Τα έσοδα τορπιλίζουν την αξιολόγηση

Μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου θέλει να τελειώσει η κυβέρνηση

«Καλές και εποικοδομητικές» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα οικονομικά θέματα, Ανίκα Μπράιτχαρντ, τις συζητήσεις που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε η ίδια, οι εργασίες σε «τεχνικό» επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη και στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το τέλος του 2017. Τέλος, σημείωσε ότι οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Μπορεί αμφότεροι, κυβέρνηση και δανειστές, να επιχειρούν να δείξουν μια χαλαρότητα, η αλήθεια όμως είναι πως οι εκκρεμότητες είναι πολλές ακόμα, και οι πλέον αισιόδοξοι υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν τον Ιανουάριο.

Από την κυβέρνηση πάντως προσπαθούν να πείσουν πως θα μπορούσε το θέμα να κλείσει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, κυρίως στηριζόμενοι στις δεσμεύσεις Λαγκάρντ ότι δεν θα εγείρει το ΔΝΤ νέες αξιώσεις.

Τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου είναι σημαντικά, μεταξύ των οποίων η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και η επίδραση που αυτή θα έχει στις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2018 , καθώς και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος το 2017.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συζητήσεις του Hilton την περασμένη εβδομάδα οι δανειστές αποδέχθηκαν ότι το πλεόνασμα του 2017 θα φθάσει περί το 2,8% του ΑΕΠ έναντι του μνημονιακού στόχου για 1,75%. Τούτο σημαίνει ότι θα υπάρξει υπεραπόδοση κοντά στο 1,8 δισ. ευρώ, η οποία επιτρέπει την διανομή αξιοσημείωτου μερίσματος στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Οι δανειστές όμως φέρονται να επιμένουν να διατεθεί το μεγαλύτερο μέρος του υπερπλεονάσματος για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και αντιδρούν σε οποιαδήποτε κίνηση ανάλογη με την περσινή καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος σε όλους τους συνταξιούχους. Το θέμα θα απασχολήσει τις τηλεδιασκέψεις που θα γίνουν μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και δανειστών το επόμενο διάστημα, και οι τελικές αποφάσεις θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό και από τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο του 2018, η μεγάλη ανησυχία προκύπτει από την υστέρηση η οποία καταγράφεται στα έσοδα από άμεσους φόρους και που από τις αρχές του χρόνου έως τον Σεπτέμβριο έφθασε στα 951 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα