Συμφωνία Αυστραλίας- Ιράν για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών

Η Αυστραλία και το Ιράν συνήψαν μια άτυπη, καταρχήν συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Australian Broadcasting Corporation.

Η Αυστραλία έχει αναπτύξει εκατοντάδες στρατιώτες στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις οι οποίες μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για επιθέσεις αντιποίνων στην αυστραλιανή επικράτεια.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ είναι η πρώτη επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας της που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μέσα σε μια δεκαετία. Η Μπίσοπ είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τον στόχο να ηττηθούν οι εξτρεμιστές του ΙΚ.

Πρόκειται “για μια άτυπη συμφωνία βάσει της οποίας θα μοιραζόμαστε πληροφορίες”, οι οποίες θα μεταφέρονται “στους Αυστραλούς οι οποίοι λαμβάνουν μέρος” στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ΙΚ, ανέφερε η Μπίσοπ.

“Πιστεύω ότι το Ιράν διαθέτει πληροφορίες που θα θέλαμε και (η Τεχεράνη) είναι διατεθειμένη να μοιραστεί τις πληροφορίες αυτές μαζί μας”, πρόσθεσε η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας.

Δεν ήταν διαθέσιμα για σχόλια στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας στην Καμπέρα ή στην Τεχεράνη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα