Κυπριακό – Απεσταλμένη ΟΗΕ: Έκκληση για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη συνομιλιών

Μετά την συνάντηση με τον Ν. Χριστοδουλίδη, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ βρίσκεται στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ

Μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ βρίσκεται στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Κύπριο Πρόεδρο δεν προέβη σε δηλώσεις για την ουσία των όσων συζητήθηκαν αλλά κάλεσε τις δύο πλευρές να ανοίξουν τον δρόμο για διαπραγματεύσεις. «Εύχομαι ότι οι ηγέτες θα δουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και να προχωρήσουν μπροστά», ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως ενημέρωσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τις επαφές της σε Ουάσιγκτον, Μόσχα, Βρυξέλλες και Άγκυρα.

Θα έχει νέες συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος στις 13 Μαΐου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα συναντηθεί με ηγέτες κομμάτων και επιχειρηματίες στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές. Θα συναντήσει επίσης οργανωμένα σύνολα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επισκεπτόμενη πόλεις και χωριά και στις δύο πλευρές του νησιού.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι είναι η πρώτη συνάντηση μετά και τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με την ΕΕ έστειλαν ένα σαφές, θετικό μήνυμα προς την Τουρκία για τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό.

Η κα Ολγκίν, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις πολύ σημαντικές επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, επαφές που χαιρετίζει η Λευκωσία καθώς θεωρεί ότι «συμβάλλουν στο να υπάρξει αυτή σφαιρική εικόνα που χρειάζεται για να μπορέσουν να εξεταστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

Ερωτηθείς αν η κα Ολγκίν ενημέρωσε για την αντίδραση της Τουρκίας, ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε ότι «έχουν συζητηθεί τα αποτελέσματα των επαφών της. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε τη διπλωματία να λειτουργήσει».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη ότι η τουρκική πλευρά συμφωνεί σε σχέση με την ανανέωση της αποστολής της κας Ολγκίν, ο Κ. Λετυμπιωτης είπε ότι οι όροι εντολής της κας Ολγκίν που απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και δεν υπάρχει χρονική διάρκεια. «Ο ΓΓ του ΟΗΕ αποφασίζει μέχρι πότε θα είναι η αποστολή της προσωπικής του απεσταλμένης», είπε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι «αυτό που θα πούμε εμείς ακόμη μια φορά είναι ότι ευελπιστούμε πριν τους έξι μήνες, το αμέσως επόμενο διάστημα, να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Να σημειωθεί ότι η τουρκική πλευρά, επιμένει πως η προσπάθεια της κας Ολγκίν δεν πρέπει να διαρκέσει πάνω από 6 μήνες ώστε να κατανοήσει πως χωρίς αναγνώριση της απαίτησης για λύση δύο κρατών δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις.
Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν προκύψει στοιχεία για μεταβολή της τουρκικής στάσης, η οποία βρίσκεται εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα