Σκαλί-σκαλί κερδίζει την ανάκαμψη

Η ΔΕΗ έχει πετύχει αυτό που φαινομενικώς έμοιαζε ακατόρθωτο. Σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει ανακτήσει εδώ και καιρό την αξιοπιστία της απέναντι τόσο στους πελάτες όσο και στους δανειστές της. Για του λόγου το αληθές, η Επιχείρηση αναβαθμίστηκε από τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης «Standard & Poor’s» κατά τρεις βαθμίδες (σε «B» από «CCC»), ενώ εκταμίευσε χθες Παρασκευή ένα ποσό 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από δανειακή σύμβαση που υπόγραψε με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων. 

Η σημαντική αυτή αναβάθμιση αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια που κατέβαλε η μεγαλύτερη βιομηχανική ελληνική επιχείρηση για να αντεπεξέλθει στις πιο αντίξοες συνθήκες τής μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Επιβραβεύει τις προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού και των στελεχών της για να μείνει η ΔΕΗ πυλώνας σταθερότητας σε ένα περιβάλλον πρωτοφανών κινδύνων κι αλλαγών.

Το σκεπτικό τής αναβάθμισης
Όπως αναφέρει η «Standard & Poor’s» στην έκθεσή της, το σκεπτικό τής αναβάθμισης βασίστηκε κυρίως:
– Στη σύναψη του πενταετούς διάρκειας κοινοπρακτικού δανείου με τις ελληνικές τράπεζες, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και στην πρόσφατη σύναψη των δανείων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με Κοινοπραξία ξένων τραπεζών, της οποίας ηγείται η γερμανική τράπεζα KfW.
– Στον σημαντικό περιορισμό τού κινδύνου αναχρηματοδότησης μέχρι το 2019, γεγονός που δίνει στη ΔΕΗ το χρονικό περιθώριο για να βελτιώσει την κερδοφορία της και να ενισχύσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση.
– Στις σταθερές προοπτικές για τη ΔΕΗ, αλλά και στην εκτίμησή της πως θα περιορίσει τα επόμενα δύο χρόνια τους επιχειρηματικούς και οικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει.
– Στις πολύ καλές σχέσεις τής Επιχείρησης με τις ελληνικές τράπεζες, όπως αποτυπώνεται από την πρόσφατη συμφωνία αναχρηματοδότησης, και στη συνετή διαχείριση από τη διοίκηση Ζερβού.

Το μεγαλύτερο κοινοπρακτικό δάνειο
Η εμπιστοσύνη στις προοπτικές τής ΔΕΗ επιβεβαιώνεται κι από την υπογραφή δανείου ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πενταετούς διάρκειας, με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων. Είναι το μεγαλύτερο σε ποσό κοινοπρακτικό πενταετούς διάρκειας δάνειο το οποίο έχει συναφθεί με ελληνική εταιρεία. Σε αυτό συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά οι τράπεζες Alpha, Αττικής, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς. Με το δάνειο αυτό, η ΔΕΗ επιτυγχάνει σημαντική επιμήκυνση των δανειακών της υποχρεώσεων και περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης.
Έχοντας υλοποιήσει και χρηματοδοτήσει επενδύσεις ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εμπράκτως αποδεικνύεται ότι η ΔΕΗ αποτελεί διαχρονικά έναν βασικό κι αξιόπιστο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και διατηρώντας παραλλήλως τον έντονα κοινωνικό της χαρακτήρα. Υπενθυμίζουμε ότι η Επιχείρηση μέσα στο 2013 εξασφάλισε δάνειο 739.000.000 ευρώ, με επιτόκιο 5%, από ξένες τράπεζες με κάλυψη από τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων της Γερμανίας για τη μερική χρηματοδότηση της κατασκευής τής νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V». Τις προηγούμενες ημέρες, εξάλλου, υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σύμβαση χρηματοδότησης 235.000.000 ευρώ για έργα που αφορούν το δίκτυο διανομής.

Και εταιρικό ομολογιακό δάνειο
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξάλλου, η ΔΕΗ προετοιμάζει, εντός τού Απριλίου, κι έκδοση εταιρικού ομολογιακού δανείου, το οποίο δεν θα είναι χαμηλότερο από 300.000.000 ευρώ –το πιθανότερο είναι να κυμαίνεται περί τα 500.000.000 ευρώ– με την απόδοση να κυμαίνεται κάτω από 7%. Όπως αναφέρει το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες έχουν τεθεί σε κίνηση και η έκδοση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Γι’ αυτόν το σκοπό, άλλωστε, θα πραγματοποιηθούν «roadshows» («ταξίδια προσέλκυσης επενδυτών»), αλλά κι επίσημες παρουσιάσεις σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα