Σύστημα του Πογιέτ οι εναλλαγές συστημάτων!

Ποιο 4-3-3 και ποιο 4-2-3-1; Ο Γκουστάβο Πογιέτ δεν είναι άνθρωπος προσκολλημένος σε συστήματα. Σε τακτικές ναι, αλλά σε συστήματα όχι. Για μία ακόμη φορά «φανέρωσε» την ομάδα του στο γήπεδο με δύο διαφορετικά σχήματα, εντελώς διαφορετικά από αυτά που πίστευαν οι περισσότεροι όταν είδαν την ενδεκάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ρεπόρτερ της ΑΕΚ πίστευαν πως ο Πογιέτ θα παρατάξει την ομάδα του με 4-3-3 επειδή το… δουλεύουν στις προπονήσεις. Παρά το ότι η ενδεκάδα περιλάμβανε δύο επιθετικούς έψαχναν πως θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα και έτσι οραματίζονταν τον Τζιμπούρ στην κορυφή, τον Πλατέλλα δεξιά και τον Αραβίδη αριστερά. Προφανώς μέχρι και ο αντίπαλος προπονητής το ίδιο φανταζόταν. Ο Πογιέτ, όμως, είχε και πάλι διαφορετική άποψη. Το ματς ξεκίνησε και η ΑΕΚ έπαιζε 4-1-3-2 με τον Σιμόες κόφτη, τον Γιόχανσον «ψευτοδεκάρι», τον Μπουονανότε αριστερό χαφ αλλά να συγκλίνει στον άξονα (και τον Ντιντάκ να ανεβαίνει) και τον Πλατέλλα δεξιά κοντά στη γραμμή σαν καθαρόαιμο εξτρέμ (και τον Γκάλο να μην ανεβαίνει τόσο). Η ΑΕΚ πίεσε κυρίως από τα αριστερά και έβαλε δύο γκολ από αυτή την πτέρυγα με δύο καθαρόαιμα σέντερ φορ να εκτελούν από κοντά, δηλαδή από το πεδίο δράση τους.

Μετά το 20’ κι όταν η Καλλονή κατάλαβε επιτέλους πως αγωνίζεται η ΑΕΚ, το ματς ισορρόπησε, αλλά η δουλειά είχε ήδη γίνει. Ο Γιόχανσον έγινε δεύτερο αμυντικό χαφ δίπλα στον Σιμόες, η Ένωση έπαιζε πια με αντεπιθέσεις και οι φιλοξενούμενοι απλά φλυαρούσαν με την μπάλα. Νομοτελειακά, λοιπόν, ήρθε και το 3-0 πάνω στη μία ώρα παιχνιδιού και η Ένωση μετά προσέφερε και θέαμα, παίζοντας στην ουσία χωρίς να καταβάλλει ενέργεια.

Ο Πογιέτ σε ανύποπτο χρόνο δήλωσε πως του φαίνεται ακατανόητο η ομάδα να ξέρει μόνο ένα σύστημα. Και αποδεικνύει πως δεν το είπε στην τύχη, αφού δουλεύει πολλά διαφορετικά σχήματα. Κοινός παρανομαστής όλων των εφαρμογών του ο Γιάκομπ Γιόχανσον. Ο Ουρουγουανός αντιλήφθηκε με το καλημέρα πως ο συγκεκριμένος παίκτης είναι κομπιούτερ και τον χρησιμοποιεί ως μπαλαντέρ, γύρω από τον οποίο γίνονται οι μετατροπές των συστημάτων. Ο Σουηδός αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ΑΕΚ, για να μην πούμε το «μυελό των οστών» της ομάδας. Και κατά την ταπεινή μας γνώμη, αυτός ήταν πάλι ο MVP του Δικεφάλου στο ματς με την Καλλονή, παρά τα δύο γκολ του Αραβίδη!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα