Τα… ρέστα τους στις ευρωεκλογές παίζουν ΔΗΜ.ΑΡ. και ΑΝ.ΕΛ.

 Μάχη επιβίωσης για τρεις είναι οι επερχόμενες κάλπες. Την ώρα που τα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, η ΔΗΜ.ΑΡ., οι ΑΝ.ΕΛ. και το ΚΚΕ φουλάρουν τις μηχανές τους για την επόμενη Κυριακή και την αναμέτρηση των ευρωεκλογών.

 Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις πονοκεφαλιάζουν τα στελέχη των τριών κομμάτων που δεν περιμένουν κάτι από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και επενδύουν στις ευρωεκλογές για να επιβιώσουν.

Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως οξύ στα κόμματα της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ για το ΚΚΕ είναι μάχη τιμής να ξεπεράσει την Ελιά σε ποσοστά.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου η εκλογή ευρωβουλευτή είναι μάχη ζωής ή θανάτου τόσο του ίδιου του κόμματος όσο και του Φώτη Κουβέλη. Αν αποτύχει, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Δεν είναι μυστικό ότι περίπου το 40% της ΔΗΜ.ΑΡ. φλερτάρει έντονα με την Κεντροαριστερά της Ελιάς, ενώ υπενθυμίζεται ότι και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος είχε εμπλακεί με την προσπάθεια αυτή, με το όνομά του να έχει φιγουράρει μεταξύ των πιθανών υποψηφίων του κόμματος συμμαχίας.

Μπορεί, λοιπόν, τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. να έκαναν πίσω, όμως μετά από ένα κακό αποτέλεσμα είναι παραπάνω από σίγουρο πως οι συσχετισμοί θα αλλάξουν.

Η επιθυμία του Φ. Κουβέλη είναι να εκλέξει ευρωβουλευτή με βάση το μέτρο και όχι από τα υπόλοιπα. Δηλαδή, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. αποσκοπεί σε ένα 4,7%, ποσοστό που για κάποιους φαντάζει αδύνατο να επιτευχθεί. Αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος.

Ήδη στην Αγίου Κωνσταντίνου προετοιμάζεται η επόμενη ημέρα. Η ένσταση του προέδρου του κόμματος απέναντι στην Ελιά είναι το… ΠΑΣΟΚ! Και με δεδομένο ότι η Ελιά είναι απλά τα κομμάτια του ΠΑΣΟΚ, στην οποία μάλιστα εμπεριέχεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τα πράγματα δυσκολεύουν ιδιαιτέρως.

Ο Φ. Κουβέλης μπροστά στις εξελίξεις επιλέγει σήμερα να κρατά πιο χαμηλούς τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο πιο εύκολα θα μπορούσε να συνεργαστεί. Αυτό σε περίπτωση που παραμείνει στο προσκήνιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αποτελεί κόκκινο πανί για τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Φ. Κουβέλης γνωρίζει ότι μόνο με ένα ποσοστό πέριξ του 4% θα μπορεί να διεκδικήσει επί ίσοις όροις σε ένα νέο εγχείρημα για την Κεντροαριστερά μετά την αποχώρηση Βενιζέλου. Διαφορετικά το κόμμα του κινδυνεύει με διάσπαση και ένα κομμάτι του να καταλήγει στην Ελιά και ένα άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝ.ΕΛ.: Με ποσοστά βουλευτικών, σώζονται 

Στη Λεωφόρο Συγγρού και στο στρατηγείο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μόνο αισιοδοξία δεν επικρατεί εν όψει των ευρωεκλογών. Τα ποσοστά που έλαβαν στις εθνικές εκλογές έχουν εξανεμιστεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις.

Και αν αυτές επιβεβαιωθούν πολύ δύσκολα θα μπορέσει το κόμμα να συνεχίσει την απρόσκοπτη πορεία του τη Δευτέρα της 26ης Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα, οι πιο θετικές για αυτό δημοσκοπήσεις φέρνουν το κόμμα περίπου στο 5%, ενώ οι αρνητικές περίπου στο 3%.

Αν λοιπόν λάβει κανείς υπόψη του ότι το κόμμα αντιμετωπίζει δεκάδες εσωκομματικά προβλήματα, με στελέχη να στρέφονται κατά στελεχών, αλλά και το γεγονός πως η ηγεσία αμφισβητείται έμμεσα και άμεσα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι ΑΝ.ΕΛ. να μη φτάσουν στις επόμενες εκλογές με το σημερινό τους σχήμα.

Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο αν δια μαγείας το κόμμα πλησιάσει στα ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2012, δηλαδή πέριξ του 7%. Αυτό θα εξασφαλίσει έναν ευρωβουλευτή και πιθανά δεύτερο, οπότε ο Πάνος Καμμένος θα μπορέσει να ανακτήσει την κυριαρχία του σε εσωκομματικό επίπεδο.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι δελφίνοι του κόμματος περιμένουν στη γωνία να τον αμφισβητήσουν ευθέως. Πόσω δε αν ο Παύλος Χαϊκάλης πετύχει υψηλότερα ποσοστά στην Αττική από ό,τι είχε πετύχει το κόμμα στις εθνικές εκλογές.

Θέμα τιμής για το ΚΚΕ

Ο Περισσός, πάλι, δεν έχει θέμα επιβίωσης, αλλά θέμα εντυπώσεων. Το 4,5% των εθνικών εκλογών έχει εκτοξευτεί δημοσκοπικά φτάνοντας μέχρι και το 7%, γεγονός που επιτρέπει στα στελέχη του κόμματος να χαμογελούν με ικανοποίηση. Στο ΚΚΕ εκείνο που θέλουν να πετύχουν διακαώς (και μάλλον δεν θα δυσκολευτούν) είναι επικρατήσουν της Ελιάς!

Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, τότε αυτό το έχουν στο τσεπάκι τους και μένει άλλος ένας στόχος: να κινηθούν όσο το δυνατόν υψηλότερα, έτσι ώστε να μη φανεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Αριστεράς!

Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι ότι ο λόγος του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα είναι ιδιαιτέρως οξύς απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ πιέστηκε αρκετά από τον ΣΥΡΙΖΑ και κινδύνευσε να απολέσει δυνάμεις.

Η αντεπίθεση, όμως, στην οποία πέρασε είχε αποτελέσματα, ενώ την ίδια ώρα κρατά ανοιχτή δίοδο επικοινωνίας με τα κομμουνιστικά κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ, αποσκοπώντας σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση στις κάλπες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα