Απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro απαγόρευσε τις διαδηλώσεις μετά τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων χθες σε συγκρούσεις φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών με υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Περίπου 50.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν χθες στο Καράκας για να διαμαρτυρηθούν για τη βία και για τις ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και απαιτώντας την απελευθέρωση μαθητών που συνελήφθησαν σε άλλες πόλεις αυτό τον μήνα, δήλωσε στο Bloomberg ο Amarilys Gott, εθνικός διευθυντής του Voluntad Popular, ενός κόμματος που βοήθησε να οργανωθεί το κίνημα. Η κυβέρνηση αντέδρασε καλώντας τους συμμάχους της να κατέβουν στους δρόμους για να γιορτάσουν την ημέρα νεολαίας.

Οι μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από την εκλογική νίκη του Maduro τον Απρίλιο του 2013 με το μικρότερο περιθώριο σε 45 χρόνια έρχονται καθώς οι πολίτες της Βενεζουέλας αντιμετωπίζουν τον ταχύτερο πληθωρισμό στον κόσμο και ενώ η μείωση των διεθνών αποθεματικών επιδεινώνει τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως τα φάρμακα και τα τρόφιμα, αναφέρει το Bloomberg.

Η οικονομική παρακμή της χώρας και η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει τις διαδηλώσεις ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ένα ξέσπασμα της βίας σε εθνικό επίπεδο, δηλώνει στο πρακτορείο ο Diego Moya-Ocampos, πολιτικός αναλυτής της IHS Global Insight.

«Προσπαθούν να προκαλέσουν ένα πραξικόπημα. Προειδοποιώ τους πολίτες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Η επανάσταση θα θριαμβεύσει», δήλωσε ο Maduro. «Δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να βγει και να διαδηλώσει Πέμπτη και Παρασκευή».

Ο Maduro ανακοίνωσε ότι διέταξε τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα κάνοντας έκκληση για ειρήνη.

Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για τα πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης, Ivan Carratu Molina και Fernando Gerbasi, οι οποίοι καταγράφηκαν σε τηλεφωνικές συνομιλίες να λένε ότι περίμεναν οι διαδηλώσεις να γίνουν βίαιες.

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αλλάξουμε αυτή την κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε να κατεβαίνουμε στους δρόμους, κανείς δεν θα μας φοβίσει», δήλωσε η Maria Corina Machado, στέλεχος της αντιπολίτευσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Καράκας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα