Τα τέσσερα σενάρια μετά τις εκλογές

Πλήθος σεναρίων φέρνει στο προσκήνιο ο οίκος Citi για την επόμενη μέρα των εκλογών στην Ελλάδα και θεωρεί σχεδόν σίγουρο τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Δεν προβλέπει πως μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα θα συνοδευτεί από ένα χρεοστάσιο της ελληνικής κυβέρνησης ή ένα Grexit στο ορατό μέλλον, ωστόσο θεωρεί σχεδόν βέβαιο τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος.

Σε αυτό θα τεθεί στον ελληνικό λαό το ερώτημα για το πρόγραμμα διάσωσης που θα προταθεί και/ή την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ή νέες εκλογές.

Όπως αναφέρει ο οίκος σε έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές (Global Strategy and Macro Weekly – What Has Changed For 2015?), το 2015 δεν είναι 2012 και ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος μετάδοσης μιας ελληνικής κρίσης στην Ευρώπη έχει μειωθεί αισθητά. Παρόλα αυτά, υποστηρίζει η Citi, ένα Grexit θα αποτελέσει ισχυρό σοκ στην Ευρωζώνη.

Στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, μια συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα αναμένεται να είναι δύσκολη, αλλά πιθανή, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο. Ωστόσο, εάν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν, ο οίκος Citi θεωρεί περισσότερο πιθανό

Τα σενάρια

Για τον οίκο, τέσσερα είναι τα βασικά μετεκλογικά σενάρια:

ένας συνασπισμός από μικρότερα κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής,

αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ραγδαίας ενίσχυσης του δικομματισμού,

ένας συνασπισμός με επικεφαλής τη ΝΔ, κάτι το οποίο μπορεί να εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των ψηφοφόρων στο ΚΙΔΗΣΟ

αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και επαναληπτικές εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει πως η ευελιξία για να επέλθει ένας συμβιβασμός μπορεί να προέλθει περισσότερο από την ελληνική πλευρά κυρίως λόγω των ανυπολόγιστων συνεπειών και επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν από ένα Grexit, αλλά και της υποστήριξης της πλειονότητας των πολιτών στην ευρωπαϊκή διάσταση της χώρας. Συνολικά, η Citi διαβλέπει συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-Τρόϊκα, αν και για να επιτευχθεί θα απαιτηθεί χρόνος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα