Φούσκα μεταγατόνων η αγορά ομολόγων

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται και στα καλύτερά της, κάποιοι πιστεύουν ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και ατενίζουν το μέλλον των αγορών με σχετική αισιοδοξία. Δυστυχώς ανάμεσα σε αυτούς δεν συγκαταλέγεται ο Wilbur Ross. Το αντίθετο μάλιστα: ο διάσημος Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής προειδοποιεί ότι τα επόμενα χρόνια θα «σκάσει» η «υπέρτατη φούσκα» –όπως τη χαρακτήρισε– στην αγορά ομολόγων.

Ο W. Ross, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της τράπεζας, μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και ισχυρίστηκε ότι σε μερικά χρόνια από σήμερα θα κοιτάξουμε πίσω και θα διαπιστώσουμε τότε αυτό που εξελίσσεται τώρα: ότι δηλαδή η μεγαλύτερη «φούσκα» θα είναι αυτή του κρατικού χρέους, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και αλλού.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός «γκουρού», αν κάποιος εξετάσει σε βάθος δεκαετίας τη μέση απόδοση των 10ετών ομόλογων των ΗΠΑ, θα διαπιστώσει ότι αυτή διαμορφώνεται ποσοστιαία κοντά στην περιοχή του 4%. Εξήγησε δε ότι αν οι αποδόσεις επανέλθουν σε αυτά τα επίπεδα κάποια στιγμή στο μέλλον, τότε θα προκληθούν τεράστιες ζημιές μακροπρόθεσμα την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ που με τη σειρά τους θα μεταδοθούν σε όλες τις υπόλοιπες αγορές σταθερού εισοδήματος.
Ο W. Ross υπογράμμισε, επίσης, ότι η επιβράδυνση στην έκδοση τίτλων με ενυπόθηκη εξασφάλιση και μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων μετά την κρίση, συνέβαλαν στη θωράκιση της αγοράς από τον πλήρη αντίκτυπο της σταδιακής μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων (tapering) της Federal Reserve. Τέλος, άσκησε δριμεία κριτική στη φορολογική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ομπάμα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα