Το υπ. Οικονομικών ζητά να μην τιμωρηθεί ο Σπινέλης

Nα μείνει ατιμώρητος ο Διομήδης Σπινέλης επι των ημερών του οποίου διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων φορολογουμένων, επιθυμεί  το υπουργείο Οικονομικών. Με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Υπουργείο Οικονομικών ( νομίμως εκπροσωπούμενο από τον Γιάννη Στουρνάρα) ζητά να ακυρωθεί το πρόστιμο που έχει επιβληθεί  στον τότε Γενικό Γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του,Διομήδη Σπινέλη, για διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Όπως υποστηρίζεται στην προσφυγή η σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την οποία το περασμένο Αύγουστο επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ στον  Διομήδη Σπινέλη,  είναι άκυρη και αντισυνταγματική γιατί    λόγω του μεγάλου ύψους της, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή είχε κρίνει ότι ο κος Σπινέλης, «παραβίασε την υποχρέωσή του για λήψη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας, γεγονός που οδήγησε σε διαρροή δεδομένων που αφορούν στο σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα.Τα προσωπικά φορολογικά δεδομένα βρέθηκαν  υπό την μορφή ηλεκτρονικών αρχείων, στην κατοχή εταιρειών οι οποίες είχαν ήδη προβεί σε παράνομη επεξεργασία τους.

Το προσφεύγων Υπουργείο αναφέρει  ότι  το πρόστιμο των 150.000 είναι παράνομο, καθώς υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο που είναι  -σύμφωνα με το νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων- 146.735 ευρώ.

Ακόμα η  απόφαση χαρακτηρίζεται παράνομη και επειδή «έχει παντελώς αόριστη αιτιολογία ,εκδόθηκε κατά πλάνη περί τα πράγματα, και επιβάλλει την εφαρμογή των συστάσεων της Αρχής «αμελλητί», κάτι που είναι ανέφικτο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα