«Τελειώνουμε με μνημόνιο και τρόικα»

Συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές και στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε, εκτός των άλλων στην πολιτική επικαιρότητα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος έκανε  απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα», έστρεψε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ», μίλησε για την κεντροαριστερά και την ανασυγκρότηση αυτής αλλά και για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε αρχικά, «βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο, αλλάζει η σχέση μας με την τρόικα, πιάνουν τόπο οι θυσίες». Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε την ανάγκη να σταματήσει η εικόνα μιας τρόικας που παραμένει επί μέρες στην Ελλάδα.

«Όχι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, όχι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, όχι δεν θα υπάρξει ξανά τρόικα», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως η χώρα χρειάζεται το δικό της σχέδιο ανάκαμψης.

Το σχέδιο αυτό, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει όμως δίχως συναίνεση, πολιτική σταθερότητα, διατήρηση των πλεονασμάτων σε επίπεδο που επιτρέπει αποκατάσταση αδικιών, εργασιακή ειρήνη, χωρίς το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, χωρίς κοινή λογική και ρεαλισμό.

«Είναι αστείο να μιλά κανείς για τα επόμενα χρόνια, για πρόβλημα χρέους στην Ελλάδα» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έστρεψε τα πυρά του κατά του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «αποδέχεται την περίεργη θεωρία ότι το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ήταν το κούρεμα του χρέους».

 «Συνονθύλευμα ιδεοληψίας και κυνισμού ο ΣΥΡΙΖΑ»

Αρκετές αναφορές έκανε και στα όσα συνέβησαν με αφορμή τη «μικρή ΔΕΗ», και τόνισε πως το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή είναι ριζικά διαφορετικό χάρη στις προσπάθειες της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς το συνονθύλευμα ιδεοληψίας και κυνισμού, αναφερόμενος στην στρατηγική έντασης που υιοθετεί με αφορμή και τους χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπόθεση της μικρής ΔΕΗ.

Επίσης είπε πως το ζήτημα «μετατράπηκε σε επιχείρηση εγκλωβισμού των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μοχλό για τη συγκρότηση του καταφανώς ετερόκλητου μετώπου από το ΚΚΕ μέχρι την Χρυσή Αυγή».

Υποστήριξε δε, ότι αυτό «δεν μπορεί να συνιστά εναλλακτική πρόταση πολιτικής», κάνοντας λόγο για «εικόνα διχασμού, αντίφασης, ανακολουθιών και χωρίς δισταγμό συναρίθμησης των ψήφων των προφυλακισμένων και υπόδικων βουλευτών της ΧΑ».

«Κάποιοι δεν έχουν κανέναν δισταγμό, διεκδικούν χωρίς αρχές και εγγυήσεις προς τον λαό την εξουσία, που νομίζουν ότι μπορεί να συνιστά αυτοσκοπό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προσήλθε χθες (σ.σ την Παρασκευή) στον κοινοβουλευτικό διάλογο.

 

Τι είπε για την κεντροαριστερά και την ανασυγκρότηση της παράταξης

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η στρατηγική της εφόδου και της έντασης που ήθελε να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, αλλά η γραμμή της έντασης συνεχίζεται για να συγκαλύψει το γεγονός της στρατηγικής αποτυχίας του στις εκλογές».

«Το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, η δημοκρατική παράταξη άντεξε και ο διάλογος για την κεντροαριστερά, την ανασυγκρότηση της παράταξης άνοιξε» τόνισε, και προσέθεσε ότι το εκλογικό ποσοστό ούτε επαρκές ούτε ικανοποιητικό είναι, αλλά είναι ποσοστό ανάγκης, το οποίο όμως «δεν είναι ευκαταφρόνητο, γιατί διαφύλαξε την προοδευτική σταθερότητα που θέλαμε, τις θυσίες των πολιτών, την πορεία της οριστικής και ασφαλούς εξόδου από την κρίση και κυρίως είναι αυτή η επίδοση που άνοιξε το διάλογο για την κεντροαριστερά».

«Αν δεν στεκόταν όρθια η παράταξη, δεν θα στεκόταν όρθια και η χώρα» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Για το συνέδριο

Η ταυτόχρονη διεξαγωγή ενός συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και ενός συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης θα δημιουργούσε την απόλυτη σύγχυση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και διευκρίνισε ότι το επικείμενο συνέδριο θα είναι ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Παράλληλα, απηύθυνε προσκλητήριο αυτό-οργάνωσης στους πολίτες που βρίσκονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Αν, πρόσθεσε, στόχος μας είναι η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ πριν από την κρίση, ματαιοπονούμε. Αν στόχος είναι η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων που εντάσσονται στην Κεντροαριστερά μετά την κρίση, τότε ανταποκρινόμαστε στο κριτήριο της ειλικρίνειας και της αλήθειας, απέναντι στον λαϊκισμό.

Η στάση μας, συνέχισε, είναι σταθερή υπέρ της συσπείρωσης, της συμπαράταξης και της ενότητας της Κεντροαριστεράς της ευθύνης, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς. Χαιρέτισε την κίνηση του κ. Κουβέλη να στείλει επιστολή για την έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά, που, πάντως, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι μια πάγια πρόταση του Κινήματος.

Η κεντροαριστερά, υπογράμμισε, δεν ετεροκαθορίζεται ούτε από τη ΝΔ, η οποία μέχρι το Νοέμβριο του 2011 ηγείτο του ετερόκλητου αντιμνημονιακού μετώπου, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι προχωράμε στο συνέδριο με το Κίνημα ενισχυμένο και ζωντανό, με σεβασμό στην ιστορία του, στο όνομα, στα εμβλήματα και στην οργάνωσή του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όλα, ακόμα και για τα χρέη, ανεξάρτητα από το πότε και πως δημιουργήθηκαν.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα