«Τα χειρότερα πέρασαν για τις τράπεζες»

Μηνύματα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία έστειλε ξανά ο Άνθιμος Θωμόπουλος μιλώντας στο CNN. O διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την προ ημερών συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, όπου τόνισε πως «οι ελληνικές τράπεζες θα μετατραπούν στις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες της Ευρώπης», επανήλθε, λέγοντας ότι «τα χειρότερα για τις τράπεζες έχουν περάσει».

Ο κ. Θωμόπουλος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την πεποίθησή του πως μετά από μια μακρά και επώδυνη ύφεση η ελληνική οικονομία επιστρέφει φέτος σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, ενώ σημείωσε πως βλέπουμε το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των ανακεφαλαιοποιήσεων. «Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά στο τέλος μιας μακράς και επώδυνης ύφεσης, τα στοιχεία δείχνουν πως η ύφεση χάνει momentum και σύντομα θα καταγράψουμε θετικά πρόσημα», δήλωσε χαρακτηριστικά το κορυφαίο στέλεχος της Πειραιώς.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι: για πρώτη φορά φέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί μετά από 6 χρόνια συρρίκνωσης και θεωρώ πως αυτό είναι ένα πολυαναμεμόμενο θετικό νέο σε μια χώρα που υποφέρει από τεράστιο πόνο σε πολλούς τομείς: η ανεργία έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 20%, η εσωτερική υποτίμηση έχει μειώσει το μέσο εισόδημα κατά 30% κα.

«Αλλά νομίζω πως επιτέλους βλέπουμε φως στο τούνελ μετά από πολύ καιρό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο ρυθμός δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει δραματικά»

Ερωτηθείς σχετικά με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με το οποίο ήρθαν αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες ως απόρροια της κρίσης ο κ. Θωμόπυολος αν και παραδέχτηκε το πρόβλημα υπογράμμισε πως πλέον υπάρχουν και εδώ «σημάδια ελπίδας».

«Ο ρυθμός δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει δραματικά, όλα δείχνουν πως το θέμα αυτό θα κορυφωθεί στο τέλος του έτους σε ευθυγράμμιση με το γεγονός ότι η οικονομία θα αρχίσει τότε να αναπτύσσεται», δήλωσε και συνέχισε: «Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, αλλά νομίζω ότι εμείς στον τραπεζικό κλάδο έχουμε ή θα έχουμε τους απαιτούμενους πόρους, κεφάλαια και ρευστότητα, για να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα, ώστε να ξεκινήσουμε πάλι το δανεισμό και να δοθεί ώθηση στην οικονομία».

«Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των ανακεφαλαιοποιήσεων»

Ερωτηθείς σχετικά με τις ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών και την κεφαλαιακή τους επάρκεια ο κ. Θωμόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι «βλέπουμε το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των ανακεφαλαιοποιήσεων».

Όπως εξήγησε: “αντλούμε επαρκή κεφάλαια όχι μόνο για να ανταπεξέλθουμε στα προγραμματισμένα stress tests αλλά και για να αποπληρώσουμε την κρατική στήριξη που λάβαμε κατά την διάρκεια της κρίσης. Τα 750 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ μας θα πάνε στην αποπληρωμή κρατικών δανείων και αυτό είναι ένδειξη πως τα χειρότερα πέρασαν για τις τράπεζες”.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα