Τους ξεκουράζει για να τους… βγάλει το λάδι

Αιφνιδίασε πολλούς η απόφαση του νέου προπονητή της ΑΕΚ, Γκουστάβο Πογιέτ, να αφήσει τους ποδοσφαιριστές του ελεύθερους από την Πέμπτη απ το μεσημέρι μέχρι το πρωί της Δευτέρας, δηλαδή για 3,5 ολόκληρες μέρες! Δεν υπάρχει δα κάποια γιορτή…

Ο Ουρουγουανός από τη μέρα που προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και μετέβη ένα-δύο χιλιόμετρα πιο πέρα στο προπονητικό κέντρο της Ένωσης, λέει διαρκώς το ίδιο πράγμα: «Μετά τη διακοπή θα δείτε τη δουλειά μου. Ακόμη δεν έχετε δει τη δική μου ΑΕΚ». Δεν έχουμε λόγο να μην το πιστέψουμε, άλλωστε στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ φάνηκε ξεκάθαρα πως έπαιζε η ομάδα του Δέλλα, με το σύστημά του, τους ποδοσφαιριστές που συνήθως επέλεγε και τις αλλαγές που συνήθως έκανε.

Πως, λοιπόν, ο Γκουστάβο Πογιέτ που θέλει να αλλάξει πράγματα και καταστάσεις στην ΑΕΚ, επιλέγει την τακτική του τριήμερου ρεπό; Τι ακριβώς έχει στο νου του και αφήνει λάσκα τους ποδοσφαιριστές του που εδώ που τα λέμε, στα μισά παιχνίδια του πρωταθλήματος έχουν αποτύχει να νικήσουν και στα άλλα μισά νίκησαν  υποδεέστερους αντιπάλους και μάλιστα τον έναν (Βέροια) στο τελευταίο λεπτό;

Θέλει να τους αποφορτίσει!

Φαίνεται πως ο Πογιέτ έχει στο νου του την ανασύνταξη και θέλει να την πετύχει με τους ποδοσφαιριστές του να έχουν καθαρό μυαλό. Αυτή η τη λογική έχει η θυσία των τριών προπονήσεων. Τους θέλει πίσω με σβησμένους «σκληρούς δίσκους» και όχι με το μυαλό στα πεπραγμένα των προηγούμενων εβδομάδων. Λογικό! Πόσο μάλιστα αν σκοπεύει να κάνει πράξη αυτό που έχει πει, ότι θα αυξήσει τις ώρες και την ένταση των προπονήσεων.

Στην πράξη θα φανεί αν ο νέος προπονητής είναι πονηρός. Εδώ που τα λέμε, ακολουθεί σχετικά εύκολο παιχνίδι με τον Πανθρακικό και λίγο ρίσκο δεν είναι κακό. Άλλωστε, το πρωτάθλημα έχει χαθεί και  η ΑΕΚ δεν κυνηγά αυτή τη στιγμή τον Ολυμπιακό, αλλά πασχίζει για την αγωνιστική βελτίωση και ο προπονητής από την Ουρουγουάη το ξέρει αυτό. Γνωρίζει πολύ καλά πως οι τρεις αυτές μέρες δεν θα αλλάξουν την τακτική φιλοσοφία της ομάδας κι ότι αυτό θα γίνει στο μέλλον μέσω της δουλειάς. Και ξέρει επίσης πως ο στόχος του καλού πλασαρίσματος στα play off και της κατάκτησης του Κυπέλλου δεν περνάει μέσα από το ματς της Θράκης.

Το νέο σύστημα δεν είναι και τόσο διαφορετικό

Εδώ που τα λέμε, ο Πογιέτ πριν αλλάξουν πρόσωπα στο ρόστερ, δεν δύναται να κάνει συγκλονιστικές αλλαγές στην τακτική. Άντε να μετατρέψει το 4-2-3-1 σε 4-3-3 αλλάζοντας θέση στον Σιμόες, που αυτό θα δημιουργήσει ντόμινο διαφοροποιήσεων και σε άλλες θέσεις, αλλά χωρίς ριζοσπαστικές αλλαγές. Η μεγάλη αλλαγή θα συντελούταν αν ο Πογιέτ αποφάσιζε να παίξει με ένα καθαρόαιμο αμυντικό χαφ, δηλαδή με το να άφηνε έναν εκ των Σιμόες ή Γιόχανσον εκτός ενδεκάδας, προκειμένου να χώραγε ένα ακόμη χαφ. Να έπαιζε δηλαδή κάτι σαν 4-1-4-1. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το κάνει ο Πογιέτ, ή τουλάχιστον δεν δείχνει τέτοια διάθεση. Η μόνη διάθεση που δείχνει είναι να περάσει πιο μπροστά τον Σιμόες, να δώσει περισσότερο βάθος στον Γιόχανσον προκειμένου να παίζει πιο κοντά στους κεντρικούς οπισθοφύλακες, να μεγαλώσει έτσι ελαφρώς η απόσταση μεταξύ των στόπερ και να ανέβουν λίγο τα μπακ. Φαίνεται, δηλαδή, πως ο Γκουστάβο δεν θέλει να αλλάξει πρόσωπα, αλλά να κάνει μία μικρή μετατόπιση.

Ίσως, λοιπόν, να μην χρειάζονται και τόσο φροντιστήριο οι παίκτες, αλλά μία ελαφρώς πιο επιθετική νοοτροπία και αυτό να επιτρέπει ένα ωραιότατο τριημεράκι. Ίσως πάλι ο Ουρουγουανός να θέλει απλά να τους αποφορτίσει από την πίεση που δημιούργησε η μεγάλη απόσταση από την κορυφή, προκειμένου και οι αθλητές του να επιστρέψουν μεγαλύτερη όρεξη τη Δευτέρα, 16/11. Ενδεχομένως και ο ίδιος να χρειάζεται αυτές τις τρεις μέρες για να τακτοποιήσει κάποια διαδικαστικά θέματα (όπως το να φέρει τη γυναίκα του στην Ελλάδα). Όποιο κι αν είναι το ζητούμενο, η αλήθεια είναι πως του ασκήθηκε έντονη κριτική για το τριήμερο αυτό και θα του ασκηθεί ακόμη περισσότερο αν κάτι δεν πάει καλά με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα