Τα «πειράματα» του Αλαφούζου συρρικνώνουν το «τριφύλλι»

Μήπως έχουν μπερδευτεί στον Παναθηναϊκό; Μήπως ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται σε σύγχυση; Μήπως έχουν παρανοήσει στο Κορωπί και αντί να ψάχνουν προπονητή για την πρώτη ομάδα, ψάχνουν για επικεφαλής στην ακαδημία; Μήπως έχουν την αίσθηση ότι το «τριφύλλι» έχει συρρικνωθεί τόσο, ώστε να έχει μετατραπεί σε «εκκολαπτήριο» επίδοξων προπονητών; Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί η επιλογή του μέχρι πρότινος ποδοσφαιριστή Βέλικο Παούνοβιτς ως διάδοχο του Γιάννη Αναστασίου;

Τον γνωρίζαμε ως ποδοσφαιριστή, κυρίως από τη θητεία του στο ισπανικό πρωτάθλημα και δη στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Θα τον μάθουμε και ως προπονητή… Κάπως έτσι μπορούμε να «διαβάσουμε» την απόφαση της διοίκησης του Παναθηναϊκού να φέρει τον Μαυροβούνιο στην Ελλάδα, προκειμένου να του αναθέσει τα ηνία της ομάδας. Ο Βέλικο Παούνοβιτς, περί ου ο λόγος, είναι ο εκλεκτός του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος επιμένει στη λογική των «πειραμάτων» για τον πάγκο του «τριφυλλιού».

Ο Μαυροβούνιος κόουτς έχει να επιδείξει στις περγαμηνές του την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου U20 με την ομάδα της Σερβίας. Μέχρι εκεί. Σε ηλικία μόλις 38 ετών, με προπονητική εμπειρία μόλις 2,5 χρόνων και δη στις μικρές εθνικές ομάδες της Σερβίας, επιλέχθηκε από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού να σηκώσει το βάρος μίας μεγάλης φανέλας, με ότι αυτό συνεπάγεται, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο να αντιστρέψει το κλίμα και να επαναφέρει την ομάδα της Αθήνας στο… σωστό δρόμο.

Ο Γιάννης Αλαφούζος επιμένει στη λογική των… πειραμάτων, θεωρώντας προφανώς ότι ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που μπορεί κάποιος να… μαθητεύσει ως προπονητής και να αποκτήσει χρήσιμες εμπειρίες για το μέλλον του. Το μάθημα του Γιάννη Αναστασίου δεν έγινε πάθημα για τον πρόεδρο του «τριφυλλιού». Με το ίδιο κριτήριο που έγινε η επιλογή του Αναστασίου, τον οποίο πήρε από βοηθό προπονητή και του έδωσε τα ηνία μίας μεγάλης ομάδας, το βάρος της οποίας δεν άντεξε, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, έγινε προφανώς και η επιλογή του Βέλικο Παούνοβιτς.

Δεν κρίνουμε τον 38χρονο άλλοτε ποδοσφαιριστή και νυν κόουτς, αλλά το σκεπτικό της κίνησης του Γιάννη Αλαφούζου. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι ένας σύλλογος που προσφέρεται για «εκκολαπτόμενους» προπονητές. Είναι ένας σύλλογος που χρειάζεται προπονητή με «καρύδια» στον πάγκο, έμπειρο, με όραμα, με συγκεκριμένο τρόπο δουλειάς, που να συνδυάζει την αξιοποίηση του υλικού, την ανάδειξη παικτών από την ακαδημία και τη δυνατότητα να ανταπεξέρχεται σε ανταγωνιστικό επίπεδο, διεκδικώντας και κερδίζοντας τίτλους.

Ο Παούνοβιτς μπορεί να εξελιχθεί στον καλύτερο προπονητή στον κόσμο. Μέχρι τότε, υπάρχουν δεκάδες ομάδες στην Ευρώπη που μπορούν να του προσφέρουν την ευκαιρία να διαμορφώσει τον προπονητικό του χαρακτήρα και να αποκομίσει τις χρήσιμες αυτές εμπειρίες, ώστε κάποτε στο μέλλον, να είναι έτοιμος να καθίσει στον πάγκο μίας μεγάλης ομάδας. Ο Μαυροβούνιος κόουτς στερείται σαφώς εμπειρίας, γεγονός που καθιστά την επιλογή του άκρως ριψοκίνδυνη για τον ίδιο, αλλά πολύ περισσότερο για τον Παναθηναϊκό.

Ο 38χρονος τεχνικός όχι μόνο δεν διαθέτει παραστάσεις από προπονητική σε υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο, αλλά, πολύ περισσότερο, έχει δουλέψει μόνο σε εθνικές ομάδες και δη μόνο με νεαρά παιδιά. Επιπροσθέτως, δεν διαθέτει την παραμικρή γνώση και εμπειρία από το ελληνικό ποδόσφαιρο και πρωτάθλημα. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, ο Παούνοβιτς θα μπορούσε να προσληφθεί ως κόουτς στην ακαδημία, αλλά σε καμία περίπτωση ως επικεφαλής του τεχνικού τιμ της μεγάλης ομάδας. Η επιλογή του, εφόσον υπογράψει στο «τριφύλλι», στερείται κάθε λογικής και προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά για την ορθότητά της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα