Τούντορ… σημαίνει κανόνες και πειθαρχία

Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τότε που ο Φρανκ Άρνεσεν ανέλαβε το πόστο του τεχνικού διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ακόμη μικρότερο είναι το διάστημα που ο Δανός θέλησε να δώσει το στίγμα του ως επαγγελματίας και δη πετυχημένος. Οι λέξεις κλειδιά ήταν δύο. Πειθαρχία και κανόνες.

Το ένα συνδέεται άρρηκτα με το άλλο. Μόλις την Πέμπτη (9/7) μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου και ο νέος προπονητής της ομάδας Ιγκόρ Τούντορ. Ο Κροάτης ήταν περισσότερο… δυτικός απ’ ό,τι Βαλκάνιος. Ψυχρός, με κοφτερές απαντήσεις και με φιλοσοφία ανάλογη με εκείνη του Άρνεσεν, επανέλαβε ότι αυτό που μετράει σε μία ομάδα είναι η πειθαρχία και οι κανόνες.

Οι δηλώσεις του δεν άφησαν περιθώρια για παρερμηνείες. Πολύ περισσότερο οι πράξεις του. Στα πρώτα δύο κρούσματα απειθαρχίας, τόσο ο Φακούντο Περέιρα, όσο και ο Λούκας Πέρεθ διαπίστωσαν ότι τα… αστεία και η… πλακίτσα, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν περνάνε στα αποδυτήρια του «Δικέφαλου του Βορρά».

Η απότομη, ψυχρή και άκρως επαγγελματική συμπεριφορά των Τούντορ και Άρνεσεν κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Πρώτα απ’ όλα, οι κανόνες και η πειθαρχία αποτελούν βασικά συστατικά της φιλοσοφίας τους. Η επιλογή του Κροάτη από τον Δανό δεν ήταν στο… πόδι. Έγινε με συγκεκριμένο σκεπτικό. Ο Άρνεσεν είναι πετυχημένος διότι λειτουργεί με το μυαλό. Τον διακρίνει διορατικότητα στο μέγιστο επίπεδο. Μπορεί να ξεχωρίσει αμέσως ποιο είναι το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση και να επιλέξει το καλύτερο «φάρμακο». Στην προκειμένη περίπτωση, το πρόβλημα είναι η απειθαρχία και η απουσία κανόνων και το «φάρμακο» είναι ένας αυστηρός άνθρωπος, με πυγμή… με άλλα λόγια ο Ιγκόρ Τούντορ.

Πλέον, έχουν προκύψει δύο ερωτήματα, στα οποία θα επιχειρήσουμε να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις. Το ένα είναι το πώς φτάσαμε στη νέα εποχή των κανόνων και της πειθαρχίας στον ΠΑΟΚ; Το δεύτερο είναι αν θα καταφέρουν αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν το δικό τους σκεπτικό, ή θα τους αποβάλει το αρχέγονο DNA του ΠΑΟΚ;
Το πώς προέκυψε η νέα φιλοσοφία εντοπίζεται στο ρεπορτάζ και στο παρασκήνιο των επαφών που προηγήθηκαν των συμφωνιών. Ο Φρανκ Άρνεσεν ζήτησε δύο πράγματα από τον Ιβάν Σαββίδη. Ένα αξιοπρεπές μπάτζετ και δεύτερον την άδεια να… σπάσει αυγά, δηλαδή να πάρει αποφάσεις που θα ταράξουν το γενικότερο σύστημα εντός της ομάδας. Ο Δανός αντιλήφθηκε αμέσως ότι ο ΠΑΟΚ δεν στερείται ταλέντου, αλλά νοοτροπίας. Δεν υπάρχει κουλτούρα επαγγελματισμού στην ομάδα. Όλοι έχουν λόγο για όλα, στο πρώτο στραβό αποτέλεσμα γίνεται μπάχαλο και ούτω καθεξής. Τα φαινόμενα αυτά, ο Δανός ανέλαβε τα διαγράψει. Για τον λόγο αυτό ζήτησε το ελεύθερο από τον Ιβάν Σαββίδη, και το πήρε. Μία από τις κινήσεις που έκανε προκειμένου να ενισχύσει το πλάνο του, ήταν να φέρει τον Ιγκόρ Τούντορ ως προπονητή. Ο Άρνεσεν γνωρίζει τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του Κροάτη και γι’ αυτό τον επέλεξε.

Πριν αναλάβει την ομάδα, ο Τούντορ μίλησε με τον Δανό και άνοιξαν όλα τα χαρτιά τους στο τραπέζι. Ο Άρνεσεν του εξήγησε το πρόβλημα και εκείνος το αντιλήφθηκε πλήρως. Η δήλωσή του, «δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο να καταλάβεις τους κανόνες. Δεν ξέρω αν ήταν πέρυσι αυτό το πρόβλημα, όσο είμαι εδώ οι κανόνες θα γίνονται κατανοητοί και είμαι αδιαπραγμάτευτος σε αυτό», μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο Κροάτης είναι αποφασισμένος να φτιάξει τον ΠΑΟΚ ομάδα. Μία ομάδα έχει κανόνες λειτουργίας, είναι πάνω απ’ όλους και όλα, και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, ή δεν το σέβεται, δεν έχει θέση σε αυτή.
Το μήνυμα που επιδιώκουν να εκπέμψουν οι δύο άνδρες είναι σαφές. Όποιος δεν ακολουθεί τους κανόνες, θα τίθεται αυτόματα εκτός ομάδας.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα. Αν θα τα καταφέρουν. Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Μπορεί όμως να παραθέσει γεγονότα, ρεπορτάζ, στοιχεία. Αρχικά, αξίζει να σημειώσουμε ότι όποιος το επιχείρησε στο παρελθόν, πρόσφατο και μη, απέτυχε παταγωδώς. Τελικά επικρατούσε το μπάχαλο, οι οπαδοί έκαναν λαϊκά δικαστήρια και όλοι είχαν λόγο για τα πάντα. Μία λαϊκή πανήγυρη, αλλά όχι ποδοσφαιρική ομάδα. Ο Φρανκ Άρνεσεν έχει λάβει τη διαβεβαίωση από τον Ιβάν Σαββίδη ότι θα του επιτρέψει να το φτάσει έως το τέλος. Ο Τούντορ με τη σειρά του, έχει λάβει τη διαβεβαίωση του Δανού, ότι μπορεί να επιβάλει τους όρους του στα αποδυτήρια. Τα πάντα όμως, εξαρτώνται από έναν παράγοντα. Τη θέληση του Ιβάν Σαββίδη. Αν ο μεγαλομέτοχος μείνει πιστός στο πλάνο, ακόμη και αν τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά όσο υπολογίζει ή πίστευε στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, τότε το τόλμημα να αλλάξει η φιλοσοφία της… χάβρας που επικρατούσε στον ΠΑΟΚ, έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει. Αν ο Ιβάν Σαββίδης «σπάσει», θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος όλο το οικοδόμημα και οι Άρνεσεν, Τούντορ θα πάρουν την… άγουσα για τα αποδυτήρια, κοινώς θα επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα