Συμφωνία ακόμα και με… αίμα

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Περίπατο πάει ο έντιμος συμβιβασμός για την κυβέρνηση καθώς έχει γίνει σαφές πως η συμφωνία θα υπογραφεί ακόμα και με… αίμα. Και μπορεί για επικοινωνιακούς λόγους να αναζητείται το όνομα που θα δώσουν στο νέο μνημόνιο (όπως έγινε όταν η Τρόικα μετονομάστηκε σε Θεσμούς) η ουσία όμως δεν αλλάζει.

Μάλιστα ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ σε σχετική του δήλωση σημείωσε πως «οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η επερχόμενη συμφωνία είναι μονόδρομος και δουλεύουμε ως κυβερνητικός εταίρος με απόλυτη συνέπεια μέσα στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος των πέντε πολιτικών αρχηγών».

Είμαστε κοντά σε συμφωνία, εκτίμησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Π.Καμμένος λίγο νωρίτερα, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Θα πάνε όλα πάρα πολύ καλά και γρήγορα» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.

Νωρίτερα μιλώντας στον Real 97,8 είχε πει: «Έχω την αίσθηση ότι μπορεί να τελειώσουμε και σήμερα».

Ερωτηθείς αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, ανέφερε:

«Διαβάζω διάφορα σενάρια, τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Εδώ έχουμε μια συμφωνία που έχει έρθει στο τραπέζι του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

» Είναι οι προτάσεις που έχει κάνει ο Γιούνκερ με πέντε σημεία που αποτελούν τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας που συμφωνήθηκε ότι πρέπει να κοστολογηθούν και να ενταχθούν σε ένα κείμενο που καθρεφτίζει την ελληνική θέση.

» Είναι η πρώτη φορά στα πέντε χρόνια όπου έχουμε μια θέση την οποία προσυπογραφούν και η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή.»

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση επιχειρείται ήδη να διαστρεβλωθεί η αλήθεια και να πειστεί το 61% του Οχι πως όλα βαίνουν καλός… Στα πλαίσια αυτά και το σχόλιο του Δημήτρη Παπαδημουλή ο οποίος έμμεσα αποκάλυψε την εξίσωση του ΦΠΑ στα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα επενδύοντας μάλιστα στον κοινωνικό αυτοματισμό τονίζοντας πως είναι άδικο να πληρώνουν περισσότερα ορισμένες περιοχές. Αντίστοιχες κινήσεις – δηλώσεις αναμένονται και από άλλα στελέχη, ακόμα και της Αριστερής Πλατφόρμας η οποία φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα υπό τον όρο ότι θα υπάρχει αναφορά για το χρέος.

Εν τω μεταξύ, μια συμφωνία της Ελλάδος με τους δανειστές της θα απαιτήσει σκληρές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές, αυτό υποστήριξε ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελληνική κρίση μέχρι στιγμής “δεν έχει οδηγήσει σε μία μετάδοση όπως συνέβη στην περίπτωση της Lehman Brothers.”

Όπως επεσήμανε ο κ. Blanchard μία συμφωνία απαιτεί να γίνουν κινήσεις τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό πεδίο. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές σχέδιο χρηματοδότησης και ελάφρυνσης του χρέους.

Ο ίδιος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να αποδεχτεί το Ταμείο παράταση για την εξόφληση των υποχρεώσεων της Ελλάδος ανέφερε ότι πολλές από τις χώρες μέλη του ΔΝΤ είναι φτωχότερες από την Ελλάδα και ποτέ δεν έχουν λάβει ανάλογες διευκολύνσεις.

«Στο βαθμό που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτό έχει συνέπειες. Δεν μπορούμε απλά να τις επεκτείνουμε χωρίς πρόγραμμα ” ανάφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα