Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Με πειστικό τρόπο η εθνική ομάδα απέδειξε το βράδυ της Παρασκευής (15/11) ότι είναι μια (πολύ) καλύτερη ομάδα από τη Ρουμανία, παρά τα στραβά που της χρεώνουν πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι Έλληνες φίλαθλοι.

Το κατάφερε κόντρα σε ένα σύνολο που όπως άφηναν τόσες μέρες πριν οι «παροικούντες» του να εννοηθεί, οι αγώνες μπαράζ κόντρα στην Ελλάδα ήταν οι κρισιμότεροι στη σύγχρονη ποδοσφαιρική τους ιστορία.

Ακόμα και κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι οι Ρουμάνοι περί διαιτησίας, περί του κακού ΠΑΟΚ που δεν προστάτευε τον Λάζαρ και του «προκλητικού» Αστέρα Τρίπολης που δεν άφηνε τον Ντορίν Γκοϊάν να ενταχθεί στην αποστολή της ομάδας, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος δεν «μάσησε» κατά το κοινώς λεγόμενο, αλλά αντίθετα πιστοποίησε το εθιμοτυπικό ότι οι απαντήσεις δίνονται στο γήπεδο.

Το 3-1 αντικατοπτρίζει κατά το ήμισυ την εικόνα του ματς αφού σίγουρα με τις «καθαρές» ευκαιρίες του Κατσουράνη και του Μήτρογλου κόντρα στην… καμία της Ρουμανίας, το σκορ θα μπορούσε να είχε ξεφύγει και ουσιαστικά η Ελλάδα να μετέτρεπε σε ματς αναψυχής αυτό της Τρίτης στο Βουκουρέστι.

Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη, οι Έλληνες διεθνείς πρέπει να επανέλθουν στην πραγματικότητα και να αντιληφθούν ότι παρά την καθολική επικράτησή τους στο «Γ. Καραϊσκάκης», το 3-1 δεν τους εξασφαλίζει σε τίποτα. Οι Ρουμάνοι έχουν εξαντλήσει προ πολλού τα περίπου 55.000 εισιτήρια στο εθνικό Στάδιο της χώρας για το ματς κόντρα στην εθνική, δείχνοντας τη δίψα που έχουν για να βρεθούν στη Βραζιλία και είναι σίγουρο ότι θα πουλήσουν πολύ ακριβά το τομάρι τους για να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση.

Παραδοσιακά, άλλωστε, τους εαυτούς μας ως Έλληνες πρέπει να τους φοβόμαστε όταν είναι «καβάλα στο άλογο». Θυμηθείτε απλά τον πρώτο αγώνα μετά την κατάκτηση του Euro στην Αλβανία και την ήττα σοκ στα Τίρανα, τον προκριματικό γύρο για το Μουντιάλ του 2006 που η εθνική κατετάγη 4η σε όμιλο με Ουκρανία, Τουρκία και Δανία, την ήττα από την Ιαπωνία στην πρεμιέρα του Μουντιάλ του 2010 και άλλες πολλές περιπτώσεις πέρα των ποδοσφαιρικών δρωμένων. Είναι θέμα DNA, όχι αθλητικής αξίας.

Για αυτό το λόγο λοιπόν, και επειδή ο Σάντος γνωρίζει πολύ καλά τι εστί Έλληνας και ειδικότερα Έλληνας αθλητής, οφείλει το βάρος να μην το ρίξει τόσο σε τακτικές και διάφορα συστήματα, όσο στη νοοτροπία που πρέπει να έχουν οι παίκτες του στο ματς της Τρίτης σε ένα γήπεδο που θα «βράζει». Αυτή είναι η πραγματικά δύσκολη αποστολή του αφού πρέπει να λειτουργήσει περισσότερο ως ψυχολόγος και λιγότερο ως προπονητής.

Άλλωστε, τα δείγματα που φανερώθηκαν στον αγωνιστικό χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης» ήταν τόσο πειστικά υπέρ της εθνικής ομάδας που αυτό που μένει είναι να αποδειχθεί και σε ρουμανικό έδαφος.

Για αυτό το λόγο, τα διαβατήρια που βιάστηκαν πολλοί από χθες να βγάλουν, ας τα αφήσουν για λίγες μέρες ακόμα στο συρτάρι, γιατί μην ξεχνάμε ότι μέχρι και χθες αυτή ήταν η ομάδα που δεν έπαιζε καλό ποδόσφαιρο και της ρίχναμε όλο το ανάθεμα που το «over» ήταν μια άγνωστη κατάσταση για αυτή.

Μετά το ματς της Τρίτης θα υπάρχει άπλετος χρόνος για να τεθεί επί τάπητος όλη αυτή η κατάσταση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα