Το ΔΝΤ ομολόγησε την αλήθεια

«Η έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει και επιβεβαιώνει θέσεις που έχουμε παρουσιάσει δημόσια κατ’ επανάληψη και ήταν η βάση της επιχειρηματολογίας μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τα άλλα δύο μέλη της τρόικας προκειμένου να διαφυλάξουμε την Ελλάδα από τη σωρευτική ύφεση και ανεργία που προήλθε από την εφαρμογή ενός ατελούς στη σύλληψή του πρώτου προγράμματος» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας πως «Οι διαφορές άλλωστε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα δείχνουν την κατεύθυνση που έπρεπε να είχε επιλεγεί εξ αρχής.

Η Ελλάδα ήταν και είναι δυστυχώς υποχρεωμένη να σταθμίζει τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, ιδίως όταν αυτός έχει να κάνει με τους δανειστές της. Υπάρχουν πολλές επιλογές που ποτέ δεν θα κάναμε εμείς μόνοι μας, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να τις κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Γι’ αυτό χρειάζεται μια νέα πολιτική στρατηγική η Ευρωζώνη και όλη η Ευρώπη. Κι αυτό είναι το καθήκον που πρέπει να επωμιστούν πρωτίστως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές».

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ σε συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτση σημείωσε πως:

α) Έχουν περάσει ήδη 2,5 μήνες από την συμφωνία των αρχηγών της τρικομματικής που στηρίζει την Κυβέρνηση και η πιεστική κατάσταση με την ανεργία, δεν επιτρέπει άλλη απώλεια χρόνου.

β) Στην προηγούμενη συνάντηση είχε συμφωνηθεί με τους αρμόδιους Υπουργούς η υλοποίηση προγραμμάτων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ αρχήν. Είχε εκδοθεί μάλιστα και σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Κυβέρνηση απάντησε ότι το υπόλοιπο ποσό έχει διατεθεί για την συνέχιση λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών των ΟΤΑ.

γ)Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει στο ανώτατο επίπεδο προς την Ε.Ε. για άμεση έγκριση του αιτήματος της μεταφοράς των πόρων. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας περιλαμβάνεται και στο μνημόνιο άρα υπάρχει και η  συμφωνία της Τρόικας.

Για το θέμα αυτό υπήρξε συμφωνία από τους κ. κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη.

δ) Στο υπουργείο Εργασίας προτείναμε επίσης να προετοιμάσει την αναγκαία Κ.Υ.Α., ώστε  ταχύτατα με την έγκριση της Ε.Ε. να προκηρυχτεί πρόγραμμα κοινωφελούς Εργασίας για 50.000 ανέργους. Ο κ. Βρούτσης μας ενημέρωσε ότι προχωρεί ήδη σχετική προετοιμασία.

ε)Είναι αυτονόητο για το ΠΑΣΟΚ ότι στη συνέχεια θα υπάρξει και συζήτηση για την  εξοικονόμηση και άλλων πόρων για την υλοποίηση  β’ φάσης του προγράμματος συμφωνίας με τα αρχικώς συμφωνηθέντα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα