Υπό το φόβο των επεισοδίων…

Είναι κρίμα, πραγματικό κρίμα, αλλά είναι η πραγματικότητα. Το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός που θα διεξαχθεί (καλώς εχόντων των πραγμάτων) την Κυριακή των Αποκριών, δεν το περιμένουμε με αγωνία για να μάθουμε τον πρωταθλητή, ή τον νικητή. Ούτε για να θαυμάσουμε ωραία γκολ και θέματα. Ούτε επειδή θα αγωνιστούν φοβερά εγχώρια ταλέντα ή ξένοι παίκτες μεγάλου βεληνεκούς.

Δυστυχώς το «ντέρμπι αιωνίων» της Κυριακής το αναμένουμε για άλλους λόγους. Για να δούμε αν θα τελειώσει. Ή μάλλον, για να δούμε αν θα αρχίσει! Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν μυρίζει μπαρούτι, αλλά δεν χρειάζεται κιόλας. Μία φάση είναι αρκετή για να γίνει χαμός.

Στον πρώτο γύρο έγινε κάτι που στο παρελθόν δεν το είχε ζήσει ποτέ ο ελληνικός φίλαθλος κόσμος. Ο αγώνας ΠΑΟ-Ολυμπιακός δεν διεξήχθη και κρίθηκε στα χαρτιά (0-3 υπέρ του ΟΣΦΠ) λόγω πρόκλησης επεισοδίων με υπαιτιότητα του Παναθηναϊκού (ακόμη πληρώνει το «μάρμαρο»). Παλαιότερα είχαμε δει δραματικά παιχνίδια υπό το φόβο των επεισοδίων, τα οποία όμως διεξήχθησαν κανονικά. Είχαμε δει ντέρμπι που έφτασαν μέχρι το τέλος και ολοκληρώθηκαν  με το ζόρι, είχαμε δει κάποια που σταμάτησαν λόγο συνδυασμού επεισοδίων και σκότους. Τα είχαμε δει όλα. Αλλά ντέρμπι να μην ξεκινά δεν είχαμε δει ποτέ.

Η «Α» κάνει μία αναδρομή στα δραματικά ντέρμπι. Σε εκείνα που ολοκληρώθηκαν και σε εκείνα που έμειναν στη μέση.

 

Αυτά που δεν ολοκληρώθηκαν

Ξύλο στη λάσπη το Απρίλη του 1933

Προπολεμικά επεισόδια! Στις 9 Απριλίου του 1933 οι δύο ομάδες κοντράρονταν στο Ποδηλατοδρόμιο που λόγο βροχής γέμισε λάσπη! Η διεξαγωγή ήταν αδύνατη και οι βοηθοί αποφάσισαν να λήξουν το ματς, ενώ ο διαιτητής ήθελε να συνεχιστεί (το αποτέλεσμα ήταν 2-1 υπέρ του ΟΣΦΠ). Η διαφωνίας τους μεταφέρθηκε στις εξέδρες, οι φίλαθλοι της εποχής μπήκαν μέσα στο γήπεδο και έπεσε το πρώτο… επίσημο ξύλο μεταξύ «πράσινων» και «κόκκινων» μέσα στη λάσπη! Η ΕΠΟ όρισε την επανάληψη του αγώνα, αλλά ο ΠΑΟ δεν το δέχθηκε διότι έκρινε και πάλι ακατάλληλο τον αγωνιστικό χώρο κι έτσι ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0 το πρώτο «ντέρμπι αιωνίων» που κρίθηκε στα χαρτιά.

Διαμαρτυρία για τη διαιτησία το 1949

Στα τότε… Play Off του πρωταθλήματος του 1949, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε νωρίς με τον Χριστόπουλο και στη συνέχεια ο ΠΑΟ πήρε τα ηνία του αγώνα στην προσπάθειά του να ισοφαρίσει. Τα παράτησε κάπου κοντά στο 82’ όταν για πρώτη φορά στην ιστορία η διαιτησία ανάγκασε μία ομάδα να αποχωρήσει. Το ματς το πήρε κι αυτό ο Ολυμπιακός στα χαρτιά με 2-0.

 

Ο τελικός του 1962

Υποψίες στο σκότος! Ο τελικός Κυπέλλου του 1962 σηματοδοτήθηκε από το σκληρό παιχνίδι που ανάγκασε τον Ελβετό διαιτητή Μελέ να δείξει τρεις κόκκινες στο πρώτο ημίχρονο και να κρατήσει 21 λεπτά καθυστερήσεις! Τι του… έμελε να πάθει του διαιτητή. Μετά τα 15 λεπτά της ανάπαυλας εξήλθε των αποδυτηρίων της Νέας Φιλαδέλφειας και είδα τον αγωνιστικό χώρο γεμάτο αντικείμενα, οι οπαδοί είχαν πετάξει όλα τα υπάρχοντά τους στο γήπεδο διαμαρτυρόμενοι για το θέαμα και υποψιαζόμενοι πως κάτι δεν πάει καλά. Χρειάστηκε άλλο ένα τέταρτο για να ξεκινήσει η επανάληψη, στην οποία οι ποδοσφαιριστές ήταν αρνάκια. Το 0-0 έμεινε, η παράταση ξεκίνησε, αλλά μετά από επτά λεπτά διεκόπη λόγο σκότους. Η ΕΠΟ αποφάσισε να μη διεξάγει επαναληπτικό αγώνα, διότι υπήρχε φόβος ότι ο κόσμος θα τα σπάσει όλα, αφού υπήρχε η υποψία πως το ματς ήταν στημένο για να γίνει επαναληπτικός. Δεν αναδείχθηκε Κυπελλούχος.

 

Γης μαδιάμ στον ημιτελικό του 1964

Δύο χρόνια μετά το δραματικό τελικό, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο μονό ημιτελικό του ίδιου θεσμού στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Εποχές που είχε αποσυρθεί η ταξικότητα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων και πήγαιναν όλοι μαζί σαν αδέρφια στο γήπεδο. Σαν… αδέρφια φέρθηκαν και στο 22’ της παράτασης, με το σκορ στο 1-1, όταν ο Δομάζος αστόχησε εξ’ επαφής και «ξύπνησαν» εκ νέου οι υποψίες του 1962 για στημένο παιχνίδι προκειμένου να διεξαχθεί επαναληπτικός και να εισπράξει η ΕΠΟ έσοδα από 40.000 εισιτήρια (θα διεξαγόταν στο «Καραϊσκάκης»).

Μεγάλους αριθμός οπαδών μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, οι παίκτες φυγαδεύτηκαν στα αποδυτήρια και το γήπεδο του ΠΑΟ έγινε «καλοκαιρινό». Δεν έμεινε τίποτα όρθιο!

 

Τα 68 φάουλ τον Απρίλη του 1973

 

Τι να πρωτογράψουμε για το ντέρμπι στις 11 Απριλίου του 1973; Είναι λίγο απερίγραπτο αυτό που συνέβη. Ήταν το πιο σκληρό ντέρμπι όλων των εποχών με ένα φάουλ ανά 30 δευτερόλεπτα καθαρού χρόνου παιχνιδιού. Το ματς διεκόπη στο 82΄και καταγράφηκαν 68 φάουλ!  Ο διαιτητής Λάτσιος έχασε τον έλεγχο από νωρίς παρά τις κάρτες που μοίραζε ακατάπαυστα.

Το ματς μεταδιδόταν ζωντανά και τότε είχε βγει η φράση «Δώσε μπάλα στο λαό», προκειμένου να μην ασχολείται η νεολαία με τη «Χούντα» και να αποσπάται η προσοχή της από τα γεγονότα της Νομικής. Η κατάσταση στη χώρα ίσως επηρέασε συνειδητά ή ασυνείδητα τους ποδοσφαιριστές που κατάφεραν ανάμεσα στις κλοτσιές να πετύχουν και πέντε γκολ (3-2 το σκορ την ώρα της διακοπής)

 

Τα… σύγχρονα επεισόδια στο ΟΑΚΑ

Στις 18 Μαρτίου του 2012 το ματς στο ΟΑΚΑ με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό βρισκόταν στο 0-1 και στο 82’ ολοκληρώθηκε με… κυνηγητό. Τα επεισόδια ξεκίνησαν στον περιβάλλοντα χώρα του σταδίου, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν μέσα στις θύρες και μετά από λίγο είχαμε είσοδο θερμόαιμων μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Πολλά καπνογόνα και γενικώς μεγάλη αναταραχή με την αστυνομία και μία απόφαση του Κάκου που χειροκροτήθηκε, διότι ήταν τότε στη… μόδα η κουβέντα για διακοπή των αγώνων σε περίπτωση επεισοδίων.

 

 

 

Ο φετινός πρώτος γύρος

 

Είναι ακόμη νωπά τα επεισόδια στον πρώτο γύρο που οδήγησαν στη ματαίωση του αγώνα της Λεωφόρου και την κατοχύρωση του στον Ολυμπιακό με 0-3. Ο διαιτητής Παππάς έδωσε εντολή να μπουν όλοι στα αποδυτήρια μετά τη ρίψη της φωτοβολίδας πάνω στον Φινμπόγκασον, κι ενώ βγήκε μία δύο φορές να ελέγξει την κατάσταση, μετά από δύο ώρες αποφάσισε οριστικά να μη διεξαχθεί η αναμέτρηση.
Ακολούθησε χάος με τα γνωστά αποτελέσματα…

 

Και τα… δραματικά ντέρμπι που τουλάχιστον τελείωσαν

22 Φεβρουαρίου 2015

Η Ριζούπολη

Το 2003 το «Γ. Καραϊσκάκης» βρισκόταν στα μπετά και ο Ολυμπιακός χρησιμοποιούσε το γήπεδο του Απόλλωνα. Έτυχε να υποδέχεται την προτελευταία αγωνιστική τον Παναθηναϊκό και να χρειάζεται νίκη με δύο γκολ διαφορά. Τα βρήκε στο πρώτο δεκάλεπτο, διότι οι «πράσινοι» μπήκαν μέσα και πατούσαν αλλού γι’ αλλού! Από την ώρα που έφτασε το πούλμαν στα… Άνω Πατήσια, η αποστολή του ΠΑΟ πέρασε ένα δράμα. Μπήκαν στο γήπεδο σαν κυνηγημένοι, αντικείμενα πάνω τους στην είσοδο για προθέρμανση, πανικός, εκφοβισμός. Το παιχνίδι διεξήχθη και ολοκληρώθηκε κανονικά.

 

«Είναι στημένο; – Ναι!»

Για έναν παράξενο λόγο, οι οπαδοί των δύο ομάδων που είχαν κατακλύσει το φαληρικό στάδιο το 1990 υποψιάστηκαν ότι το ματς ήταν «αβαβά». Το πρώτο μέρος έμεινε στο μηδέν και στην επανάληψη μπήκαν επτά γκολ εναλλάξ. Αυτή η διαμόρφωση του σκορ ξένισε τον κόσμο που τουλάχιστον δεν μπήκε μέσα να τα σπάσει, αλλά περιορίστηκε στα ειρωνικά συνθήματα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα