Τα είχαν χύμα, τους ήρθαν και τσουβαλάτα…

Τη μεγάλη ευκαιρία να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, αναγκάζοντας τους βουλευτές να σηκώσουν το δύσκολο βάρος που τους αναλογεί, έχασαν στην κυβέρνηση. Και την ίδια ώρα, καλούνται να δεχθούν και τα βέλη των άλλοτε συντρόφων, οι οποίοι βρήκαν πεδίο δόξας λαμπρό για να επιτεθούν στον κάποτε πρωθυπουργό τους.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ (Κουμουνδούρου) είναι απολύτως σαφές πως η προσπάθεια με το παράλληλο πρόγραμμα, όπως κάποιοι λανθασμένα το ονόμασαν, δεν ήταν τίποτε παραπάνω από μια απόπειρα να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των δύσκολων μέτρων που θα ακολουθήσουν.

Στις συναντήσεις του με τους βουλευτές του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ειδικά εκείνοι της περιφέρειας, να υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο. Έτσι, με την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου αποφασίστηκε να κατατεθεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο που έφερνε μια σειρά από ελαφρύνσεις τουλάχιστον στο κοινωνικό εκείνο κομμάτι που έχει δεχθεί όλες τις συνέπειες των μνημονίων και βιώνουν την απόλυτη φτώχεια.

Εκτιμήθηκε πως με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν και οι βουλευτές να υποστηρίζουν πως τουλάχιστον η κυβέρνηση λαμβάνει κοινωνικά μέτρα τα οποία σιγά-σιγά θα επεκταθούν σε μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών.

Μόνο που στην κυβέρνηση υπολόγιζαν χωρίς τους δανειστές, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να υποστούν στρατηγική ήττα αλλά κυρίως να δώσουν την ευκαιρία σε εκείνους που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύσουν επίθεση στο κόμμα προβληματίζοντας ιδιαιτέρως την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά την επανεμφάνιση της ομάδας των «53», της ομάδας δηλαδή στην οποία ανήκει και ο υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, στο ακροατήριο της πρώτης αυτής εμφάνισης μετά από πολύ καιρό βρέθηκαν και κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θοδωρής Δρίτσας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μαντάς, Χρήστος Καραγιαννίδης, Γεράσιμος Μπαλαούρας, Άννα Χατζησοφιά, Κώστας Αθανασίου, Κώστας Ζαχαριάδης, Αννέτα Καββαδία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «κάνει και ταξικές επιλογές» και ανέφερε ως παράδειγμα τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια. Σημείωσε ακόμη πως θεωρεί ότι δεν ασκούνται κεϋνσιανές πολιτικές, αλλά ότι κερδίζεται χρόνος ώστε να προχωρήσουν και άλλες πολιτικές, όπως για παράδειγμα το αναπτυξιακό σχέδιο, το ταμείο δημόσιας περιουσίας και η ίδρυση επενδυτικής τράπεζας – πρωτοβουλίες που αναμένονται να αναπτυχθούν μέχρι τον Μάρτιο.

Είπε ακόμη ότι το θέμα δεν είναι να συζητείται το τι έγινε «μια μέρα του Ιουλίου», αναφερόμενος στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου, αλλά το πώς θα γίνουν οι επιμέρους ρήξεις από εδώ και στο εξής, όπως για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, ενώ παραδέχθηκε πως ήταν αποτυχία που δεν έγινε κάτι αξιόλογο σε άλλους τομείς, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση. Ο υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ προετοίμαζε το έδαφος εκμεταλλευόμενος την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου. Μόνο που οι εξελίξεις τον πρόλαβαν…

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση της αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για το «αν πραγματικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια δυνατότητα αριστερής στρατηγικής, τι κάνουμε εμείς; Πόσες ήττες μπορούμε να δεχτούμε; Μέχρι να πούμε φτάνει πια; Δεν μπορούμε να πείσουμε, δεν περνάει τίποτα από αυτά που κάνουμε».

 

Κακό κλίμα…

Το κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είχε περιγράψει πολιτικά και κοινωνικά και ο βουλευτής του κόμματος Χριστόφορος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή. «Δεν μπορεί να πάει μακριά μια κυβέρνηση της αριστεράς με 1,5 εκατ. ανέργους», είχε πει και σχολιάζοντας το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης ανέφερε πως «το βασικό υστέρημα που έχουμε είναι η απουσία ενός συνεκτικού πολιτικού λόγου που να εξηγεί τι κάνουμε, ποιοι είναι οι αντίπαλοι, οι παγίδες και η πολιτική μας γραμμή».

Οι εξελίξεις όμως αυτές έφεραν στο προσκήνιο εκείνους που επέλεξαν να διαφοροποιήσουν τη θέση τους από τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Κυβέρνηση-μαριονέτα, Βουλή-οπερέτα χορεύουν-τραγουδούν σε ρυθμούς δανειστών. Κατά ριπάς κατεπείγοντα μέτρα, απόσυρση “παράλληλου προγράμματος”», έγραψε χαρακτηριστικά η πρώην πρόεδρος της Βουλής. «Κυλιόμενος εξευτελισμός (φυσικό επακόλουθο της συνθηκολόγησης)», σχολίασε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός.

Μόνο που αυτές οι δηλώσεις έφεραν σοβαρή εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές να επιτίθενται σε κυβερνητικά στελέχη διερωτώμενα γιατί, αφού «δεν είχατε τα κότσια, τότε γιατί πουλήσατε τσαμπουκάδες και μετά εξευτελιστήκατε;». Μάλιστα, κάποιοι κατηγορούν στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ως… τσάμπα μάγκες. Οι επόμενες μέρες αναμένονται ιδιαιτέρως κρίσιμες…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα