Τα Σκόπια χορήγησαν υπηκοότητα σε Ουκρανό ολιχάργη, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ

Ο Ονιστσένκο, ο οποίος έχει επίσης ρωσική υπηκοότητα, υπέβαλε αίτηση στις Αρχές της γειτονικής χώρας

Ο Ουκρανός ολιχάργης και πρώην βουλευτής Ολεξάντρ Ονιστσένκο, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ, έλαβε υπηκοότητα της Βόρειας Μακεδονίας ως εξέχων αθλητής της ιππασίας, αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα των Σκοπίων, «Prizma».

Τον περασμένο μήνα, αγωνίστηκε υπό τη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας σε αγώνα ιππασίας στο Σεν Τροπέ και κατέκτησε την έβδομη θέση.

Ο Ονιστσένκο, ο οποίος έχει επίσης ρωσική υπηκοότητα, υπέβαλε αίτηση στις Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας για να λάβει υπηκοότητα, την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να του χορηγήσει, σε συνεδρίασή της στο τέλος Μαΐου.

Ένταλμα εις βάρος του από την Ουκρανία

Για τον αμφιλεγόμενο Ονιστσένκο έχει εκδοθεί ένταλμα στην Ουκρανία το 2016, αφού θεωρήθηκε ύποπτος ότι ζημίωσε τον προϋπολογισμό κατά περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, μέσω της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz.

Τον Ιανουάριο του 2021, η Ουάσιγκτον τον ενέταξε στη λίστα με τις κυρώσεις, επειδή συμμετείχε στο ρωσικό δίκτυο, που δημοσίευσε υποτιθέμενες συνομιλίες μεταξύ του πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του Πιέτρο Ποροσένκο, πρώην προέδρου της Ουκρανίας, προσπαθώντας να επηρεάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία «Συμμαχία για τους Αλβανούς» ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Όλιβερ Σπάσοφσκι, στον οποίο υπάγεται η αστυνομία, για τη χορήγηση υπηκόοτητας  στον καταζητούμενο από την Ουκρανία, που βρίσκεται και στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο με διεθνείς συνέπειες, που υπονομεύει άμεσα το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Αυτή η απόφαση βλάπτει επίσης την πορεία μας προς την ένταξη στην ΕΕ, επειδή το μήνυμα είναι ότι η Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποιείται από εγκληματίες που καταζητούνται από άλλες χώρες, για να παρακάμψουν τις προσπάθειες των συμμάχων μας να απομονώσουν τους ολιγάρχες του Πούτιν, εν μέσω της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του αλβανικού κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα