Τους φόρεσαν φουστανέλα

 Για ακόμη μία φορά ζήσαμε το γνωστό σόου:  Οι «αντάρτες βουλευτές του γλυκού νερού» επί μία εβδομάδα δεν άφησαν κανάλι ή ραδιόφωνο στο οποίο να μην εκφράσουν την οργή τους για τις ρυθμίσεις για το γάλα. Το τι ακούστηκε δεν περιγράφεται. Φώναξαν ότι «δεν φορούν φουστανέλες» και απείλησαν ότι «θα ρίξουν την κυβέρνηση».

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι φτάσαμε στην πιο «φρέσκια» ρύθμιση για το γάλα, η οποία επί της ουσίας δεν αλλάζει πολύ από την αρχική, απλά έχει διαφορετική διατύπωση, και οι «αντάρτες του γλυκού νερού» πανηγυρίζοντας επέστρεψαν στη… στάνη. Ουσιαστικά η απελευθέρωση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος δεν αλλάζει, αφού η μόνη διαφοροποίηση είναι στην ονομασία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης για το οποίο, όμως, εξ αρχής δεν υπήρχε θέμα.

Η ντρίμπλα Σαμαρά-Βενιζέλου ηρέμησε τους «εξαγριωμένους» βουλευτές, οπότε την Κυριακή το βράδυ στη Βουλή θα επικυρωθεί η συμφωνία με την τρόικα, η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει υποστηρίζοντας ότι έβγαλε τη χώρα από το αδιέξοδο, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα φωνασκεί εντός του Κοινοβουλίου πως έρχεται και νέο μνημόνιο μετά τις ευρωεκλογές.

Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, παρά το πανηγύρι που είχε στηθεί στις τηλεοπτικές εκπομπές, στην κυβέρνηση δεν έδειχναν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις δηλώσεις περί παραιτήσεων και καταψήφισης του νομοσχεδίου, και πηγές από το Μαξίμου τόνιζαν πως όλοι οι βουλευτές θα πεισθούν και θα υπερψηφίσουν.

Η τελική προσπάθεια προσέγγισης των βουλευτών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος σε συνεννόηση με το Μαξίμου επικοινώνησε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Θάνος Μωραΐτης (καθημερινά αντιδρούσε εντονότατα), Μιχάλης Κασσής (είπε την ατάκα «καλύτερα αντάρτης παρά να μου φορέσουν φουστανέλα»), Νίκος Σηφουνάκης. Ο υπουργός συζήτησε το πώς θα εκτονωθεί η κρίση και πώς μπορεί να διαμορφωθεί η όποια σχετική διάταξη, για να περάσει από τη Βουλή.

Επισήμως ο συναγερμός έληξε μετά τις δύο συναντήσεις που είχε ο Κωστής Χατζηδάκης με τους βουλευτές της Ν.Δ. (Πέμπτη) και ΠΑΣΟΚ (Παρασκευή). Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, την Πέμπτη το μεσημέρι, τόνισε μεταξύ άλλων πως «Οι βουλευτές μας είναι υπεύθυνοι, το ξέρουν και το έχουν αποδείξει».

Η νέα ρύθμιση για το γάλα

Στη νέα ρύθμιση που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή περιλαμβάνονται δύο βασικές κατηγορίες γάλακτος:

1. Η πρώτη είναι το «παστεριωμένο γάλα» και θα έχει δύο υποκατηγορίες:

α. Σε αυτή θα εντάσσονται πλέον όλα τα γάλατα που σήμερα ουσιαστικά ονομάζουμε «φρέσκα» με διάρκεια ζωής που θα την καθορίζει με ευθύνη της η γαλακτοβιομηχανία ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης. Πρακτικά δηλαδή θα έχουμε γάλα πέντε, επτά ή έως και 11 ημερών.

β. Υποκατηγορία του παστεριωμένου γάλακτος θα είναι και το «γάλα ημέρας» με υποχρέωση συλλογής, παστερίωσης και διάθεσης εντός 24 ωρών, και διάρκεια ζωής στο ράφι (ψυγείο) 2 ημέρες.

2. Η δεύτερη κατηγορία θα είναι το «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας», το σημερινό δηλαδή γάλα υψηλής παστερίωσης το οποίο μετονομάζεται μετά από πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μη δίνεται η αίσθηση στον καταναλωτή πως είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας σε σχέση με το (χαμηλής) παστερίωσης γάλα. Μια σημαντική αλλαγή που εξυπηρετεί καθαρά εμπορικούς σκοπούς είναι ότι οι συσκευασίες θα φέρουν πλέον σε ευκρινές σημείο τις ημέρες διάρκειας των προϊόντων (π.χ. γάλα 2 ημερών, γάλα 5 ή 10 ημερών κ.λπ.), και όχι όπως συμβαίνει σήμερα, μόνο την ημερομηνία παραγωγής και ημερομηνία λήξης.

Ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι που δίνουν το δικό τους σόου στην τηλεόραση

Αποκαλούνται «συνήθεις ύποπτοι», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ανήκουν όλοι στην ίδια κατηγορία. Όμως έχουν τον ίδιο τρόπο αντίδρασης, καθώς δεν χάνουν την ευκαιρία για να κάνουν σόου στις τηλεοπτικές εκπομπές. Ο λόγος για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που συχνά-πυκνά διαφωνούν με τις ρυθμίσεις που έρχονται στη Βουλή, απειλούν να καταψηφίσουν και τελικά άλλοι το κάνουν και άλλοι όχι.

Ονόματα όπως των Γιώργου Βλάχου, Ιορδάνη Τζαμτζή (φωτ.), Αλέκου Κοντού, που τέθηκαν επικεφαλής στις ζυμώσεις για το γάλα, πρωτοστάτησαν και κατά το παρελθόν στις «γαλάζιες» κινητοποιήσεις για τον φόρο στα ακίνητα και τα κόκκινα δάνεια. Αντιστοίχως, στελέχη που επίσης κινήθηκαν για το θέμα των ακινήτων κινητοποιούνται και σήμερα για το ζήτημα των φωτοβολταϊκών, όπως ο Λευτέρης Αυγενάκης. Εξάλλου, ο Νικήτας Κακλαμάνης εμφανίζεται μονίμως να διαφωνεί, χωρίς πάντως μέχρι σήμερα να έχει καταψηφίσει.

Ακριβώς αντίθετη είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Από τους 27 βουλευτές, οι τέσσερις έχουν διαγραφεί τον Νοέμβριο του 2012 και έχουν επανέλθει μετά από λίγους μήνες (Φεβρουάριος 2013). Ο λόγος για τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Γιάννη Κουτσούκο (φωτ.), την Άντζελα Γκερέκου και τον Μ. Κασσή. Από αυτούς, την έντονη διαφωνία του για τις ρυθμίσεις για το γάλα έχει καταστήσει ο Μ. Κασσής, προκαλώντας ανησυχία στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς «αφού το έκανε μία φορά, δεν έχει λόγο να μην το ξανακάνει», όπως λένε.

Για πρώτη φορά βγαίνει μπροστά με απειλές για καταψήφιση νομοσχεδίου ο πρώην υπουργός Θάνος Μωραΐτης, που πάντως πολλές φορές στο παρελθόν είχε πιέσει για τη βελτίωση προς την κατεύθυνση που ο ίδιος θεωρούσε σωστή νομοσχεδίων που θα έρχονταν στη Βουλή. Μπροστά στις διαφοροποιήσεις για τις ρυθμίσεις που έρχονται και αφορούν στο γάλα βγαίνει και ο Ν. Σηφουνάκης, απειλώντας να τις καταψηφίσει, έχοντας πάντως αρκετές φορές στο παρελθόν πιέσει για «διορθώσεις» (απειλώντας για παράδειγμα να καταψηφίσει τη ρύθμιση για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς τον Δεκέμβριο), αλλά μη φτάνοντας να καταψηφίσει ρυθμίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι λίγες οι φορές που απείχε από ψηφοφορίες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, έχοντας διατυπώσει τις ενστάσεις του για μικρότερης πάντως σημασίας –όπως εκτιμήθηκε τότε– νομοσχέδια, απουσιάζοντας όμως τις περισσότερες φορές για λόγους υγείας.

Ουκ ολίγες φορές έχει εκφράσει δυσφορία για τα κυβερνητικά μέτρα ο Δημήτρης Κρεμαστινός, με τις περισσότερες πάντως εξ αυτών να συμπλέει τελικά με την κομματική γραμμή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα