Συλλέκτες… λαθών!

Με το ένα λάθος πίσω από το άλλο, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει πως απέχει πολύ ακόμα από το κόμμα εξουσίας που θα ήθελε να γίνει και παραμένει εγκλωβισμένος στο κόμμα διαμαρτυρίας του 4%. Η πρόταση μομφής που κατατέθηκε το μόνο που κατάφερε ήταν να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και σήμερα σχεδόν κανείς να μη γνωρίζει τι εν τέλει ψήφισαν στη Βουλή και ποιους επηρεάζει.

Η ομολογία του Γιάννη Μηλιού σχετικά με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έρχεται να δείξει πως ίσως επιτέλους στην Κουμουνδούρου, έστω και με αργά βήματα, επιστρέφουν στην πραγματικότητα. Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να ομολογήσει πως οι δημοσκοπήσεις προβληματίζουν το κόμμα του. «Βεβαίως μας προβληματίζει (σ.σ.: η υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ). Μελετάμε τις δημοσκοπήσεις, τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, αλλά ξέρουμε ότι είναι δημοσκοπήσεις. Για να το πω θετικά, είμαστε εδώ για να τις ανατρέψουμε. Το έχουμε κάνει και στο παρελθόν», δήλωσε, για να προσθέσει όμως ότι ο ίδιος περιμένει μεγάλη νίκη.

Την αισιοδοξία του όμως δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του κατέβασε τον πήχη σε νίκη με έστω και μία ψήφο.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κατά την άποψή του δεν αποτελούν αντικειμενικό εργαλείο εκτίμησης γιατί μόνο το 40 με 50% απαντά, και από αυτό το ποσοστό οι περισσότεροι είναι οι πλέον αποκλεισμένοι και οργισμένοι. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι οι ίδιες εταιρείες τον Μάιο του 2012 έδιναν 6% στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πήγε στο 17%. Ο κόσμος, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σίγουρα στην κυβέρνηση αλλά έχει την επιφύλαξη αν θα τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί βομβαρδίζεται από τα «μέσα διαπλοκής» ότι αν δεν υποκύψουμε και δεν συνεχίσουμε στους μνημονιακούς μονοδρόμους, θα καταστραφούμε.
Απαντώντας στο τι σημαίνει επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «στόχος είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, να είμαστε πρώτο κόμμα, έστω και με μία ψήφο». «Ωστόσο», σημείωσε, «όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, να το κατανοήσουν όλοι, τόσο πιο γρήγορα θα φύγει αυτή η κυβέρνηση και θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις. Άρα, τόνισε, δεν ψηφίζουμε μόνο για ευρωβουλευτές, ψηφίζουμε για την Ελλάδα και για πρώτη φορά η Αριστερά θα είναι νικήτρια». Ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «να τελειώνουμε με την κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά την κατάργηση του Μνημονίου, ο Αλ. Τσίπρας κατάλαβε πως εν τέλει θα χρειαστεί χρόνος παρά τη δέσμευση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα το καταργήσει «μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο». Όπως είπε στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, το Μνημόνιο στην πραγματικότητα είναι ένα πλέγμα 400 νόμων για τους οποίους θα χρειαστεί πολύς χρόνος.
Δεσμεύτηκε όμως ότι δάσκαλοι, σχολικοί φύλακες κ.ά. που απολύθηκαν αδίκως, θα επαναπροσληφθούν, ότι θα υπάρξει σεισάχθεια για τα «κόκκινα» δάνεια κ.ά. Ζήτησε, δε, την παρουσία των πολιτών στον δρόμο, ακόμη περισσότερο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση.

Η πρόταση μομφής
Εν τω μεταξύ, για επιτυχημένη επιλογή και απόφαση κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενοι στην πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και κατά του προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η πρώτη δεν συζητήθηκε καν, ενώ η δεύτερη καταψηφίστηκε. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στον ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή αυτή κατάφεραν να μην αναδειχθούν τα ουσιώδη τού νέου πλέον νόμου.
Έτσι, την επομένη κιόλας ανακάλυψαν πρόβλημα στην ηγεσία τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., το οποίο μάλιστα οφείλεται στην πρόταση μομφής. Αυτά σύμφωνα με την «Αυγή», την κομματική εφημερίδα η οποία σημειώνει πως «την αντίστροφη μέτρηση για την κυβερνητική πλειοψηφία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ αλλά και τη “μετά Σαμαρά-Βενιζέλο” εποχή στα δύο κόμματα πυροδότησαν η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Γ. Στουρνάρα για τη ρύθμιση που αφορά τις τράπεζες, καθώς επίσης το “άδειασμα” Βενιζέλου από Γ. Παπανδρέου – Απ. Κακλαμάνη και η διαγραφή του Νικ. Κακλαμάνη από την Κ.Ο. της Ν.Δ. Κατ’ ουσίαν η πλειοψηφία Σαμαρά στη Βουλή έχει πέσει στις 150 ψήφους και έχει καταστεί ανίκανη να αντιμετωπίσει πλέον κρίσιμα θέματα, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες να “εξαγοράσει” πολιτικό χρόνο με βουλευτές από άλλα κόμματα ή τους ανεξάρτητους. Ο Αντ. Σαμαράς, βλέποντας τον σύμμαχό του να βυθίζεται, του εκχωρεί ως σωσίβιο ακόμη και τα δικαιώματά του ως αρχηγού της Ν.Δ. στη Βουλή, γεγονός όμως που μεγεθύνει το πρόβλημα του Ευ. Βενιζέλου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παράγοντες του οποίου τον χρεώνουν ήδη στον Αντ. Σαμαρά και αναζητούν αρχηγό για το κόμμα τους».
Στόχος της Κουμουνδούρου ήταν να φτάσουμε στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Εcofin χωρίς απόφαση, ώστε να περάσει το μήνυμα πως η κυβέρνηση αυτή δεν είναι δεδομένη. Τους διέφυγε βεβαίως το γεγονός πως ακόμα και αν η πρόταση προχωρούσε, όπως αποδείχθηκε, η κυβέρνηση είχε την πλειοψηφία και ως εκ τούτου θα έπεφτε στο κενό.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη διαβεβαίωση των συνταγματολόγων που βρίσκονται κοντά του πως η πρόταση θα είχε τύχη, κάτι που αποδείχθηκε και από το γεγονός πως στην αρχή ξεκίνησαν οι διαδικασίες να συζητηθεί. Μόνο που εν τέλει η κυβέρνηση βρήκε το παραθυράκι που έψαχνε. Σύμφωνα με πληροφορίες, εγκέφαλος της πρότασης ήταν η Λούκα Κατσέλη, την οποία υιοθέτησε αμέσως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να εξηγήσει σε απλά ελληνικά τι άλλαξε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα