«Ταραξίας της Ελλάδας ο Τσίπρας»

Ένα διόλου κολακευτικό άρθρο για τον Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί το «Bloomberg». Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τον χαρακτηρίζει «ταραξία της Ελλάδας”, με αφορμή τις εξελίξεις στη χώρα μας, μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Το σχετικό δημοσίευμα υπενθυμίζει πως στα φοιτητικά του χρόνια ο κ. Τσίπρας μπορεί να ήταν υποστηρικτής του Μάο, αλλά τώρα «θέλει να κατευνάσει τους επενδυτές».

«Ο 40χρονος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θορύβησε μια ολόκληρη ήπειρο κατά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης το 2012, όταν κόντεψε να πάρει την εξουσία υποσχόμενος να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο. Τώρα, η στάση του έγινε πιο συναινετική, καθώς υπόσχεται να κρατήσει  ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό», αναφέρει το “Bloomberg” και συμπληρώνει:

«Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας πλησιάζει στην εξουσία τής πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ευρώπης, προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποσπάσει τη στήριξη των ψηφοφόρων παντρεύοντας τη νέα του υπόσχεση για τον προϋπολογισμό με τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις του για χαλάρωση της λιτότητας. Αν και πολλοί αναλυτές αμφισβητούν τα μαθηματικά πίσω από αυτήν τη διπλή δέσμευση, ελάχιστοι υποδεικνύουν ότι ο Τσίπρας κρύβει ένα σχέδιο που θα βυθίσει τη χώρα και πάλι στο οικονομικό χάος».

«Εάν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να υπάρξει βραχυπρόθεσμη ανατιμολόγηση των ελληνικών τίτλων»

«Εάν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να υπάρξει βραχυπρόθεσμη ανατιμολόγηση των ελληνικών τίτλων, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι μακροχρόνια αδυναμία», δηλώνει στο “Bloomberg” ο Nicola Marinelli της Pentalpha Capital, συμπληρώνοντας πως ενόσω βρίσκεται στο πλευρό των χωρών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «όλα θα πηγαίνουν καλά για την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στην κυβέρνηση».

Βασικός άξονας του σχεδίου Τσίπρα για να κρατήσει στο πλευρό του τόσο τους ψηφοφόρους όσο και τις αγορές είναι η δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της προς ιδιώτες επενδυτές.

«Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, πάντως, δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η οικονομική πραγματικότητα θα πείσει τον κ. Τσίπρα να υποκύψει στις απαιτήσεις της ένταξης στην Ευρωζώνη», αναφέρει το πρακτορείο και συμπληρώνει: «Ο κ. Τσίπρας μπορεί μάλιστα να πετύχει περισσότερα από τον κ. Σαμαρά για τη φορολόγηση των πλουσίων, όπως δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος».

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εκλογής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επειδή εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας θα αποδεχθεί το status quo, δηλώνει αξιωματούχος με έδρα το Βερολίνο. Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τη νομοθεσία της Ε.Ε. περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, εξέλιξη που αφήνει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο αξιωματούχος στο “Bloomberg”.

«Πράγματι, πηγή προσκείμενη στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως η δημόσια ρητορική στοχεύει στη στήριξη των ψηφοφόρων και πως δεν πρέπει να θεωρείται ως ισχυρός οδηγός”.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα