Ταρακουνήθηκε αλλά δεν γκρεμίστηκε το… LA!

Όπως ήταν φυσικό, η αποτυχία της παρούσας Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και κατά συνέπεια η προκύρηξη πρόωρων εκλογών, προκάλεσε αναταράξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον δείκτη στα ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών να κοκκινίζει εντόνως, αλλά στο τέλος να κλείνει σε… λελογισμένα επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χ.Α. άγγιξε τα όρια του κραχ, γράφοντας απώλειες της τάξης του -13,5% και φτάνοντας τις 756,8 μονάδες. Ευτυχώς η ψυχραιμία επανήλθε, οι ακραίες συμπεριφορές διορθώθηκαν και έδωσαν τη θέση τους σε χαρτοφυλάκια που πραγματοποίησαν αγοραστικές παρεμβάσεις, αλλά και σε επιθετικούς traders που αξιοποίησαν τη συγκυρία αποκομίζοντας αξιόλογα intraday κέρδη. Αποτέλεσμα; Το Χρηματιστήριο επανήλθε σε λογικά όπως είπαμε επίπεδα πτώσης, κλείνοντας με πτώση -3,91% στις 819,81 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι  το κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω στις δύο εναπομένουσες συνεδριάσεις του έτους και η αγορά θα βρει επίπεδα ισορροπίας στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Η μεταβλητότητα θα επανέλθει  με τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους,  ενώ η βραχυχρόνια τάση θα διαμορφώνεται με βάση τις ενδείξεις για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, τις αναλύσεις διεθνών οίκων και το κλίμα που θα δημιουργούν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το κλίμα, τις ανησυχίες και -ενδεχομένως- τις προσδοκίες που θα δημιουργήσουν  τις επόμενες μέρες οι αναλύσεις  διεθνών οίκων. Οι ξένοι αναλυτές εστιάζουν στο τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, τα περιθώρια επίτευξης νέας συμφωνίας και τις επιλογές της νέας κυβέρνησης που θα αναδειχθεί από τις κάλπες.

Έχοντας χάσει περίπου το 35% της κεφαλαιοποίησης του  από τον Σεπτέμβριο, το ΧΑ έχει προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα, ενσωματώνοντας στις κεφαλαιοποιήσεις το ρίσκο των διαφαινόμενων εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο και των επιπτώσεων τους στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στις σχέσεις με τους δανειστές.

 

(Με στοιχεία από το www.sofokleousin.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα