Χαμόγελα στο Μαξίμου για το ταξίδι στη Σμύρνη

ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ…

Με το τέλος της Συνόδου Κορυφής αλλά μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεκίνησε και η αποτίμηση του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σμύρνη.

Όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται επιφυλακτικά –για να το πούμε με τον πλέον κομψό τρόπο– στα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού, σε αντίθεση με το κυβερνητικό στρατόπεδο από όπου αναδύεται θετική αύρα για όσα διαμείφθηκαν στο 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, καλά πληροφορημένες πηγές που πρόσκεινται στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για τη «θετική ατζέντα» (όπως της χαρακτηρίζουν) επί της οποίας συμφώνησαν οι δύο πλευρές ούτως ώστε να προωθηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στη βάση κλίματος εμπιστοσύνης.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δια χειλέων του πρωθυπουργού υπήρξε απερίφραστη τοποθέτηση αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις και ξεκάθαρη κριτική ως προς το ζήτημα αυτό. Επίσης υπογραμμίζουν την ανοιχτή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την απειλή του casus belli.

Από το Μαξίμου λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που μιλάει ανοιχτά για τα παραπάνω ζητήματα εντός της τουρκικής… έδρας, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει και στο πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, στο πεδίο της στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον στέκονται στο γεγονός της προώθησης σημαντικών όπως τα χαρακτηρίζουν θεμάτων (βλ. ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και η υπερταχεία Ηγουμενίτσας – Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης), καθώς και στην απόφαση για επανέναρξη των απευθείας πτήσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Τέλος, για το προσφυγικό, από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνεται ότι υπήρξε επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας. Έτσι καθιερώνεται η ταχεία και άμεση επανεισοδοχή των μεταναστών που δεν τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, σε τουρκικό έδαφος, γεγονός σημαντικό για την εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα