσεις, όμως οι εκπρόσωποι τους στην ΚΕΦΕ σηκώνουν τόσο υψηλά τους τόνους, με συνέπεια να αυξάνονται όσοι ανησυχούν για την επόμενη ημέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν μπορεί ακόμη να καταλήξει πόσες κάλπες θα στηθούν, όπως και πόσο θα είναι το αντίτιμο της ψήφου. Όπως είναι απόλυτα λογικό το κλίμα βαραίνει και ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθεί η αποστασιοποίηση των πολιτών από την διαδικασία εκλογής, που θα είναι ότι χειρότερο για τη Ν.Δ.

Μεταξύ των σεναρίων που συζητούνται είναι ή η ανοικτή ρήξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς καμία πλευρά δεν θα υποχωρεί από τις θέσεις της ή η διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου, όπως έγινε και το 2009, το οποίο με βάσει τους συσχετισμούς που υπάρχουν θα καθορίσει αυτό τους όρους των εκλογών. Η νέα σύγκρουση των εκπροσώπων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον πρόεδρος της ΚΕΦΕ και γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο αποδεικνύει ότι χάσμα ολοένα και μεγαλώνει. Η απόσταση είναι μεγάλη μεταξύ των δυο πλευρών και η καχυποψία κυριαρχεί, καθώς και το 2009 ο αριθμός των συμμετεχόντων έκρινε το αποτέλεσμα.

Οι νέοι ψηφοφόροι

Στο μεταξύ οι τέσσερις υποψήφιοι και τα επιτελεία τους προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους νέους. Οι νέοι σε ηλικία αλλά και οι νέοι ψηφοφόροι θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα, όπως τουλάχιστον καταδεικνύει έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μέτρησης οι “σταθεροί ” ψηφοφόροι είναι λίγο πολύ μετρημένοι και καταχωρημένοι σε συγκεκριμένα στρατόπεδα. Για παράδειγμα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι στηρίζουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι άνθρωποι της αγοράς δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με αυτό ως δεδομένο η μόνη δεξαμενή που δεν ακολουθεί στερεότυπα είναι αυτή των νέων.

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας ψηφοφόρων. Το πρώτο είναι η αλλαγή στο κόμμα και στα όργανα, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συμμετοχής της βάσης σε αυτά αλλά και του χρονικού περιορισμού της συμμετοχής κάποιου σε αυτά. Μάλιστα ένας σημαντικός αριθμός νεολαίων τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου σε ετήσια βάση. Το δεύτερο χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι το αναλυτικό οικονομικό πρόγραμμα που ζητούν από τους υποψήφιους σε δυο άξονες – αυτόν της Παιδείας και της απασχόλησης. Ελάχιστα, αναφέρουν τα στοιχεία της έρευνας – αφορούν τους νέους τα ζητήματα του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού. Αρνητικοί εμφανίζονται οι νέοι ψηφοφόροι της ΝΔ για τον δημόσιο τομέα και την ενδεχόμενη διεύρυνση του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα