Εν μέσω προκλήσεων, έρχεται ο Σουλτάνος

Ο Τούρκος πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση Παυλόπουλου που μετέφερε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και μένει να συμφωνηθεί η ακριβής ημερομηνία της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα σε μια κρίσιμη περίοδο με την γείτονα χώρα να έχει ανεβάσει ιδιαιτέρως τους τόνους, την Κύπρο να διεκδικεί την ΑΟΖ της, και την Ελλάδα να βρίσκεται ακόμα σε jet lag από το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Την χώρα μας θα επισκεφθεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία. Αρχικά ήταν ο κ. Ερντογάν να επισκεφθεί την χώρα μας τον Φεβρουάριο, αλλά τελικά η επίσκεψη θα γίνει πιο νωρίς: ή στα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου.

Ο χρόνος της επίσκεψης αποκτά ιδιαίτερη σημασία τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Με την Τουρκία να έχει υιοθετήσει τον ρόλο του κακού παιδιού στην περιοχή και την Ελλάδα να μετρά ακόμα τα πιθανά κέρδη από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει σε ευρωπαϊκό έδαφος να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Το θέμα των S400 που θέλει η Τουρκία έχει προκαλέσει ένταση ακόμα και στο ΝΑΤΟ.

Κορυφαίος αξιωματούχος της συμμαχίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει «συνέπειες» αν αγοράσει ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας.

«Η αρχή της εθνικής κυριαρχίας, προφανώς, υφίσταται στην απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού, αλλά με τον ίδιο τρόπο που τα έθνη είναι κυρίαρχα στην λήψη αποφάσεων, είναι επίσης κυρίαρχα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της απόφασης», δήλωσε ο στρατηγός Petr Pavel, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια συνάντησης στην Ουάσινγκτον με ομάδα δημοσιογράφων που φιλοξένησε η Ομάδα Αμυντικών Συγγραφέων. Ο Πάβελ είπε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν μπορούν να ενταχθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα θεωρήθηκε σε ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες ως απόρριψη της συμμαχίας, δεδομένης της έντασης με την Μόσχα στην Ουκρανία και την Συρία, ενώ η συμφωνία έφερε ανησυχία επειδή τα όπλα δεν μπορούν να ενσωματωθούν στις άμυνες του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι δεν πρότειναν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους ρωσικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, αλλά ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο Ερντογάν μιλούσε τώρα με το Παρίσι και την Ρώμη για παρόμοια συστήματα, μια κίνηση που ο αρχηγός της συμμαχίας καλωσόρισε.

Από την Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να υπερασπιστεί ή να απορρίψει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, και μάλιστα ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με την γείτονα. Αλλά και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος με συνέντευξή του υπερασπίστηκε την συμφωνία με την Τουρκία.

Από εκεί και πέρα, ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται βέβαιο πως θα κουβαλά στις αποσκευές του διαμαρτυρία για την μη έκδοση των 8 Τούρκων. Άλλωστε, και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, στις κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Κοτζιά, δήλωσε ότι δεν θέλει να γίνει «η γείτων Ελλάδα, με την οποία βελτιώνουμε τους δεσμούς μας, ασφαλές καταφύγιο για τους γκιουλενιστές πραξικοπηματίες που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα» ( 995 τον αριθμό, όπως είπε), επαναλαμβάνοντας μάλιστα την απογοήτευση της Τουρκίας για την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους (πρώτους 8) αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο. Ο κ. Κοτζιάς αρκέσθηκε να σημειώσει ότι «η Ελλάδα σέβεται και τιμά την δημοκρατία και τους θεσμούς της, αλλά οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμη και όταν δεν είναι ευχάριστες…».

 

Από την μία η Κύπρος,
από την άλλη ο Καμμένος

Αγκάθι στην συνάντηση αναμένεται να είναι η πρόθεση της Κύπρου να δώσει στα Ηνωμένα Έθνη τις σωστές γεωγραφικές συντεταγμένες της μονομερούς οριοθέτησής της με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι κάνει, αυτομάτως, και μονομερή οριοθέτηση με την Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα είναι ενήμερη των προθέσεων της Λευκωσίας. Βάσει αυτής της ενέργειας, η Τουρκία δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, αλλά –ακόμα πιο σημαντικό– η Κύπρος θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι η Κύπρος οριοθέτησε την ΑΟΖ της με την Ελλάδα! Η ενέργεια της Κυπριακής κυβέρνησης βασίστηκε στην πληροφόρηση ότι η Τουρκική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αρχίσει την εξερεύνηση για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου στο βόρειο τμήμα του νησιού, όπου η Τουρκία έχει κάνει μια παράνομη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ν. Κοτζιάς απέφυγε δηλώσεις για την Κύπρο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Πρόβλημα για την αντίπερα όχθη είναι και η παρουσία του Π. Καμμένου στην κυβέρνηση κυρίως λόγω των πύρινων δηλώσεών του. Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στον υπουργό Άμυνας κατά τις δηλώσεις του ερωτώμενος για τις παραβιάσεις:  «Σε αυτό το θέμα, ιδιαίτερα ο υπουργός Άμυνας γνωρίζουμε ότι είναι ο πρόεδρος του μικρού κόμματος της κυβέρνησης με το οποίο αναγκάστηκαν να συνεργαστούν. Ο Νίκος Κοτζιάς μού λέει συχνά ότι είναι καλός άνθρωπος, αλλά αυτό δεν είναι προσωπικό θέμα, είναι θέμα δύο χωρών και κατά συνέπεια πολύ συχνά βλέπουμε τις προβοκατόρικες δηλώσεις του και πιστεύουμε ότι τα θέματα πρέπει να λυθούν με διπλωματία και θετική ατζέντα. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να γίνουν ατυχήματα».

Από την ατζέντα του Τούρκου Προέδρου δεν θα λείπει και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που η Άγκυρα επιμένει να αποκαλεί «τουρκική».

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει επιλέξει τον δρόμο των προκλήσεων, μιας και εξέδωσε την NAVTEX 1085/17, με την οποία αναγγέλλει  δραστηριότητα τουρκικού στρατιωτικού σκάφους με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής στην περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Ικαρίας, Φούρνων, Πάτμου, Κίναρου, Αμοργού και Δονούσας, στο κέντρο του Αιγαίου. Σε περιοχή που η Τουρκία δεν έχει αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX! Επιπλέον, με την ΝΟΤΑΜ Α5229/17  η Τουρκία παρεμβαίνει και ουσιαστικά επιχειρεί  να ακυρώσει Άσκηση της FRONTEX για Έρευνα και Διάσωση  για την περιοχή νοτίως της Χίου εντός του Ελληνικού FIR.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα