Τα χαμένα δισεκατομμύρια

Μία διαφορετική προσέγγιση για τους μεγάλους οδικούς άξονες που εγκαινιάζονται αυτές τις ημέρες από τον Αλέξη Τσίπρα έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έκανε λόγο αφενός μεν στην εκτόξευση του κόστους των έργων, αφετέρου δε στο ότι κανένας δεν θα τιμωρηθεί για το κόστος που τελικά θα πληρώσουν οι πολίτες.

Αναλυτικά το σχόλιο του κ. Θεοδωράκη για τους μεγάλους οδικούς άξονες είναι:

“Οι τέσσερις νέοι οδικοί άξονες που εγκαινιάζονται αυτές τις μέρες, είχαν πει ότι θα μας στοιχίσουν 1.8 δισ. και τελικά το κόστος τους ξεπέρασε τα 6 δισ.! Σχεδόν 2 ΕΝΦΙΑ επιπλέον! Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται είναι απίστευτα.

Εκτός από τις προφανείς ευθύνες ορισμένων εργολάβων, το κόστος εκτοξεύτηκε κυρίως λόγω της ανικανότητας και της αργοπορίας του… Δημοσίου! Οι υπηρεσίες του δεν κατάφερναν δηλαδή να ολοκληρώσουν απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές ανασκαφές στους χρόνους που είχαν δεσμευτεί και έτσι πληρώσαμε τεράστιες ρήτρες αποζημιώσεων (στους εργολάβους). Βέβαια και εδώ, όπως και σε κάθε άλλη σπατάλη και κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος, δεν θα ψάξουμε για ευθύνες. Όσοι ήταν ανίκανοι, όσοι έκαναν λάθος εκτιμήσεις, όσοι είχαν δόλο, δεν θα αναζητηθούν.

Ούτε για τις καθυστερήσεις θα τιμωρηθεί κανείς. Μαλιακός -Κλειδί και Κόρινθος – Καλαμάτα θα έπρεπε να ήταν έτοιμοι το 2012, ο Ε65 και η Ιονία Οδός το 2013 και το Ελευσίνα – Πάτρα το 2014.

Να τους χαιρόμαστε, λοιπόν, τους νέους δρόμους. Η Ελλάδα τους είχε ανάγκη. Να θυμόμαστε όμως και τα επιπλέον 4 δισ. που κάποιοι «πέταξαν». Και πριν κόψουμε τις κορδέλες ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για τα χαμένα δισεκατομμύρια”.

Για τις ρυθμίσεις

Το ενδεχόμενο, εάν δεν υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για την προστασία τραπεζικών στελεχών και δημόσιων υπαλλήλων, δύσκολα να βρεθούν λειτουργοί να υπογράψουν ρυθμίσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, διέκρινε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

Στην επιτροπή όπου συζητείται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο κ. Αμυράς επισήμανε εξάλλου ότι το σχέδιο νόμου εξισώνει μικρούς και μεγάλους οφειλέτες, και κάλεσε το υπουργείο να διευκρινίσει αν και ποιοι θα είναι οι αγρότες που θα μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Ο βουλευτής του Ποταμιού προέβλεψε ότι θα μείνουν εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού χιλιάδες επιχειρήσεις, που λόγω κρίσης έχουν ζημίες, αλλά προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως επίσης και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους ο νομοθέτης θεωρεί ότι καλύπτονται από το «νόμο Κατσέλη».

Ταυτόχρονα, ο κ. Αμυράς εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν οι τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου θα είναι αρκετοί για την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ο βουλευτής του Ποταμιού επισήμανε τον κίνδυνο στρατηγικοί κακοπληρωτές να εξακολουθήσουν να ξεφεύγουν με συνεχείς παρατάσεις που θα απολαμβάνουν και επέστησε την προσοχή όλων για «τη δυνατότητα που δίνει το σχέδιο νόμου, προκειμένου οφειλέτες χωρίς πτωχευτική ικανότητα, να μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση σαν να είχαν πτωχευτική ικανότητα με πρόταση του Δημοσίου και φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Με γυναικείες οργανώσεις

Αντιπροσωπεία γυναικείων οργανώσεων και συλλογικοτήτων πραγματοποίησαν συνάντηση την Δευτέρα ​στα γραφεία του Ποταμιού και -παραδίδοντας Ψήφισμα των Φεμινιστικών και γυναικείων οργανώσεων και συλλογικοτήτων-
ενημέρωσαν τον ​Σταύρο Θεοδωράκη​,​​ την Αντιγόνη Λυμπεράκη (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ​του Κινήματος) και τη Μαρίνα Γραμματικοπούλου (στέλεχος του Ποταμιού από τον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ​για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης ​με θέμα​ τη βία κατά των γυναικών.

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τις κ​.​​κ​.​ Αμαλία ΒαρότσηΡαγκούση​ (​Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος)​, Σίσσυ Βωβού ​(​Φεμινιστική Ομάδα Μωβ​)​, Λίλιαν Ζέλλου​ (​Παναθηναϊκή Πανελλαδική Ένωση Γυναικών​)​, Μίκα Ιωαννίδου​ (Ελληνική Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών)​, Φωτεινή Σιάνου​ (​Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη)​ και Χρυσή Σφάνδου (​Ένωση Ελληνίδων Νομικών).

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία κατά των γυναικών υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2011 και αποτελεί ένα​​ ολοκληρωμένο νομικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας σε όλες της τις μορφές. Ε​τέθη σε ισχύ στις 1/8/2014​ ​ενώ μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί από 22 χώρες. ​

Υπογραμμίστηκε η σημασία της κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την ελληνική​ ​​Β​ουλή, για τη βία κατά των γυναικών, το trafficking, την ενδοοικογενειακή βία αλλά και τη βία που στρέφεται κατά των ανήλικων παιδιών. Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη Σύμβαση από το 2011, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει στην κύρωσή της και κατ’ επέκταση την ενσωμάτωση αυτής στο εσωτερικό δίκαιο, πράγμα που κρίνεται απαραίτητο για την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό ως χώρας που σέβεται και προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών. Το Ποτάμι​ ​εξέφρασε την πρόθεσή του να​ ​αναλάβει πρωτοβουλία​ ​σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να επιδιώξει​ ευρύτερο διάλογο με τις​ πολιτικές δυνάμεις ​για ​να επανέλθει​​ ​το θέμα στη δημόσια συζήτηση ​με απώτερο στόχο ​την επιτάχυνση της διαδικασίας κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και εν τέλει εναρμόνισης το​υ​ εθνικού δικαίου με το διεθνές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα