Φεβρουάριος, ο μήνας του Βαγγέλη!

Ο Φλεβάρης αποτελεί τη «γέφυρα» μεταξύ χειμώνα και άνοιξης. Αν και… κουτσός, προσφέρει απλόχερα τις ομορφιές του, είτε με τα χιόνια στα βουνά για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, είτε με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες προσδίδουν ένα διαφορετικό χρώμα και αίσθηση στον κόσμο. Ο Φλεβάρης, όμως, αποδεικνύεται και ο μήνας του… Βαγγέλη Μαρινάκη! Καλά διαβάσατε! Ο σημαντικός επιχειρηματίας-εφοπλιστής και ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει γίνει αποδέκτης ευχάριστων μηνυμάτων σε όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων του. Από το ποδόσφαιρο, μέχρι την πολιτική και τις δικαστικές του εμπλοκές!

Ας ξεκινήσουμε με τα λιγότερο σύνθετα: το ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο ανάκτησε την πρωτιά στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αλλά, μετά την ισοπαλία στην Τούμπα, παρέμεινε στους έξι βαθμούς η διαφορά του με τον Παναθηναϊκό και βάσει προγράμματος είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει νέα ανατροπή. Ο σύλλογος του Πειραιά πατάει με το ένα πόδι στο βάθρο του πρωταθλητή, τόσο λόγω της δυναμικής του, όσο και λόγω της κατάστασης των υπολοίπων ομάδων και δη των φερόμενων ως ανταγωνιστών του. Ένα το κρατούμενο λοιπόν. Ο Φλεβάρης του χάρισε σχεδόν το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο.

Επόμενος τομέας. Πολιτική και δήμος Πειραιά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ενεργοποιήθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση με ένα βασικό επιχείρημα. Πάγια θέση του, την οποία εξέφρασε με τον πλέον σαφή τρόπο στην προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν η αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης του λιμανιού του Πειραιά, σε ξένους επενδυτές. Η συγκεκριμένη θέση και η εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στα κοινά έτυχε της υποστήριξης του πρώην υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος παραβρέθηκε σε πολλές εκδηλώσεις του συνδυασμού που κατέβηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με επικεφαλής τον Γιάννη Μώραλη, ο οποίος εξελέγη και δήμαρχος Πειραιά.

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος, επί της ουσίας, πήγε αντίθετα με την επίσημη επιλογή στήριξης του κόμματός του στο πρόσωπο του Βασίλη Μιχαλολιάκου, στηρίζοντας με την παρουσία του την υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη και κατ’ επέκταση, του Βαγγέλη Μαρινάκη. Στην πορεία, στις εθνικές εκλογές, ο Κ. Αρβανιτόπουλος δεν ανανέωσε τη θητεία του στη Βουλή των Ελλήνων, την ίδια στιγμή, που, τουλάχιστον στο θέμα του λιμανιού, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έβγαινε κερδισμένος με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα κυβέρνηση!

Πώς συνέβη αυτό; Δίχως να ταυτίζουμε τον επιχειρηματία με το κόμμα που μόλις πριν από μερικές ανέλαβε τα ηνία της νέας διακυβέρνησης του τόπου, οι θέσεις που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το λιμάνι του Πειραιά απηχούσαν σχεδόν εξ ολοκλήρου εκείνες του Βαγγέλη Μαρινάκη. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο κυβερνητικός τους εταίρος, οι ΑΝ.ΕΛ., έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψη την αντίθεσή τους όχι απλά στο ξεπούλημα των λιμανιών, αλλά –πολύ δε περισσότερο στην περίπτωση του Πειραιά– ακόμη και στην πώληση οποιουδήποτε κομματιού σε ξένους επενδυτές. Με άλλα λόγια, η θέση τής νυν κυβέρνησης για το μείζον θέμα του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου ταυτίζεται με τις θέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ήταν υπέρ της αξιοποίησης από Έλληνες επιχειρηματίες. Πολιτικά, λοιπόν, η ενασχόληση του προέδρου των «ερυθρόλευκων» με τα κοινά προκάλεσε διάφορες… σπόντες, από τις οποίες φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος ο ίδιος! Στις περιφερειακές εκλογές λόγω αντίθεσης με τον Γιάννη Σγουρό –αιτία η απόφαση του πρώην περιφερειάρχη να εξαγγείλει κονδύλια για το γήπεδο της ΑΕΚ του Δημήτρη Μελισσανίδη, με τον οποίο η κόντρα με τον Β. Μαρινάκη καλά κρατεί– η αφανής στήριξη στη Ρένα Δούρου ήταν περισσότερο… εμφανής απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Η στήριξη αυτή έφερε τον Β. Μαρινάκη σε ευθεία σύγκρουση με τον «γαύρο» Αντώνη Σαμαρά, κάτι που αποτυπώθηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές – σε συνέντευξη του εκπροσώπου επικοινωνίας τής ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστα Καραπαπά, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε για τους τότε κυβερνόντες ότι «θα μας βρουν μπροστά τους…». Το μάρμαρο πλήρωσε τελικά ο Κ. Αρβανιτόπουλος, αφού θα ήταν δύσκολο από τη μία η ΠΑΕ Ολυμπιακός να αντιμάχεται την κυβέρνηση και από την άλλη να στηρίξει δεξιό υποψήφιο.

Τα δικαστικά

Όμως, δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Υπάρχει και το δικαστικό κομμάτι. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Σάββας Θεοδωρίδης κρίθηκαν οριστικά αθώοι κατά πλειοψηφία από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, για την υπόθεση της εισόδου στα αποδυτήρια των διαιτητών του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος, με τον Αστέρα Τρίπολης, τον Μάιο του 2013.

Την ίδια στιγμή, άκρως θετικά μηνύματα λαμβάνονται και από την υπόθεση της δίωξης για τους «στημένους αγώνες» και την «εγκληματική οργάνωση» το 2011!

Σύμφωνα με το τότε πόρισμα της Εισαγγελίας, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη του προέδρου του Ολυμπιακού για απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, και σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», κατά την απολογία του Βαγγέλη Μαρινάκη στον ειδικό εφέτη ανακριτή Γιώργο Αυγέρη δεν απαγγέλθηκαν κακουργηματικές κατηγορίες και ο Βαγγέλης Μαρινάκης απολογήθηκε μόνο για πλημμελήματα, γεγονός που είναι σαφώς μια πολύ θετική εξέλιξη για τον ισχυρό άνδρα των «ερυθρολεύκων».

Και εδώ είναι πολύ πιθανόν στην πρότασή του ο αντιεισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Πούλιος να προτείνει την απαλλαγή του Βαγγέλη Μαρινάκη από κάθε πλημμεληματική κατηγορία.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση Μαρινάκη μετά το τέλος της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ, όπου εμφανίστηκε ήρεμος, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και πως θα λάμψει η αλήθεια.

Και βεβαίως υπάρχει ακόμα η δίκη Κορέα, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης από τον ανακριτή Γ. Ανδρεάδη, αλλά αυτή έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.

Όλα, μοιάζουν, λοιπόν, να πηγαίνουν πρίμα για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος, μέσα στον Φλεβάρη, είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει πολλές από τις υποθέσεις του σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα