Τα 4 «γαλάζια» βήματα εξόδου από την κρίση

«Η κοινωνία απαιτεί να γίνει η Ελλάδα μία κανονική χώρα. Οι πολίτες ζητούν πολιτική αλλαγή και θέλουν να φύγει το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.». Με αυτή τη φράση, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνει μήνυμα σε όσους υποστηρίζουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει στην άκρη για την ώρα το αίτημα για προσφυγή κάλπες.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Τουναντίον, οι κινήσεις της ηγετικής ομάδας της οδού Πειραιώς δείχνουν πως το κόμμα προετοιμάζεται ακόμη και για εκλογικό αιφνιδιασμό από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που «στραβώσει» η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. «Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε μπορεί να γίνει κανονική χώρα. Γιατί δεν είναι κανονική μια χώρα, η σημερινή Ελλάδα, που οι πολίτες της αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις», τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «Σας θυμίζω ότι οι συνολικές υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι κανονική μια χώρα όταν το Κράτος χρωστάει στους πολίτες του περισσότερα από 6 δισ. ευρώ».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας στην «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, επιχείρησε να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα περί ανάκαμψης της οικονομίας, μείωσης της ανεργίας κ.ά. τονίζοντας ότι «μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πανηγυρίζει για τη διακυβέρνησή του όμως η αλήθεια είναι πως ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα είναι με μερική απασχόληση και με αμοιβές κάτω των 400 ευρώ. Και μάλιστα συχνά σε εξαθλιωμένες συνθήκες μιας αγοράς εργασίας, που μόνο ο κ. Τσίπρας θεωρεί κανονική και είχε μάλιστα το θράσος, στα Γιάννενα, να πανηγυρίζει για αυτό. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ. Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ συνεχίζεται το στράγγισμα της πραγματικής οικονομίας. Με νέους –έμμεσους κυρίως- φόρους, αλλά το σημαντικότερο, με εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές. Με περικοπές στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα. Με κατασχέσεις. Με εσωτερική στάση πληρωμών. Αυτή είναι η κανονική Ελλάδα του κ. Τσίπρα».

Μεταρρυθμίσεις
Όσον αφορά την κυβερνητική ατζέντα της Ν.Δ., με αφορμή ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τα τέσσερα «κοστολογημένα και συγκροτημένα» βήματα εξόδου της χώρας από την κρίση.

1] Μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη νομοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος: «Η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε – γιατί περί κατορθώματος πρόκειται – να έχει σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της οικονομίας τον υψηλότερο ή έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

2] Άρση των ρυθμιστικών, των χωροταξικών και των άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων: «Έχω προσωπικά δεσμευθεί για τη δημιουργία μίας και μόνης δημόσιας Αρχής σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα ασκεί όλες τις αδειοδοτικές αρμοδιότητες για τις στρατηγικές επενδύσεις εάν η καθ’ ύλην αρμόδια δημόσια Αρχή δεν το πράξει εντός μίας αποκλειστικής προθεσμίας», τόνισε.

3] Τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας και η επιστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας: «Στόχος μας είναι να μπορούν οι τράπεζες να επιτελέσουν την πραγματική αποστολή τους, που είναι βέβαια η στήριξη των υγειών και παραγωγικών επενδύσεων», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

4] Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, με αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών, επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και δραστική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα: «Στην προσπάθεια αυτή είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε συμμάχους τους δημοσίους υπαλλήλους» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νόμος και τάξη
Το ζήτημα της ασφάλειας, με τη μικροεγκληματικότητα (διαρρήξεις σε σπίτια, ληστείες σε ψιλικατζίδικα, αρπαγές τσαντών, μολότφο σχεδόν καθημερινά στα Εξάρχεια κ.ά.) να καλπάζει, αποτελεί προνομιακό πεδίο άσκησης αντιπολίτευσης για τη Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χτυπά το «μαλακό υπογάστριο» της κυβέρνησης. «Στο βωμό των εσωκομματικών ισορροπιών του ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζονται ακόμη και τα θέματα ασφάλειας. Οι συμμορίες λυμαίνονται τα πανεπιστήμιά μας. Η Αστυνομία είναι απούσα από το κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες βαρυποινίτες έχουν αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου. Νέα γκέτο ανομίας δημιουργούνται στη Δυτική Αττική», σημειώνει ο πρόεδρος της Κεντροδεξιάς παράταξης και δίνει το στίγμα τον προθέσεων του.

«Είμαι απόλυτος: Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ανεχθεί την κατάλυση του Κράτους δικαίου. Δεν θα επιτρέψει φαινόμενα ανομίας από αυτά που πλήττουν καθημερινά τους συμπολίτες μας, ιδίως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα δεχθεί η χώρα να ξαναγίνει ξέφραγο αμπέλι», παρατηρεί ο κ. Μητσοτάκης!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα