Φορολόγηση των πολιτών σαν να ήταν… εταιρείες

Νέες παγίδες κρύβει ο φόρος υπεραξίας, μετά την εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημόσιων Εσόδων,  Κατερίνας Σαββαΐδου, αφού οι πολίτες θα φορολογούνται σαν να ήταν…  εταιρείες.

Τι σημαίνει αυτό και ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο υπεραξίας:

– Φόρο υπεραξίας θα πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν τουλάχιστον 3 πωλήσεις μέσα σε 2 χρόνια.

– Από τη στιγμή που αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες, θα τιμωρηθούν με φορολογικό συντελεστή στο 26% και προκαταβολή φόρου στο 55%.

Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με αφορμή απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, αναφορικά με την επιβολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μάλιστα, στην εγκύκλιο προσδιορίζεται πως, σε περίπτωση πώλησης οικοπέδου ή αγροτεμαχίου το οποίο εντάχθηκε στα όρια οικισμού σε χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία απόκτησής του από την πώληση, ως χρόνος κτίσης δεν θεωρείται η ημερομηνία στην οποία πραγματικά αποκτήθηκε αλλά ο χρόνος ένταξής του στα όρια του οικισμού.

Με την απόφαση αυτή «εφιστάται η προσοχή στους φορολογούμενους και τους συμβολαιογράφους όσον αφορά τις διατάξεις περί επιχειρηματικής δραστηριότητας και επιχειρηματικής συναλλαγής, κατά το άρθρο 21 του Ν. 4172/2013».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα