Τα κανόνια είναι εγχώρια!

Με πολλούς τρόπους μπορεί να ερμηνευτεί η κατάσταση στον πίνακα των σκόρερ της Super League, η οποία προκαλεί εντύπωση φέτος, καθώς τις πέντε πρώτες θέσεις τις καταλαμβάνουν ισάριθμοι Έλληνες ποδοσφαιριστές κα μάλιστα με αρκετά γκολ για το σύνολο των αγωνιστικών και των λεπτών που έχουν αγωνιστεί.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Φορτούνης του Ολυμπιακού έχει πετύχει μετά από επτά αγωνιστικές ισάριθμα τέρματα, χωρίς να έχει παίξει πολλά 90λεπτα. Δεύτερος είναι ο Βαγγέλης Μάντζιος με έξι γκολ, από πέντε έχουν οι Γιάννου και Μπακασέτας και τέσσερα ο Καρέλης. Προφανώς, λοιπόν, η κρίση έχει «χτυπήσει» την αγορά καλών ξένων επιθετικών!

Από τη σεζόν 2007-2008 και έπειτα ουδέποτε έχει αναδειχθεί Έλληνας πρώτος σκόρερ, δείγμα του ότι οι ομάδες πόνταραν σε ξένους επιθετικούς. Παλαιότερα, φυσικά, ο πίνακας άνηκε σε Έλληνες, καθώς δεν έπαιζαν πολλοί αλλοδαποί ποδοσφαιριστές στη χώρα. Ωστόσο, με τα χρόνια η εικόνα αυτή άρχισε να αλλάζει .Δειλά – δειλά το 1976 αναδείχθηκε για πρώτη φορά αλλοδαπός ποδοσφαιριστής πρώτος σκόρερ (Καλκαδέρα με 20 γκολ), στη συνέχεια είχαμε Μπάγεβιτς το 1980, Νίλσεν και Μπόντα την ίδια δεκαετία, μετά από χρόνια τρεις φορές τον Βαζέχα και μία τον Τζιοβάνι για να έρθει ο Μπλάνκο το 2008 και από τότε ποτέ ξανά κάποιος Έλληνας!

Φέτος, όμως, η κατάσταση αυτή φαίνεται να αλλάζει και πάλι. Λόγω κρίσης; Λόγω του ότι η Ελλάδα αρχίζει σιγά-σιγά να φτιάχνει καλύτερους επιθετικούς; Ίσως να ισχύουν και τα δύο. Ας δούμε το προφίλ των πρώτων μας σκόρερ.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ (7)
Θυμίζει Βασίλη Τσιάρτα του 1996

Ο Τσιάρτας αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ το 1996 με 26 γκολ, αποτελώντας σημαντικότατο κομμάτι της πιο θεαματικής ΑΕΚ μετά την ομάδα του Μπάρλου. Είναι και το μόνο καθαρόαιμο «δεκάρι» της λίστας των Ελλήνων πρώτων σκόρερ. Τα περισσότερα γκολ τα είχε σημειώσει με σουτ έξω από την περιοχή! Ο Κώστας Φορτούνης, λοιπόν, πάει να τον ξεπεράσει. Με επτά γκολ σε ισάριθμα ματς μπορεί κάλλιστα να φτάσει αυτόν τον αριθμό, αφού εκτελεί και τα πέναλτι. Δεν σκοράρει όπως ο Τσιάρτας με σουτ έξω από την περιοχή, αλλά συνήθως μέσα από την περιοχή ως δεύτερος σέντερ φορ. Παρ’ όλα αυτά, δεν παύει να είναι ένα χαφ που σκοράρει ακατάπαυστα! Είναι σε δαιμονιώδη κατάσταση και λόγω του τρόπου με τον οποίο επιτίθεται ο Ολυμπιακός μπορεί να ξεπεράσει τουλάχιστον τα 20 γκολ. Τελευταίος Έλληνας που ξεπέρασε αυτό τον αριθμό τερμάτων ο Δημήτρης Ναλιτζής το 2000! Εκτός των επτά γκολ (ένα ανά 60 λεπτά συμμετοχής) έχει και πέντε ασίστ!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ (6)

Αναγέννηση στη Λιβαδειά!

Το ότι ο Μάντζιος σκοράρει σε κάθε σχεδόν παιχνίδι του Λεβαδειακού δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Ο συγκεκριμένος επιθετικός είχε αποδείξει ότι μπορεί να φτάσει σε υψηλό επίπεδο, αφού για ένα διάστημα ήταν βασικός επιθετικός του ΠΑΟ και εκφραστής των ευρωπαϊκών του επιτυχιών, που δεν είναι και πολλές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ποτέ του δεν είχε βρει μία ομάδα στην οποία πραγματικά να αισθανόταν πολύτιμος και ηγέτης. Την βρήκε το 2013 του και τώρα είναι ικανός να ξεπεράσει το προσωπικό του ρεκόρ που είναι τα 12 γκολ στην πρώτη του σεζόν στη Ρούμελη.

ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ (5)

Μεσοεπιθετικός με πόδι δυναμίτη

Η ευχάριστη έκπληξη από τη Νέα Σμύρνη λέγεται Τάσος Μπακασέτας. Τον 22χρονο επιθετικό τον… ανακαλύψαμε στο ματς με τον Παναθηναϊκό με το γκολ-φάουλ που χάρισε τη νίκη στον Πανιώνιο. Όμως δεν έμεινε εκεί. Το παιδί συνεχίζει να σκοράρει, έχει φτάσει τα πέντε γκολ (ένα ανά 110 λεπτά συμμετοχής), έχει και δύο ασίστ, βλέπει την ομάδα του στην τρίτη θέση έχοντας «βγάλει» δύσκολο πρόγραμμα και όλα αυτά χωρίς να είναι σέντερ φορ, αλλά δεύτερος επιθετικός. Στα… νιάτα του στον Αστέρα Τρίπολης είχε δείξει ψήγματα του ταλέντου του για όσους θυμούνται.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥ (5)

Μοναδική πηγή κινδύνου του Αστέρα

Ο Ναουσαίος Απόστολος Γιάννου όχι μόνο σκοράρει ακατάπαυστα για το λογαριασμό του Αστέρα, αλλά είναι και ο μόνος που το κάνει! Οκτώ γκολ έχει βάλει όλα κι όλα ο Αστέρας στο πρωτάθλημα και ο 25χρονος επιθετικός έχει σημειώσει τα πέντε και μάλιστα όλα κρίσιμα με τα τέσσερα εξ’ αυτών να βοηθούν τον Αστέρα να μαζέψει βαθμούς. Είναι καθαρόαιμο σέντερ φορ και του πιστώνεται το καλό ποσοστό ευστοχίας!

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΕΛΗΣ (4)

Μπορεί και καλύτερα, αλλά τουλάχιστον είναι συνεπής

Ο Νίκος Καρέλης έχει σημειώσει τέσσερα γκολ, ενώ πέτυχε ένα και με την Μπριζ στη Λεωφόρο. Σε γενικές γραμμές κάνει το καθήκον του, και είναι συνεπής, ενώ όποτε σκοράρει η ομάδα του νικάει. Δεν παίζει πάντα σέντερ φορ, οπότε δεν είναι ο μοναδικός «πράσινος» επιφορτισμένος με το σκοράρισμα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα