Το μεγάλο στοίχημα του Μάρκο Σίλβα και το «φάντασμα» του Βαλβέρδε

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το νταμπλ της περιόδου 2014-2015 και, παρ’ όλα αυτά, άλλαξε τρεις προπονητές μέσα σε μία σεζόν! Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αυτό θα ισοδυναμούσε με τρέλα. Ουδείς εκτός Ελλάδος θα μπορούσε να φανταστεί την ομάδα του να κατακτά τίτλο και να διώχνει τον προπονητή της ως αποτυχημένο. Ο Ολυμπιακός όμως είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση. Για τον μέσο «ερυθρόλευκο» και πολύ περισσότερο για τη διοίκηση του συλλόγου, η κατάκτηση –έστω και– του νταμπλ, δεν αρκεί για να κριθεί πετυχημένος ο κόουτς.

Ως εκ τούτου, ο Μίτσελ Γκονζάλες απομακρύνθηκε μεσούσης της περιόδου, παρ’ ότι είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της προηγούμενης περιόδου, ο Βίτορ Περέιρα αποτέλεσε παρελθόν παρ’ ότι κατέκτησε το νταμπλ και ο τρίτος της παρέας, ο Μάρκο Σίλβα, δεν έχει… απολυθεί ακόμη, αλλά αν δεν πραγματώσει τις επιταγές της διοίκησης, θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τους προκατόχους του.
Ο Πορτογάλος προπονητής παρουσιάστηκε από τον σύλλογο του Πειραιά και από τις δηλώσεις του έδειξε πλήρως εναρμονισμένος με το δόγμα Μαρινάκη. Ο πρόεδρος δεν αρκείται στους τίτλους. Θέλει από την ομάδα του να είναι κυρίαρχη, να αποδίδει σπουδαίο ποδόσφαιρο και να πετυχαίνει πολλά γκολ, προκειμένου να ικανοποιεί τους οπαδούς του. Ο Μάρκο Σίλβα είπε το… ποίημα, ως όφειλε να πράξει, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πετύχει τους στόχους του. Η εκτίμηση δεν βασίζεται σε… αερολογίες, αλλά σε γεγονότα. Τα ίδια ακριβώς είχαν δηλώσει κατά τις παρουσιάσεις τους οι Μίτσελ Γκονζάλεθ και Βίτορ Περέιρα. Τους ίδιους ακριβώς στόχους επεδίωξαν. Με τον ίδιο τρόπο, όμως, απομακρύνθηκαν.

Ο Πορτογάλος είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσει την πεπατημένη. Δηλαδή την τακτική που ακολουθούν όλοι οι προπονητές ανά τον κόσμο, προκειμένου να προσεγγίσουν την επιτυχία. Θα επιλέξει τους παίκτες που θέλει, θα φέρει τους συνεργάτες του, θα προτείνει δικές του λύσεις για καίρια πόστα της 11άδας. Όλα όσα έκαναν οι προηγούμενοι, θα τα κάνει και ο Μάρκο Σίλβα. Η αποστολή του όμως θα διατηρηθεί εξίσου αμφίβολη και επιρρεπής. Διότι το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους στο ποδόσφαιρο. Το εντυπωσιακό και επιθετικό παιχνίδι όμως απαιτεί χημεία. Μία χημεία που δημιουργείται στην ομάδα σε βάθος χρόνου και όχι με 15 μεταγραφές κάθε καλοκαίρι.

Εδώ ακριβώς εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα, σε συνδυασμό με την παρουσία ενός… φαντάσματος από το παρελθόν! Στο επιχείρημα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, σε διάστημα μόλις λίγων μηνών, ένας προπονητής να παρουσιάσει την ιδανική ομάδα σε όλα τα επίπεδα, οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιτάξουν ένα όνομα. Ερνέστο Βαλβέρδε! Ο Ισπανός είναι ο μοναδικός κόουτς που τυγχάνει της καθολικής αποδοχής των Πειραιωτών απ’ όσους κάθισαν τα τελευταία χρόνια στον πάγκο. Όντως, ο Βάσκος προπονητής παρουσίασε σωστό ποδόσφαιρο, όχι απαραίτητα εντυπωσιακό με την απόλυτη έννοια της έκφρασης, αλλά σίγουρα έδωσε στον κόσμο ένα πολύ υψηλό επίπεδο θεάματος.
Για να συμβεί αυτό το… θαύμα όμως, χρειάστηκαν δύο στοιχεία. Η απόλυτη στήριξη και αναγνώριση της διοίκησης, και… χρόνος! Ο Βαλβέρδε τα είχε και τα δύο σε πλεόνασμα. Σε αντίθεση με τους Μίτσελ Γκονζάλεθ και Βίτορ Περέιρα, οι οποίοι αμφισβητήθηκαν ευθύς εξ αρχής, ακόμη και όταν κατακτούσαν τίτλους.

Το μεγάλο στοίχημα του Μάρκο Σίλβα δεν είναι να παρουσιάσει το απόλυτο θέαμα από το πρώτο επίσημο παιχνίδι της ομάδας του. Το μεγάλο στοίχημα για τον Πορτογάλο είναι να πείσει τη διοίκηση ότι αξίζει τη στήριξή της, ότι μπορεί να οδηγήσει την ομάδα στο επιθυμητό επίπεδο και ότι θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τον Βαλβέρδε. Αν τα δύο πρώτα τα καταφέρει, έστω και για ένα διάστημα, το τρίτο είναι σχεδόν απίθανο. Διότι τόσο η διοίκηση του Ολυμπιακού, όσο και ο κόσμος εξακολουθούν να ζουν με την ελπίδα ότι ο Βάσκος θα επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα και στον «ερυθρόλευκο» πάγκο και θα μείνει για πάντα εκεί. Για τον λόγο αυτό συντηρούν τις επαφές μαζί του και παρακολουθούν στενά την πορεία του, ώστε να δράσουν αν και εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία ή το φέρει η συγκυρία του κόσμου.

Το «αγκάθι» του Ρομπέρτο και το σενάριο για Καπίνο
Το θέμα του προπονητή απαιτεί ιδιαίτερη αντιμετώπιση στον Ολυμπιακό, η διοίκηση του οποίου έχει να πάρει σοβαρές αποφάσεις για το ρόστερ της ομάδας. Το πλέον… επείγον είναι το θέμα του τερματοφύλακα. Ο Ρομπέρτο Γκάγκο συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες να παραμείνει στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς δέχεται στενό πρέσινγκ από ισπανικούς συλλόγους και δη την αγαπημένη του Ατλέτικο Μαδρίτης. Τα σενάρια που κυκλοφορούν για τους πιθανούς αντικαταστάτες του είναι πολλά. Το τελευταίο ενέπλεξε το όνομα του Στέφανου Καπίνο, ο οποίος ανήκει στη γερμανική Μάιντζ. Απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο νεαρός πορτιέρο βρίσκεται πολύ ψηλά στην εκτίμηση των «ερυθρόλευκων». Στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Μαρινάκη θεωρούν τον Καπίνο ως τον κορυφαίο Έλληνα γκολκίπερ. Εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία θα την αρπάξουν και δεν αποκλείεται να δούμε τον ταλαντούχο τερματοφύλακα να υπερασπίζεται την εστία των Πειραιωτών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα