«Τσουχτερά» πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, η αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας έχει «αποτελέσματα χειροπιαστά και μετρήσιμα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για το μήνα Μάρτη.

Συγκεκριμένα, έως 31 Μαρτίου, ελέγχθηκαν 11.023 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 71.750  εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.338. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν πλέον τα 13.807.817 ευρώ.

Επίσης, το μήνα Μάρτιο 2014, εμφανίζεται σημαντικά μειωμένο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, καθώς προσέγγισε το 23,61%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το  38,50% τον Μάρτιο του 2013.

Για τις περιπτώσεις απασχόλησης παράνομα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, από την έναρξη εφαρμογής του ν. 4052.2012 έως σήμερα, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1.556.500 ευρώ, αλλά και ποινή διακοπής λειτουργίας έως και τρεις μήνες σε 74 επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της μείωσης των διοικητικών και γραφειοκρατικών βαρών της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, το υπουργείο Εργασίας, κατάργησε το θεσμό του διοικητικού ελέγχου, το λεγόμενο «πορτοκαλί βιβλίο» και διεύρυνε τις αρμοδιότητες της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ για τον έλεγχο και της αδήλωτης εργασίας.

Ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, από την 1η Ιουλίου, θα εντατικοποιηθεί και θα αυστηροποιηθεί ο έλεγχος συμμόρφωσης των εργοδοτών.

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας με την Επιθεώρηση Εργασίας και την ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, προκειμένου να καθοριστεί επικαιροποιημένο πρόγραμμα ελέγχων, ώστε ενισχυμένα μικτά κλιμάκια των παραπάνω υπηρεσιών να «οργώσουν» όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα τις περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.

Όπως και σε άλλες πτυχές του δημόσιου βίου στη χώρα μας, έτσι και στο πεδίο της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης, «η εποχή της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας έχει τελειώσει οριστικά», σχολίασε ο κ. Βρούτσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα