Τους αιφνιδίασε!

Σε μία εποχή που η Super League δεν έχει κεντρικό χορηγό και τα τηλεοπτικά έσοδα μειώνονται διαρκώς με αποτέλεσμα το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου να έχει πέσει στα τάρταρα, η ΠΑΕ ΑΕΚ ενημέρωσε τις υπόλοιπες ΠΑΕ για τις διαθέσεις της.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, αφού πρώτα επίπληξε τους εκπροσώπους των «μικρότερων» ΠΑΕ για την παθητική τους στάση επί σειρά ετών, ως συμμετέχοντες ενός διαρκώς παραπαίοντος ελληνικού ποδοσφαίρου, στη συνέχεια αποκάλυψε τη ρηξικέλευθη ιδέα του, να παραχωρείται δηλαδή το 40% των εσόδων του market pool από το θεσμό του Champions League στις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος. Με λίγα λόγια, πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ να μοιράζονται σε όλες τις ομάδες (με τα τωρινά δεδομένα, με το market pool κυμαίνεται στα 13.000.000 ευρώ)
Η UEFA, βέβαια, το market pool το παραχωρεί σε συγκεκριμένη ομάδα (ή ομάδες) και θα πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα προκειμένου το 40% να διαχέεται στις υπόλοιπες ΠΑΕ. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως η UEFA θα υπολογίζει ολόκληρο το ποσό ως έσοδο, άρα το οικονομικό-νομικό επιτελείο της ΠΑΕ ή των ΠΑΕ που θα μοιράζουν το ποσό, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην παραβιάζονται κανόνες του Financial Fair Play!

Όλα αυτά, βέβαια, είναι λεπτομέρειες. Σημασία έχει πως η ΠΑΕ ΑΕΚ με τη στάση της στη Super League έδειξε ότι οραματίζεται ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο από αυτό που έχουμε σήμερα, πιο ανταγωνιστικό, με τους μικρούς να μην έχουν ρόλο κομπάρσου. Η ΑΕΚ, άλλωστε, είναι ομάδα που «μάτωσε» για να πάρει τα τέσσερα επαγγελματικά της πρωταθλήματα. Στην επαρχία «έφτυνε αίμα» για να πάρει «διπλά», με τον Οικονομόπουλο και τον Μήνου να πιάνουν πέναλτι, με επικές ανατροπές στην Κόρινθο, στην Ξάνθη και στη Δράμα και σε άλλες έδρες με συλλόγους που τα έδιναν όλα κόντρα στην καλύτερη ομάδα της Ελλάδας και που δεν άφηναν τους μισούς παίκτες εκτός αποστολής αδιαφορώντας για την αναμέτρηση.

Τότε, βέβαια, η ψαλίδα ήταν πιο μικρή, ο ανταγωνισμός πιο μεγάλος και το ελληνικό ποδόσφαιρο δημιουργούσε στα βάθη του μία γενιά σφυρηλατημένων ποδοσφαιριστών που στη συνέχεια απογείωσε το άθλημα, φέρνοντας το Euro στην πατρίδα μας και την Ελλάδα στην έκτη θέση της κατάταξης της UEFA. Δυστυχώς, όμως, η ηγεμονία μίας ομάδας σε συνδυασμό με την κρίση δημιούργησε τεράστια ανισορροπία με αποτέλεσμα δέκα χρόνια αργότερα να υπάρχουν μόνο 31 επαγγελματικές ομάδες με χαμηλόμισθους κατά βάση παίκτες, με παραπαίουσες διοικήσεις και με μοναδικό όραμα να έρχονται κάποια λίγα λειτουργικά έσοδα και να φυτοζωούν μεταξύ Super League και Football league.
Η ιδέα, λοιπόν, αυτή (ο Μελισσανίδης δεν ξεκαθάρισε αν μιλά μόνο για χρήματα του market pool, αλλά θεωρείται απίθανο να εννοούσε όλο το πακέτο των εσόδων) αν μπορέσει να εφαρμοστεί, θα αποτελεί τομή για τη νέα Super League, ιδίως αν αυτή λειτουργεί με 12 ή 14 συμμετέχοντες που είναι πιο φυσιολογικό για τις δυνατότητες της χώρας. Προφανώς με την ιδέα της ΠΑΕ ΑΕΚ έδειξαν να συμπορεύονται αρκετοί «μικροί» παράγοντες με τον Γιώργο Σπανό να δείχνει ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του και μένει να δούμε αν μπορεί να υλοποιηθεί και σε ποιο επίπεδο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα