Υγειονομική ομπρέλα για 2.000.000 ανασφάλιστους

ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΝΔΥΛΙ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΜΕΣΩ ΕΟΠΥΥ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ομπρέλα υγειονομικής προστασίας για περισσότερους από 2 εκατ. ανασφάλιστους ανθρώπους που διαβιούν σήμερα στην Ελλάδα έχει ανοίξει από τις 4 Απριλίου το υπουργείο Υγείας, μέσω των ρυθμίσεων που προβλέπονται σε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Όπως εξήγησε σήμερα σε σχετικές δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός, προβλέπεται πλέον να καλύπτονται αποκλειστικά από δομές του ΠΕΔΥ και τα νοσοκομεία οι εργαστηριακές και άλλες εξετάσεις, αλλά και η νοσηλεία ανασφάλιστων, ξεκαθαρίζοντας ότι για την ώρα οι μη έχοντες ιατροφαρμακευτική ασφαλιστική κάλυψη δεν θα μπορούν να πηγαίνουν σε συμβεβλημένους γιατρούς.

Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ, θα παρακάμπτονται οι τριμερείς επιτροπές, ενώ οι έχοντες ανάγκη θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ακόμη κι αν το βιβλιάριο πρόνοιας που έχουν έχει λήξει.

Σε ό,τι αφορά όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ (βλ. πρόσφυγες και μετανάστες, παιδιά, ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες κ.ά.) αυτοί θα λαμβάνουν από τα νοσοκομεία μία κάρτα 6μηνης διάρκειας και με αυτή θα έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση του προγράμματος που αφορά τους ανασφάλιστους, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι ήδη έχει διασφαλιστεί ένα κονδύλι επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, ενώ για το 2016 υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση της χρηματοδότησης και στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, τόνισε ότι αυξάνεται η ροή χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και εξήγησε ότι αποδόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια 3,5 δισ. ευρώ και φέτος αυτή η χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ανασφάλιστοι που θα τύχουν υγεινομικής προστασίας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα, το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 2.400 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, «τουλάχιστον 170.000 οικογένειες, δηλαδή 400.000 άνθρωποι, εμπίπτουν στις προϋποθέσεις που τίθενται για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης». H κ. Φωτίου είπε επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017, στόχος είναι να μπουν 700.000 άνθρωποι στο πρόγραμμα με το ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης, η δαπάνη του οποίου ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και θα εφαρμοστεί αρχικά σε 30 δήμους της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα