Τρόμος οι πρόωρες εκλογές για την ανασυγκρότηση

Αναστάτωση στον χώρο της Κεντροαριστεράς φέρνουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών που επανέρχονται στον Τύπο, εν μέσω θέρους.
Το γεγονός ότι η προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τυχόν αιφνίδια προκήρυξη εκλογών, είναι ικανή να ‘χαλάσει τα σχέδια’ για νέο φορέα με τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και άλλων κομμάτων και κινήσεων του χώρου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η εκτίμηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου χθες ότι «το σενάριο της επίσπευσης των εκλογών δουλεύεται από την κυβέρνηση έντονα», έστω και αν υποστήριξε ότι δουλεύεται με στροφή όχι στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αλλά στα γενετικά στοιχεία του μικρού ΣΥΡΙΖΑ. «Όλα γίνονται με τρόπο πολιτικά πρωτόγονο. Χωρίς καμία αίσθηση καθήκοντος για την προστασία του εθνικού συμφέροντος», είπε, θέλοντας να ‘χτυπήσει’ την κυβέρνηση, πλην όμως ‘καμπανάκια χτύπησαν’ και στο εσωτερικό του χώρου του.
Στην πραγματικότητα, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο προβληματισμός για τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα το φθινόπωρο, προϋπήρχε. Τέθηκε μάλιστα και σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Κέντρου της Συμπαράταξης, προκειμένου να ληφθεί μία απόφαση για το πώς θα πορευτεί αυτή σε μία τέτοια περίπτωση. Στο Ποτάμι, από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι δεν θεωρούν πολύ πιθανές πρόωρες εκλογές εντός του 2016. Και για αυτό δεν βιάζονται για την ολοκλήρωση των οργανωτικών θεμάτων στην μετάβαση σε έναν νέο φορέα, μέσα από την ανασυγκρότηση του χώρου.
Αν όμως κάτι τέτοιο συμβεί, είναι δυνατόν, ως και να τινάξει το εγχείρημα στον αέρα. Ειδικά στον βαθμό που δεν θα υπάρχει ο χρόνος για να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές σε βασικά θέματα όπως το αν θέλουν και αν υπάρχει αρκετός χρόνος για να κατέβουν με κοινό ψηφοδέλτιο, ποιος θα είναι ο επικεφαλής του σχήματος και τι θα γίνει με τα επιμέρους κόμματα που μετέχουν στο εγχείρημα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα