Του τελικού το ανάγνωσμα!

Πάει, πέρασε ο πολύκροτος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας, αυτός που όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο θα ήθελαν να ξεχάσουν. Όλοι εκτός από την οικογένεια της ΑΕΚ, φυσικά, που ευθύνη δεν φέρνει καμία για το ότι υποχρεώθηκε να παίξει κεκλεισμένων των θυρών στους δύο ημιτελικούς και στον τελικό. Η «Ένωση» νίκησε εύκολα και απλά επειδή όλο το δυναμικό της ήθελε περισσότερο το τρόπαιο από εκείνον του Ολυμπιακού, η διοίκηση του οποίου τα είχε με τον Κοντονή και κάποιοι παίκτες του σκέφτονταν τις ξαπλώστρες.

Η επικράτηση ήταν απλή διότι η ΑΕΚ το ήθελε και ο Ολυμπιακός… όχι και τόσο. Οι παίκτες του Σίλβα περισσότερη διάθεση είχαν δείξει να κρατήσουν το αήττητο στο ΟΑΚΑ στο παιχνίδι πρωταθλήματος, παρά να πανηγυρίσουν το νταμπλ. Σίγουρα επηρεάστηκαν από τη διάθεσή τους για διακοπές. Κάποιοι φαίνεται πως είχαν πάει ήδη. Δεν κάνουμε πλάκα. Ορισμένοι πετάγονταν συχνά-πυκνά σε νησάκια, ενώ άλλοι ξημεροβραδιάζονταν στις παραλίες της Γλυφάδας. Άλλωστε, πολλοί εμφανίστηκαν… μαυρισμένοι στην Καλογρέζα. Η ευθύνη δεν βαραίνει τους ίδιους, αλλά τον προπονητή που δεν τους κράτησε σε αγρυπνία.  Οι δικαιολογίες του Πορτογάλου ήταν αστείες, αφού σε τακτικό επίπεδο ηττήθηκε κατά κράτος από τον Μανωλά. Όπως αστείες είναι και οι δικαιολογίες για τον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ… Ακόμη πρέπει να τονιστεί ότι οι δικαιολογίες του Σίλβα για την αγωνιστική απραξία του θρύλου επί ένα μήνα προκάλεσαν χαμόγελα. Και αυτό γιατί την ίδια απραξία είχε και η ΑΕΚ που έδωσε ένα παιχνίδια παραπάνω, αυτό με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Για τις ευθύνες του Κοντονή δεν χρειάζεται να τα λέμε και να τα ξαναλέμε. Απαξίωσε τον θεσμό, αυτό είναι αλήθεια. Το γεγονός αυτό δεν ευτελίζει την κατάκτηση της ΑΕΚ. Της νεοφώτιστης ΑΕΚ. Το κάθε άλλο. Η θέληση και το πάθος που έδειξε η ομάδα ήταν και είναι οδηγός για το μέλλον. Ωστόσο, ο υφυπουργός παρεμβλήθηκε στο αυτοδιοίκητο και η FIFA μας χαρίστηκε μάλλον επειδή είδε ότι έχει να κάνει με μία ανεπαρκή διοίκηση της ΕΠΟ. Κατάφερε το ακατόρθωτο. Να αναβάλει τη διεξαγωγή του Κυπέλλου που θα γινόταν με 50 άτομα από κάθε ομάδα, σύμφωνα με τον ΚΑΠ, λόγω του φόβου των επεισοδίων και της διατάραξης της κοινωνικής ειρήνης. Σίγουρα διεκδικεί επάξια μία θέση στις λίστες των ρεκόρ Γκίνες για το 2016.

Οι παλινωδίες του Κοντονή, όμως, δεν θα έπρεπε να επιτρέπουν στον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, Σάββα Θεοδωρίδη, να μιλά τόσο απαξιωτικά για τη θριαμβεύτρια του θεσμού ΑΕΚ (το ίδιο είχε κάνει και μετά το ματς πρωταθλήματος). Δεν θυμόμαστε την ΠΑΕ Ολυμπιακός να κατακρίνει τον υφυπουργό όταν έκλεινε τη Λεωφόρο ή όταν τιμωρούσε τον ΠΑΟΚ. Επίσης, θυμόμαστε να ζητά να γίνει ο τελικός το συντομότερο με όποιον διαιτητή επιθυμεί.  Τι έκανε, λοιπόν, ο Σάββας Θεοδωρίδης… Έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες της ΑΕΚ και αμέσως μετά έδωσε ειρωνικά συγχαρητήρια στον κ. Κοντονή για την κατάκτηση του Κυπέλλου.  Τον χαρακτήρισε «κατάρα» για τον ελληνικό αθλητισμό και ευχήθηκε να μην τον συναντήσει ξανά.

Οι φράσεις, όμως, της ανακοίνωσης του Υφυπουργού όπως «Καταστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η διαχρονικά δυστυχώς ευρεία μερίδα παραγόντων του αθλήματος, οι οποίοι επιχειρούν καθημερινά να επιβάλλουν καθεστώς αναξιοκρατίας, ανισονομίας, διαπλοκής, πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς, σε όλο το φάσμα του αθλήματος, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ατομικά και οπαδικά και να εξασφαλίσουν το επιθυμητό αγωνιστικό και οικονομικό αποτέλεσμα» ή «προσπαθούν συστηματικά να ελέγξουν και να διαφθείρουν κάθε φορέα και αρχή, μηδέ της ΕΠΟ εξαιρουμένης» ή «στοχοποιούν με οργανωμένο και μαφιόζικο τρόπο οποιονδήποτε αρνείται να συμβιβαστεί με το προαναφερθέν καθεστώς, με αποτέλεσμα τα αμέτρητα κρούσματα φυσικής και λεκτικής βίας που καταγγέλονται καθημερινά» είναι απαράδεκτες για έναν Υφυπουργό και που οφείλει να κρατάει την ψυχραιμία του ακόμη και όταν προκαλείται. Αν πάλι θεωρεί μαφιόζους κάποιους παράγοντες τότε γιατί συναντιέται με παράγοντες στο Μαξίμου και κάνει συμφωνίες μαζί τους;

Προφανώς και θα απαντούσε ο Σταύρος Κοντονής, αφού πέραν των δηλώσεων του Θεοδωρίδη, δηλαδή της επίσημης ΠΑΕ, υπήρξαν και δύο πρωτοσέλιδα, του «Γαύρου» και του «Πρωταθλητή» που τον ενόχλησαν! Φυσικό επακόλουθο ήταν αμέσως μετά να βγάλει ανακοίνωση και η ΠΑΕ Ολυμπιακός, ζητώντας από τον υφυπουργό να κατονομάσει ποιους θεωρεί εκείνους που καταστρέφουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μόδα είναι (η ανταλλαγή ανακοινώσεων) και θα περάσει (όταν βαρεθούν).

Ο απόηχος του τελικού μπορεί να πει κανείς ότι ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Νίκο Παππά.  Υποτίθεται ότι βρέθηκε εκεί για θέματα του δήμου Πειραιά ή και για τις τηλεοπτικές άδειες. Όμως, κάποιες κακές γλώσσες είπαν πως «τα έχωσε» στον Σταύρο Κοντονή για την ανακοίνωσή του που τον «φωτογράφιζε».

Και κάτι τελευταίο. Υπάρχει μία απολαυστική φωτογραφία. Ο Πέτρος Μάνταλος παραλαμβάνει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του τελικού. Πίσω του ο κύριος Γκιρτζίκης είναι στεναχωρημένος. Γιατί; Μήπως γνωρίζει πως είναι η τελευταία του απονομή;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα