ΤτΕ: Στα 351 εκατ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Έλλειμμα 351 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κατά 225 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Οκτωβρίου του 2012, λόγω κυρίως της αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών – ειδικότερα, της βελτίωσης των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες – καθώς επίσης και της βελτίωσης των ισοζυγίων των τρεχουσών μεταβιβάσεων και – δευτερευόντως – των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το εμπορικό έλλειμμα παρουσίασε μικρή αύξηση (κατά 39 εκατ. ευρώ), λόγω της σημαντικής (κατά 197 εκατ. ευρώ) αύξησης των πληρωμών για αγορές πλοίων. Αντίθετα, το ισοζύγιο εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε, λόγω της μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές, ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές παρέμειναν στάσιμες. Επίσης, μειώθηκε και η καθαρή δαπάνη για εισαγωγές καυσίμων.

Η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ήταν η σημαντικότερη θετική εξέλιξη του Οκτωβρίου, λόγω της ανόδου των τουριστικών εισπράξεων κατά 20,2%, η οποία αντανακλούσε αφίξεις αυξημένες κατά 18,1%. (επισημαίνεται ότι  οι ταξιδιωτικές δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τα στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες,  επιπλέον των στοιχείων της Έρευνας Συνόρων μόνο για τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου 2012 – Ιουνίου 2013).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα