“Τον λαϊκισμό τον πολεμάς χωρίς να τον μιμείσαι”

«Υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας, επειδή έχουμε χάσει την επαφή με τον κόσμο και έχουμε χάσει την επαφή με τον κόσμο, επειδή υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας», ήταν η κατακλείδα της παρέμβασης του κ. Θεοδωράκη στην ημερίδα που διοργάνωσε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας στο Βερολίνο, όπου ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων του προέδρου της ΚΟ του SPD, Τόμας Όπερμαν.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι λαϊκιστές υπάρχουν παντού και στον Βορρά της Ευρώπης και τον Νότο.
«Πρέπει να πολεμήσουμε αυτό που απειλεί να αφανίσει την Ευρώπη. Πρέπει να πολεμήσουμε τον λαϊκισμό, όχι μόνο τους ακραίους εκφραστές του, αλλά και τους μεταμφιεσμένους, τους ευκαιριακούς λαϊκιστές» σημείωσε.
«Έρχομαι από μια χώρα που ο λαϊκισμός είναι κυρίαρχο συστατικό της πολιτικής ζωής. Μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει να δώσει αυθεντικό πρωτόγονο περιεχόμενο στον λαϊκισμό της. Φιλοξενεί ταυτόχρονα και ακροδεξιούς και ακροαριστερούς λαϊκιστές» υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Τον λαϊκισμό τον πολεμάς με το να μην τον μιμείσαι και μετά πρέπει να πολεμάς τις συνθήκες που τον πολλαπλασιάζουν» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ προσδιόρισε τις βασικές προκλήσεις για τα προοδευτικά κόμματα.
Μετανάστευση, ανεργία
«Δεν θα σας πω για τη νομισματική πολιτική της ΕΕ, γιατί όταν ένας Έλληνας μιλάει γι’ αυτά, πολλοί κλείνουν τα ακουστικά τους, φοβούμενοι ότι θα τους ζητήσει λεφτά.
Θα σας πω όμως για τη μετανάστευση και την προσφυγιά.
Υπάρχουν χώρες που έχουν δεχθεί λίγες χιλιάδες μετανάστες, και κάνουν πως υποφέρουν, λιγοψυχούν μπροστά σε ελάχιστες ευθύνες.
Και θα σας πω επίσης για την ανεργία, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Κι αν η συζήτηση για τα ελλείμματα και τις σπατάλες μπορεί να περιέχει κριτική, συστάσεις και Μνημόνια στις γενιές που κυβέρνησαν… Οι γενιές που έρχονται, τι σταυρό κουβαλάνε;» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.
«Γιατί ο νέος του νότου και ο νέος του Βορρά, νέος στα χωριά και ο νέος στις πόλεις, ο νέος στα προάστια και ο νέος στο κέντρο, δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες απασχόλησης και τις ίδιες ελπίδες» είπε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μας απασχολήσουν, οι άνθρωποι, που έμειναν πίσω με την παγκοσμιοποίηση και ως ώριμα φρούτα πέφτουν στην αγκαλιά των λαϊκιστών και στην ψεύτικη πραγματικότητά τους.
«Η παγκοσμιοποίηση, μπορεί να είναι ο υποχρεωτικός δρόμος, για έναν πλανήτη που μαστίζεται, από την άνιση ανάπτυξη. Η παγκοσμιοποίηση μπορεί να διαδίδει τις αξίες μας και να φέρνει κέρδη και ευκαιρίες, έχει όμως και θύματα, που δεν θα πρέπει, να τα αντιμετωπίζουμε σαν τις παράπλευρες απώλειες, σε έναν πόλεμο» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.
Και στο ραδιόφωνο
Πέρα από την παρέμβαση του στην ημερίδα του σοσιαλδημοκραιτκού κόμματος ο επικεφαλής του Ποταμιού παραχώρησε και ραδιοφωνική συνέντευξη στην Αθήνα. «Όλη η χώρα, από τις μεγάλες επενδύσεις μέχρι τα μικρά καθημερινά ζητήματα, ζουν εν αναμονή της αξιολόγησης. Αυτό είναι το πιστόλι που μας βάζει στον κρόταφο κάθε τόσο ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνηση» δήλωσε. Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας απλά προσπαθεί να πείσει το κομματικό του ακροατήριο. «Δεν έχει σκοπό να μην κλείσει την αξιολόγηση αλλά θα την κλείσει με μεγαλύτερο κόστος για τη χώρα, όπως γίνεται όταν καθυστερείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η σκέψη του κ. Τσίπρα δεν είναι οι εκλογές αλλά να «δέσει» το κομματικό του ακροατήριο, τον κομματικό του στρατό και επ’ αυτού να χτίσει.
Σχετικά με την σημερινή παρουσία και την ομιλία του στο Γερμανικό Κοινοβούλιο στην εκδήλωση του SPD με τίτλο «Στον δρόμο προς μια προοδευτική Ευρώπη» ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι πρέπει να διαφοροποιήσουμε την κουβέντα σε σχέση με τις ευθύνες του παρελθόντος και τις ευκαιρίες του μέλλοντος, καθώς οι ευκαιρίες του μέλλοντος πρέπει να είναι κοινές για όλους. «Εάν μιλάμε για μία Ευρώπη που πρέπει να μπει σε νέες βάσεις θα πρέπει να δώσουμε μία προτεραιότητα και απόλυτα ίσες ευκαιρίες στην νέα γενιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Κατέρρευσε η προπαγάνδα”
Στο μεταξύ το Ποτάμι σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας, σχετικά με τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση που είχε με την Μέρκελ. Και όπως είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας “η κυβέρνηση κάνει το άσπρο – μαύρο».
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Σεβαστουπόλεως: “Μέρκελ-Λαγκάρντ φαίνεται πως δεν διαβάζουν τα κυβερνητικά non paper για να μάθουν την αλήθεια. Από τις επίσημες δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Μαξίμου, επιβεβαιώνουν ότι συμφώνησαν πως η διαφορά που είχαν για την επίτευξη των πλεονασμάτων του 3,5% θα καλυφθεί όχι με ελάφρυνση του χρέους, αλλά με τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση.
Όλες οι διαφορές που είχαν οι εταίροι καλύφθηκαν με το πιο δυσμενές σενάριο για μας. Το χρέος θα συζητηθεί αργότερα κι αφού εφαρμοστούν τα μέτρα. Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε με καθαρό τρόπο τη συμφωνία της Ελλάδας για «την ικανοποίηση των απαιτήσεων του ΔΝΤ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα».
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζει ακάθεκτη την προπαγάνδα της, κάνοντας το άσπρο-μαύρο. Και δεν το κάνει για τους βουλευτές. Αυτοί θα πουν «ναι» σε ό,τι τους φέρουν. Το κάνει γιατί είναι το μόνο που ξέρει”.
Επερώτηση
Στο μεταξύ στη Βουλή φέρνει η Κ.Ο του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη το τριπλό αρνητικό ρεκόρ που καταγράφηκε τον Ιανουάριο με τις 29.817 χαμένες θέσεις εργασίας, τους σχεδόν ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους που αναζητούν δουλειά μέσω ΟΑΕΔ και τη μεγάλη αύξηση στις ελαστικές μορφές απασχόλησης με μειωμένους μισθούς.
Το Ποτάμι με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του, αναδεικνύει ως μείζον θέμα την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης κρίσης και του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, επισημαίνει τον κίνδυνο των δραματικών επιπτώσεων στην απασχόληση από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και την αβεβαιότητα στην πορεία υλοποίησης των επενδύσεων και του χρονοδιαγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων από τις οποίες προβλέπεται να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ακόμη, επαναφέρει στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, της μείωσης του αριθμού των ανέργων που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας αλλά και την ανάγκη προώθησης προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης για την πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα