Σφοδρή αντιπαράθεση Κυβέρνησης – Ν.Δ για το Ε.Σ.Ρ.

Κόντρα σε όλα τα επίπεδα έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξ αφορμής των εξελίξεων των τηλεοπτικών αδειών. Η απόφαση του Βούτση να ζητήσει να αποσυρθεί η τροπολογία με την οποία θα έπρεπε να κλείσουν τα κανάλια που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια μέσα σε πέντε ημέρες, προκάλεσε αμηχανία στο Νίκο Παππά και αμοιβαίες εξηγήσεις .
Από την άλλη πλευρά σφοδρή και κατά μέτωπο ήταν η επίθεση της Νέας Δημοκρατίας εναντίον του Υπουργού Επικρατείας που ζητά ευθέως την παραίτησή του.
Στην οδό Πειραιώς θεωρούν ότι αυτή η υπόθεση θα είναι το Βατερλό του Νίκου Παππά και σιγά – σιγά θα αρχίσει να ξηλώνεται το «πουλόβερ» της κυβερνητικής συνοχής που επικαλούνται σε κάθε ευκαιρία τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες λένε ότι ο Νίκος Βούτσης δεν έδρασε από μόνος του και ότι είχε την πλήρη στήριξη του Μαξίμου. Ξεκαθαρίζουν βεβαίως ότι σε καμία περίπτωση δεν «αδειάζεται» ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού ωστόσο διαχωρίζουν το πολιτικό κομμάτι από το Συνταγματικό. Συνομιλητής του Πρωθυπουργού έλεγε σε πολιτική παρέα πως «στο βωμό της πολιτικής επικοινωνίας δεν πρέπει να θυσιάζονται τα πάντα», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις φήμες περί ανασχηματισμού: «μερικές φορές πρέπει να είσαι έτοιμος να θυσιάσεις στη πορεία πολιτικές και ανθρώπους προκειμένου να κυβερνήσεις σωστά. Οι ηγέτες ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και ο Τσίπρας είναι ηγέτης».
Η πλήρης αναδίπλωση πάντως του Νίκου Παππά φαίνεται και από την δήλωσή του αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση:
«Είχα επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κύριο Νίκο Βούτση. Μου εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Αυτό και θα κάνουμε.
Είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Τόσο για τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, του ΕΣΡ, όσο και για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.
Ήρθε η ώρα, νομίζω, όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων συμφερόντων».
Το μπαράζ πάντως των ανακοινώσεων ξεκίνησε από χθες ανάμεσα σε Κυβέρνηση και ΝΔ με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά δημοσίως την απόσυρση του νόμου Παππά και σε επίπεδο διαρροών την παραίτησή του:
«Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Παππά είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική και τις επιλογές της και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Το Ε.Σ.Ρ. πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι’ αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί.

Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας.

Κάθε σκέψη για “μαύρο” στα κανάλια πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά από την Κυβέρνηση».

Η απάντηση ήρθε από το γραφείο τύπου του Μαξίμου:
«Η ΝΔ οφείλει να μην εμπλέκει την συγκρότηση του ΕΣΡ στις πολιτικές της επιδιώξεις.

Η ΝΔ θέλει να συνεχιστεί το καθεστώς της διαπλοκής που η ίδια καλλιέργησε τις τελευταίες δεκαετίες.
Η ΝΔ δεν θέλει να δοθούν άδειες στα κανάλια για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια.
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφωνίες, οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον και να συμβάλει ούτως ώστε να αποκτήσει η χώρα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με νόμιμη συγκρότηση».
Στη μάχη στήριξης του Νίκου Παππά μπήκε και ο γ.γ. ενημέρωσης και επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος:
«Η διαδικασία ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι συνταγματική υποχρέωση, από κει και πέρα καταλαβαίνει ο λαός ποιος θέλει να αλλάξει τα πράγματα και να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και ποιος αυτόκλητα γίνεται υπερασπιστής των συμφερόντων των καναλαρχών.

Δεν υπάρχει υπαναχώρηση είναι πάγια θέση μας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να γίνει αντικείμενο διαλόγου, το λέμε πάνω ένα χρόνο. Υπήρχε μια πρόταση από τον κ. Βούτση προτού προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Το γεγονός ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί το ΕΣΡ αποτελεί παθογένεια του πολιτικού συστήματος.
Από θεσμικής πλευράς πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει το έργο της, εμείς κρίνουμε ότι ο νόμος είναι συνταγματικός και πως η διαδικασία αδειοδότησης είναι συνταγματική υποχρέωση, από κει και πέρα καταλαβαίνει ο λαός ποιος θέλει να αλλάξει τα πράγματα και να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και ποιος αυτόκλητα γίνεται υπερασπιστής των συμφερόντων των καναλαρχών».

Για να ολοκληρωθεί αυτό το μπαράζ δηλώσεων (μέχρι στιγμής) με τη Νέα Δημοκρατία να επιτίθεται συνολικά στο κυβερνητικό έργο, προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα και ζητώντας εκλογές:
«Για άλλη μια φορά, ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι η μόνη ιδεολογία που διαθέτει είναι η εμμονή του στην παραμονή στην εξουσία.

Μακριά από την κοινωνία, μακριά από τα τεράστια προβλήματα που προξενεί καθημερινά με την πολιτική του συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα σε έναν κατήφορο.

Η μόνη υπηρεσία που έχει να προσφέρει είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική ανατροπή και μια νέα αξιόπιστη κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα