Συμφωνία του Ιράν με έξι μεγάλες δυνάμεις για τα πυρηνικά

Στην επίτευξη ιστορικής συμφωνίας έφτασαν το Ιράν με έξι μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε Ιρανός διπλωμάτης στη Βιέννη. Αυτή περιλαμβάνει την ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πρόγραμμα.

Η σκληρή δουλειά μας απέδωσε καρπούς και καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ο Θεός να μας έχει όλους καλά» τόνισε η διπλωματική πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο η συμφωνία έχει επιβεβαιωθεί και από άλλο αξιωματούχο του Ιράν.

Στις συνομιλίες στη Βιέννη συμμετείχαν έξι δυνάμεις, οι οποίες είχαν ονομαστεί 5+1 και ήταν: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα και Ρωσία συν η Γερμανία. Οι 5+1 απαιτούσαν από το Ιράν να ελαττώσει τις ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες του, ώστε να διοασφαλιστεί ότι δεν είναι σε θέσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν, το οποίο στόχευε στην άρση των διεθνών κυρώσεω, επέμενε πάντα ότι οι πυρηνικές του δραστηριότητες είναι ειρηνικές.

Το Ιράν, η οποία θέλει να αποδυναμώσει διεθνείς κυρώσεις αρθεί, έχει πάντα επέμενε ότι η πυρηνική εργασία του είναι ειρηνική.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα