Έχασε στη Μόσχα, κέρδισε στις Βρυξέλλες

 Αποτίμηση των κερδών (αν υπάρχουν) της επίσκεψης στη Ρωσία επιχειρούν στον ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες. Στόχος ήταν να περάσει το μήνυμα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Το ζήτημα είναι αν το μήνυμα βρήκε τους αποδέκτες του!

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Το κενό που έχουν αφήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τον Κώστα Καραμανλή εκμεταλλεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιώντας εν μέσω προεκλογικής περιόδου επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία. Και ναι μεν το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε όπως είχε σχεδιαστεί, αλλά παρ’ όλα αυτά η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως σημειολογικά τουλάχιστον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θορύβησε την κυβέρνηση και άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.

Δεν έχουν περάσει παρά τα περίπου τρία χρόνια από τότε που ο Αντώνης Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε γίνει δεκτός από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε εκείνη τη συνάντηση η ρωσική πλευρά είχε μείνει ικανοποιημένη, καθώς πίστεψε πως μια σειρά από κοινά προγράμματα, που, ύστερα από την άνοδο στην εξουσία του Γιώργου Παπανδρέου, είχαν παγώσει, όπως για παράδειγμα οι αγωγοί Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream, η εξοπλιστική συνεργασία και αρκετά άλλα σημαντικά θα προχωρούσαν. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και από το Κρεμλίνο δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους!

Το γεγονός όμως πως ούτε ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας στήριγμα σε περίπτωση που αναγκαστεί να έρθει σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους ομολόγους, βρέθηκε στη Μόσχα, αλλά οι σημειολόγοι Ρώσοι έδειξαν πως είναι επιφυλακτικοί.

Και αυτό καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται το ουκρανικό πρόβλημα και η Μόσχα θα ήθελε πιθανότατα ανταλλάγματα πάνω σε αυτό προτού προχωρήσει στη στήριξη μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ειδικά απέναντι στη Γερμανία.

Το Βερολίνο δεν επιθυμεί ρωσική παρέμβαση, ενώ πιέζει διπλωματικά το Κρεμλίνο για να μην προχωρήσει τα σχέδιά του στην Ουκρανία. Δυστυχώς για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η επίσκεψη δεν ήταν προετοιμασμένη όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην επιστρέψει με κέρδη. Όμως εκτιμάται πως μπήκαν τα θεμέλια για να επιστρέψει στη Μόσχα με άλλους όρους, εφόσον είναι έτοιμος να δεσμευθεί απέναντι στο Κρεμλίνο και τα σχέδια Πούτιν.

Το ουκρανικό ζήτημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε επικοινωνιακά τη συνάντηση με τη «σιδηρά κυρία» της Ρωσίας κα Ματβιένκο, η οποία φυσικά και έθεσε τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα της. Φρόντισε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας να αναφερθεί στο ζήτημα της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση γίνεται σε μια ταραγμένη και κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και τη Ρωσία και παρουσίασε τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη και τη Νάντια Βαλαβάνη, που τον συνοδεύουν και είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου υποστήριξαν την ανάγκη να υπάρχει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μία διαφορετική αντιμετώπιση του ουκρανικού ζητήματος.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς όπως είπε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας νέας διαίρεσης στην καρδιά της Ευρώπης, ένα πισωγύρισμα στις εποχές του ψυχρού πολέμου.

«Είναι και ένας από τους στόχους της επίσκεψής μας να αναδειχθεί η δυνατότητα μιας διπλωματικής λύσης, θα πρέπει να γίνει η Ουκρανία μια γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία και όχι ένα πεδίο ενός νέου διχασμού», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά της η κα Ματβιένκο δήλωσε πως χάρηκε «που αναπτύσσεται επιτυχώς η κοινοβουλευτική μας συνεργασία και που υποστηρίζετε προσωπικά την ελληνορωσική συνεργασία», αλλά και γιατί –συνέχισε– «υπάρχει ισχυρή υποστήριξη στα δύο Κοινοβούλια υπέρ της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μας».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε στο θέμα της Ουκρανίας με δηλώσεις του προς το τηλεοπτικό δίκτυο της ρωσικής Άνω Βουλής, σημειώνοντας ότι βρίσκεται στη Ρωσία με τη διπλή ιδιότητα του αρχηγού της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και του υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, προσκεκλημένος από τη ρωσική Δούμα. Σε κάθε ευκαιρία, λοιπόν, αναφέρθηκε στο ζήτημα που «καίει» τη Μόσχα, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο έτοιμος να στηρίξει το Κρεμλίνο.

Η μάχη του twitter

 

Όλα τα βλέμματα της Ευρώπης ήταν στραμμένα στο debate των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας, εκπροσωπώντας  το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε άνετος, είχε καθαρό λόγο και απέδειξε πως είχε προετοιμαστεί πολύ καλά για την ευρωπαϊκή τηλεμαχία.

Τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης ήταν η οικονομία, η κρίση χρέους και η ανεργία, ωστόσο τέθηκαν και άλλα ζητήματα, ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως η στάση της Ε.Ε. στην κρίση της Ουκρανίας. Στην εισαγωγική ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτοσυστήθηκε, λέγοντας: «Ονομάζομαι Αλέξης Τσίπρας και προέρχομαι από μια χώρα που έγινε πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας». Ο κ. Τσίπρας έθεσε ερωτήματα κυρίως προς τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ των Ευρωλαϊκών και Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ αντιπαρατέθηκε και με τον Γκι Φέρχοφσταντ των Φιλελευθέρων.

Το χρονικό περιθώριο ήταν αρκετά περιορισμένο, όμως ο Αλ. Τσίπρας μπόρεσε να παρουσιάσει με σαφήνεια τα επιχειρήματά του, με τα ευρωπαϊκά socialmedia να εκφράζονται θετικά προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας έρχεται πρώτος με μεγάλη διαφορά στις θετικές γνώμες, καθώς συγκεντρώνει το 86% θετικές απαντήσεις στο twitter, με τους υπόλοιπους να ακολουθούν σε απόσταση: ο κ. Σουλτς συγκέντρωσε 63% θετικές και 37% αρνητικές γνώμες, ενώ ο κ. Γιουνκέρ μάζεψε 61% θετικές και 39% αρνητικές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα