Τα Σκόπια αναζητούν λύση στην ονομασία για να μπουν στο ΝΑΤΟ

Η αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια με τα ηνία του πρωθυπουργού να αναλαμβάνει ο Ζόραν Ζάεφ είναι πολύ πιθανό να αλλάξει και τα δεδομένα για το θέμα της ονομασίας, το οποίο βάζει ήδη στο τραπέζι ο σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της χώρας σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Για το φλέγον θέμα μίλησε στους «Financial Times» ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, που τόνισε πως η ΠΓΔΜ είναι διατεθειμένη να εξετάσει αλλαγή της ονομασίας της χώρας προκειμένου να λυθεί η διένεξη με την Ελλάδα και να δρομολογηθεί η είσοδός των Σκοπίων στο NATO.

“Θα επιδιώξουμε διακομματική συναίνεση”

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ο οποίος την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα προκειμένου να γίνει δεκτός από τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζια σημείωσε πως η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει διακομματική συναίνεση για τυχόν αλλαγή ονομασίας, πρόταση η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Θα ζητήσω από την Ελλάδα να σκεφθεί σοβαρά τι είδους γείτονες θέλει – θέλει μια σταθερή, φιλική χώρα που προσφέρει πλέον ελπίδες για δημοκρατία και δικαιοσύνη;” δήλωσε σε συνέντευξή του. “Εάν είμαστε μια καλή γειτονιά, τότε ελπίζω οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα συνειδητοποιήσουν αυτή την ιστορική ευκαιρία”.

Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε πως κάθε νέα ονομασία θα πρέπει να εγκριθεί από ένα δημοψήφισμα με την κυβέρνησή του να επιδιώκει πρώτα συναίνεση και από άλλα κόμματα προτού το θέμα τεθεί σε ψηφοφορία. “Τα Βαλκάνια δεν είναι ένας χαρούμενος τόπος. Σε αρκετά μέρη ο κόσμος αισθάνεται ότι υπάρχει ευκαιρία να αλλάξει το καθεστώς που προέκυψε μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία”, κατέληξε  ο Ντιμιτρόφ.

Τι λένε διπλωματικές πηγές

Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη στάση που τηρεί έως τώρα η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια. Επισήμαναν πως λίγες ημέρες πριν την τοποθέτηση Ντιμιτρόφ ο νέος πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, είχε χαρακτηρίσει προβοκατόρικο λάθος την πολιτική των κυβερνήσεων Γκρουέφσκι να στήνονται στην ΠΓΔΜ ανδριάντες αρχαίων προσωπικοτήτων και να δίνονται τα ονόματά τους σε δρόμους και αεροδρόμια.

Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι διευκρίνισαν πως κατά τη συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ δεν συζητηθεί τόσο άμεσα το ζήτημα της ονομασίας – για το οποίο υπάρχουν άλλωστε ειδικοί διαπραγματευτές –όμως στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί μία συνολικότερη φόρμουλα βελτίωσης των διμερών σχέσεων, που θα συμβάλει και στη διευθέτηση της ονομασίας.

Oι δύο υπουργοί θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σε συνέχεια του προγράμματος που τέθηκε σε εφαρμογή πριν περίπου δύο χρόνια.

Η Ελλάδα «πάγωσε» τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO το 2008, κατά τη σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, όταν οι εταίροι ανακοίνωσαν ομόφωνα πως δεν πρόκειται να δεχθούν τα Σκόπια στις τάξεις τους προτού συμφωνηθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα της ονομασίας.

Την ίδια στιγμή όμως, όπως αναφέρουν οι FT, οι υποψίες για παρεμβάσεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια έχουν τονώσει τη βούληση της Δύσης να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες της Συμμαχίας στην περιοχή. Το Μαυροβούνιο έγινε επισήμως το 29ο μέλος του NATO πριν λίγες μέρες, στις 5 Ιουνίου, στον απόηχο καταγγελιών για πραξικόπημα που στηριζόταν από τη Μόσχα.

«Η είσοδος της ΠΓΔΜ στο NATO μπορεί να επιδράσει ηρεμιστικά στην περιοχή»

«Η είσοδος της [ΠΓΔΜ] στο NATO μπορεί να επιδράσει ηρεμιστικά στην περιοχή», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ. Σημειώνεται πως επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μπορεί να ενισχύσει και την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων. Ούτε ο κ. Ντιμιτρόφ ούτε οι ελληνικές πηγές έδωσαν κάποιο χρονοδιάγραμμα για την πορεία της διαπραγμάτευσης σχετικά με την ονομασία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα