Φορτσάρουν και οι δύο

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η προεκλογική περίοδος στη Ν.Δ. λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, όπου θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης με αλλεπάλληλες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τους συνεντεύξεις προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι αξίζουν να είναι οι ηγέτες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είναι φυσικό και οι δύο αισιοδοξούν ότι θα είναι οι νικητές. Ο Μεϊμαράκης, ακόμα και μετά την δήλωση του Απ. Τζιτζικώστα που προέκρινε ψήφο κατά συνείδηση, κλίνοντας ελαφρά προς τον Κυρ. Μητσοτάκη επιμένει ότι κερδίζει και οι συνεργάτες του μιλάνε για 60-40%. Προς αυτό συνηγορεί και η τελευταία δημοσκόπηση, που εμφανίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να προηγείται με “καθαρή διαφορά” στην παράσταση νίκης.

Από την άλλη πλευρά ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι ο ίδιος θα κάνει τελικά την έκπληξη και ο πατέρας του, ο γερόλυκος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που ζει και αναπνέει για να δει τον υιό του πρόεδρο της ΝΔ, πιστεύει ότι θα είναι ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στα υπέρ του τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ίδιας δημοσκόπησης, αφού σε ερωτήματα όπως ποιός θα διευρύνει την απήχηση της ΝΔ ή ποιός μπορεί να κάνει καλύτερη αντιπολίτευση και να οδηγήσει το κόμμα στη νίκη, προηγείται σαφώς του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Πού ποντάρουν

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατορθώνει όπως όλα δείχνουν να περιχαρακώσει τους δικούς του ψηφοφόρους και ευελπιστεί ότι θα κερδίσει και τους πιο καραμανλικούς που στήριξαν τον Απ. Τζιτζικώστα. Τα κορυφαία πρόσωπα του επιτελείου του έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο επαφών με τους κομματικούς παράγοντες κυρίως στο Βορρά και στο Λεκανοπέδιο Αττικής σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την πίστη του καθενός.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται πιο επιθετικός. Διεκδικεί ζωτικό χώρο που δεν είχε καθώς πρέπει να καλύψει πρώτα μια διαφορά περίπου 40.000 ψήφων από τον Μεϊμαράκη. Γι αυτό άλλωστε δεν θεωρείται καθόλου τυχαία η παρουσία μαζί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά και τον Άδωνι στον εορτασμό των Θεοφανίων στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον πολλοί υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη κινούνται κυρίως στον χώρο των παραγόντων που επηρεάζουν εμμέσως την πολιτική προσπαθώντας να πείσει την οικονομική ελίτ ότι θα είναι η έκπληξη των εκλογών και κατά συνέπεια πρέπει να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον τους και από το Μέγαρο Μαξίμου μελλοντικά.

Πάντως και οι δυο επικοινωνούν με πολύ κόσμο προσωπικά και η συνδυασμένη δραστηριότητα των μηχανισμών τους φέρνει κάποια αποτελέσματα, είτε περισσότερα για τον έναν ή λιγότερα για τον άλλον. Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει συγκριτικά πιο αδύνατο μηχανισμό, καθώς η  άποψή του είναι πως οι μηχανισμοί μπορούν να είναι αποτελεσματικοί μόνο σε εξαρτημένους ανθρώπους και δεν ταιριάζουν στο δικό του πρότυπο για τη Νέα Δημοκρατία και το μέλλον της.

Απαντήσεις

Απαντήσεις για την νέα κόντρα που ξέσπασε με τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Παπαμιμίκο έδωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Δεν τον αποκάλεσα πορτιέρη. Είπα ότι δεν κάνει για γραμματέας, αλλά δεν είναι για πέταμα, κάνει για άλλες θέσεις» είπε στο Mega ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Αν ο πορτιέρης δεν θέλει δεν θα μπει κανείς στο μαγαζί. Δεν είναι υποτιμημένη η θέση του πορτιέρη». Ο κ. Μεϊμαράκης συνέχισε κατηγορώντας τον κ. Παπαμιμίκο για εμμονή και εμπάθεια. «Θέλει να διαστρέψει τα όσα είπα. Όλα νομίζει ότι στρέφονται γύρω από αυτόν» είπε.

Ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε και για τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και για τον Αντώνη Σαμαρά.  Τέλος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έστρεψε τα βέλη του κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Το παιδί δεν κάνει. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να είναι ηγέτης» είπε τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεχάσει την Αριστερά. Παίρνοντας θέση για το Ασφαλιστικό εξήγησε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης θα μειώσουν περαιτέρω τις συντάξεις και θα οδηγήσουν σε ύφεση.

Ο Κυριάκος

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός πως θεωρεί τον εαυτό του αουτσάιντερ της κούρσας. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το όραμα, που έχει για τη ΝΔ τονίζοντας πως «οι ατομικοί προσδιορισμοί και οι προσωπικές σχέσεις είναι καλές, για να πηγαίνουμε να πίνουμε καφέ. Αλλά, δεν έχουν θέση σε ένα κόμμα αξιών και αρχών».

«Είμαι 47 ετών, ούτε νέος, ούτε πολύ μεγάλος. Έχω τη δυνατότητα να ανανεώσω την παράταξη πιο ουσιαστικά από ό,τι μπορεί να το κάνει ο κ. Μεϊμαράκης», προσέθεσε.

Σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, χαρακτηρίζοντας «μετρημένη» την τοποθέτησή του. «Πιστεύω πως κάποια στοιχεία στη δήλωσή του, όπως η ανάγκη ανανέωσης, είναι πράγματα που έχω πει. Συμφωνούμε σε πολλά πράγματα ως προς την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή, κυρίως οργανωτική, στην παράταξη. 80.000 Νεοδημοκράτες ψήφισαν τον κ. Τζιτζικώστα. Εγώ τους καλώ να έρθουν όλοι πάλι και να ψηφίσουν και με τα δικά τους κριτήρια να επιλέξουν αυτόν, που θεωρούν καταλληλότερο», ανέφερε. Όσον αφορά την ενότητα της ΝΔ, μετά την εκλογική μάχη, επανέλαβε πως το κόμμα θα μείνει ενωμένο και θα βρίσκεται δίπλα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σε περίπτωση που εκείνος «κόψει» πρώτος το νήμα.

Για την κόντρα του συνυποψήφιου του με τον Αντρέα Παπαμιμίκο δήλωσε: «Δε θα πάρω θέση στην αντιπαράθεση του κ. Μεϊμαράκη με τον κ. Παπαμιμίκο. Τα όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος γραμματέας του κόμματος». Ερωτηθείς για το εάν θα δώσει συναίνεση, δήλωσε: «Εμείς θα καταψηφίσουμε το ασφαλιστικό».

Ο Παπαμιμίκος

Απάντηση στον Μεϊμαράκη έδωσε μέσω του Facebook ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Αναλυτικά η δήλωση:
«Όταν ένας πρώην Πρόεδρος και νυν υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (με 40 χρόνια στην πολιτική) αποκαλεί δημόσια το Γραμματέα του κόμματος “πορτιέρη”, ας μην μας κάνει εντύπωση γιατί οι πολίτες έχουν γυρίσει τις πλάτες στη Νέα Δημοκρατία και έχουν απαξιώσει το πολιτικό σύστημα.

Προσωπικά έχω μάθει στην πολιτική να δίνω μάχες με σεβασμό και επιχειρήματα. Προσκαλώ λοιπόν τον κ. Μεϊμαράκη, άμεσα, είτε σε συνεδρίαση κάποιου οργάνου του κόμματος, είτε ακόμα και σε δημόσιο βήμα, να κάνουμε ένα διάλογο με πολιτικά επιχειρήματα για όσα έχει πει κατά καιρούς, γιατί ήρθε η ώρα να ειπωθούν πολλές αλήθειες.

Εκεί ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους τα μέλη της ΝΔ και οι πολίτες. Μέχρι τότε δεν θα τον ακολουθήσω σε αυτό τον δρόμο που έχει επιλέξει, απλά ας συνειδητοποιήσει ότι η εποχή των “πορτιέρηδων” των δεκαετιών του 80 και του 90 ανήκει στο παρελθόν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα