Το γιατρικό λέγεται «20 εκατομμύρια»

 

Είναι αυτό το πιο κομβικό καλοκαίρι στη σύγχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ; Ποιος μπορεί να πει όχι; Μιλάμε για μία διοίκηση που όχι μόνο έσβησε κάθε χρέος, αλλά βάζει από πάνω και 20.000.000 ευρώ. Έχουμε να απολαύσουμε σπουδαίες μεταγραφικές ιστορίες…

Από την άλλη, η ομάδα της σεζόν 2014-2015 παρουσιάζει τέτοια αποσύνθεση που δύσκολα θα μείνει μία πεντάδα παικτών και τη νέα σεζόν Είναι ή δεν είναι αυτή μία αλλαγή ρότας του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα;

Πέραν από τις εκκαθαρίσεις και τις μεγάλες μεταγραφές, όμως, ο Ιβάν Σαββίδης οφείλει να κάνει μία ακόμη δουλειά που δεν… τακτοποιείται με χρήματα. Καλείται να αποβάλλει την αρρωστημένη νοοτροπία αυτή της ομάδας που μετά το τελευταίο πρωτάθλημα το 1985 έχει να επιδείξει κάποιες λίγες αναλαμπές στην Ευρώπη (που δεν αντιμετωπίζει ελληνικές ομάδες) και δύο πραγματικά μεγάλες εμφανίσεις στους τελικούς με τον Άρη (1-0) και Ολυμπιακό (4-2).

Κατά τα άλλα, ο ΠΑΟΚ είτε ξεκινά καλά και με όνειρα και μετά καταρρέει (όπως φέτος), είτε είναι από την αρχή προβληματικός, ενώ δεν είναι λίγα και τα πρωταθλήματα στα οποία έχει μετάσχει δίχως να διεκδικεί τίποτα καλύτερο από την τέταρτη ή πέμπτη θέση.

Προφανώς, λοιπόν, δεν μπορούν να φταίνε όλοι οι καλοκαιρινοί προγραμματισμοί, όλοι οι προπονητές και όλοι οι παίκτες που έχουν περάσει αυτά τα χρόνια από την Τούμπα. Κι αν ο Ιβάν Σαββίδης νομίζει πως μόνο με το πορτοφόλι θα κάνει πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ εν μέσω τριών… καρχαριών (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ) είναι γελασμένος. Η πραγματική δουλειά πρέπει να γίνει μεταξύ αποδυτηρίων και το μυαλό των παικτών της νέας σεζόν.

Οι ρόλοι του υιού, του Πάμπλο, του προέδρου και του Άρνεσεν

Τα χρήματα, λοιπόν, δεν φέρνουν την ευτυχία και τα πρωταθλήματα, άρα αρκετή δουλειά γίνεται (και πρέπει να γίνεται) στο σχεδιασμό. Ο Σαββίδης έχει για την ώρα μοιράσει τέσσερις ρόλους στην ομάδα και του μένει ένας ακόμη, αυτός του προπονητή. Ο πρώτος ρόλος είναι αυτός του γιού του Γιώργου, τον δεύτερο τον έχει αναλάβει ο Πάμπλο Γκαρσία, τον  τρίτο φυσικά ο Φρανκ Άρνεσεν και τον τέταρτο ο πρόεδρος Ιάκωβος Αγγελίδης.

Γιώργος Σαββίδης ο «εκπρόσωπος»

Ο υιός του Ιβάν Σαββίδη είναι λίγο σαν «Image maker»  του συλλόγου ο άνθρωπος που βγάζει προς τα έξω έναν νεανικό ΠΑΟΚ (σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο Τύπου, Κυριάκο Κυριάκου)  χρησιμοποιώντας κυρίως το διαδίκτυο. Θέλει να είναι ο «φίλος» των παικτών, λίγο σαν να ξορκίζει τον μπαμπούλα Ιβάν και το αυστηρό του ύφος.

Πάμπλο Γκαρσία ο «καθοδηγητής»

Ο ρόλος του συγκεκριμένος. Να πιάνει από τον γιακά κάθε παίκτη της ομάδας που εκτραχύνεται, να εξηγεί στους νέους που έχουν έρθει, να ηλεκτρίζει ή να αποφορτίζει τα αποδυτήρια, γενικά να κρατά το φρόνημα υψηλό.

Φρανκ Άρνεσε ο «αρχιτέκτονας»

Ο Δανός πρέπει να αξιολογήσει το υπάρχον ρόστερ, να κάνει τις εισηγήσεις του και με τις γνωριμίες και το όνομά του, να φέρει αυτούς τους παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά. Θα κριθεί φυσικά από το έργο του, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Ιάκωβος Αγγελίδης ο «διαχειριστής»

Πρόεδρος του ΠΑΟΚ είναι από πέρσι ο Ιάκωβος Αγγελίδης. Είναι τα μάτια του Σαββίδη στην ΠΑΕ, στα οικονομικά της και στις σχέσεις της ομάδας στα διοικητικά της Super League. Άνθρωπος της εμπιστοσύνης του.

Ακολουθεί προπονητής, αναζητείται ο χαρακτήρας του

Από κει και έπειτα ο Σαββίδης πιστεύει πως η πνευματική ανάταση του ΠΑΟΚ θα συμβεί ούτως ή άλλως επειδή θα φύγουν οι περισσότεροι παίκτες, άρα θα «καθαρίσει» και η νοοτροπία. Όσον αφορά στον προπονητή, δεν είναι τόσο τα τεχνικά χαρακτηριστικά που μελετούνται, όσο το αν θα βρεθεί ένας κόουτς που θα μπορέσει να διαχειριστεί μία νέα ομάδα με στόχο το πρωτάθλημα. Αυτό μελετάει και ο Άρνεσεν και τα αποτελέσματα αναμένονται άμεσα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα